23 °

max 24 ° / min 13 °

Utorak

18.05.

24° / 13°

Srijeda

19.05.

22° / 13°

Četvrtak

20.05.

19° / 13°

Petak

21.05.

23° / 11°

Subota

22.05.

23° / 12°

Nedjelja

23.05.

25° / 13°

Ponedjeljak

24.05.

26° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uskoro isplata naknada stvaraocima, FCJK nastavlja sa radom

Društvo

Comments 4

Uskoro isplata naknada stvaraocima, FCJK nastavlja sa radom

Autor: Antena M

  • Viber

Doživotne naknade za 43 istaknuta kulturna stvaraoca, a koje nijesu primali dva mjeseca, biće ubrzo isplaćene, poručio je spoljni ekspert za kulturu u resornom ministarstvu Dragan Koprivica. Ministarstvo je, kako je najavio Koprivica u "Argumentima" RTCG, već donijelo rješenja o usklađivanju naknada i pristupiće isplati što prije.

Blagota Eraković, pozorišni reditelj i jedan od 43 korisnika naknade za istaknute kulturne stvaraoce, ponovio je da ih dva mjeseca niko ne obavještava zašto im se ne isplaćuju naknade koje, kako navodi, primaju i njihove kolege u regionu.

"Status zaslužnog umjetnika postoji u Rusiji, vrhunskog umjetnika u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji sa značajno većim iznosima nego nama što je opredijeljeno", poručio je Eraković.

Dodaje kako se sportskim radnicima naknade, iako veće, redovno isplaćuju. On naglašava da vrhunski umjetnici u Crnoj Gori imaju manje penzije, od minimalne koja iznosi 250 eura.

Koprivica je odgovorio da Ministarstvo nema obavezu da obavještava korisnike nadoknada, ali da u resornom ministarstvu intenzivno rade na prevazilaženju situacije.

"Mora se napraviti jedna što brža revizija i da se pare uplate što prije. Nikome nije prijatno, ni Ministarstvu, ni Vesni Bratić, ni premijeru. Proces se radi ubrzano i to pravo će vrlo brzo biti realizovano", poručio je Koprivica.

On tvrdi da nema riječi o političkom revanšizmu navodeći da je revanšizma bilo dosta u prethodnih trideset godina. Koprivica tvrdi da niko neće biti diskriminisan u reviziji postupaka dodjele statusa kulturnog stvaraoca.

"Čirgić ne ispunjava uslove"

Navodi da svi oni koji su status istaknutog kulturnog stvaraoca stekli u skladu sa zakonom i uredbom mogu biti spokojni.

Kao suprotan primjer je naveo dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnana Čirgića, za kojeg je ustvrdio da je korisnik naknade, iako nema 20 godina kontinuiranog rada, jer je rođen 1980, diplomirao 2003-2004, a doktorirao 2007.

"Fakultet na Cetinju ostaje"

Poručio je da će Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju nastaviti da radi.

"Vlada ih ne ukida, podržavaće ih, ali razumite da je došlo do istorijskog preokreta i shvatite da treba nešto da uđe u redovne tokove, da se krene sa isplatama", poručio je Koprivica.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Lipa

Ko nije gleda: prvo su gosti na lijevoj str bili strašno ljuti, onda je kopriv rekao da je bratić srce jedno, izbrojao koliko ima prijatelja bošnjaka i muslimana i rekao da će gosti na lijevoj str primiti novac, onda oni više nijesu bili ljuti, onda su svi citirali poznate ljude

Ljiljana

Svaki revizionozam je slika i prilika starih udbaskih mesetarenja. U CG kao da je vrijeme otislo 70 godina unazad i stalo.

Zeljko

Kakvog istorijskog preokreta?Da se ponovo urusava,satanizuje,nipodastava..sve sto je Crnogorsko..Hocete da nam uzmete,ono sto sami nemate i da nasu istoriju,koju vi nemate..pripojite sebi.Sram te bilo