20 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

18° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Batrićević: Crna Gora u kavezu srpskog sveta, konci se vuku u Beogradu i Kremlju

Društvo

Comments 12

Batrićević: Crna Gora u kavezu srpskog sveta, konci se vuku u Beogradu i Kremlju

Autor: Antena M

  • Viber

Autor: Milena Aprcović 

U susret  21. maju - najznačajnijem datumu moderne crnogorske istorije, Antena M objavljuje serijal tekstova u kojima smo javne ličnosti pitali kako vide Crnu Goru danas, 15 godina od obnavljanja nezavisnosti.

Prethodnih deceniju i po spoljna politika je ono što je najviše krasilo Crnu Goru, kaže istoričar i profesor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Boban Batrićević.

Smatra da je sada Crna Gora, kako ističe, bačena u kavez "srpskog sveta" i da je nova vlast svodi na primorsku oblast Vučićevog carstva.

Kaže da, što se tiče pitanja nezavisne Crne Gore, njena nezavisnost na papiru nikada neće biti dovedena u pitanje, ali…

***

Antena M: 21. maja navršava se 15 godina od obnove nezavisnosti. Kada se osvrnete na put koji je Crna Gora od tada prešla, jeste li zadovoljni ili razočarani?

Batrićević: Da ste me ovo pitali prije godinu dana bez ustezanja bih Vam rekao da nijesam zadovoljan i da je prethodna vlast mogla daleko bolje i pametnije. Nakon iskustva života pod novom Vladom Crne Gore koju predvodi vjerski fanatik Zdravko Krivokapić moram istaći da proteklih petnaest godina ne izgledaju kao uludo potrošeno vrijeme.

Do prošle godine činilo se da nekako napipavamo predforme evropskih standarda i da smo iskonstruisanu i importovanu omču „kosovskog zavjeta“ i „svetosavlja“ spakovali u prošlost. No, zahvaljujući izdajničkoj politici Dritana Abazovića i njegove GP URA koji su predizborno nastupali kao Zemeckisovi putnici iz budućnosti, a postizborno legli u postelju sa zadriglim četništvom, prošlost nas je ekspresno pretekla pa su nam se horizonti od Brisela i Berlina sveli na Beograd, Surdulicu i Pale.

Da upotrijebim čestu Dedijerovu konstrukciju– „s ove istorijske distance posmatrano“, prethodnih petnaest godina obnovljene Crne Gore može se posmatrati kao put progresa.

Antena M: Šta biste najprije promijenili?

Batrićević: Definitivno ovu izdajničku, klerikalnu i nacionalističku vlast koja svaki dan rovari protiv Crne Gore i njenih multietničkih i evropskih temelja, svodeći je na primorsku oblast Vučićevog carstva.

Uz to, neophodno je promijeniti način upravljanja koji je krasio prethodnu vlast te ustanoviti novu nacionalnu platformu koja bi onemogućila ponavljanje 30. avgusta 2020. godine kad je Crna Gora bačena u kavez „srpskog sveta“.

Ukoliko proevropska Crna Gora uspije smijeniti aktuelnu Vladu na parlamentarnim izborima, ona imperativno mora donijeti set zakonskih akata koji će u skladu s demokratskim standardima sankcionisati svaki vid antidržavnog djelovanja u budućnosti. Mislim da je bilo dosta retoričkih eksperimentisanja i propagandnih kolaža koji su nacionalnu izdaju predstavljali kao „pitanje demokratije“.

Antena M: Šta je po Vašem mišljenju za pohvalu?

Batrićević: Prethodnih petnaest godina spoljna politika je ono što je najviše krasilo Crnu Goru. Otvaranje zemlje Zapadu, ulazak u NATO, otklon od putinovske agende i prelazak s patetične mitomanije na realpolitičko rezonovanje.

Antena M: Nerijetko se u javnosti može čuti rečenica "niko nam nigdje neće ponijeti državu".  Smatrate li da je nezavisnost države Crne Gore nepromjenljiva ili pak ugrožena, budući da mnogi ukazuju na urušavanje građanskog koncepta države i tekovina 21. maja?

Batrićević: Konstrukcija koju ste naveli potrošena je neinteligentna šala zgotovljena u botovskim divizijama za relativizaciju ozbiljnih državnih pitanja na društvenim mrežama koje imaju jasan propagandni cilj – potpunu amortizaciju organizovanih nasrtaja na crnogorsku suverenost u donošenju državničkih poteza.

Prethodnih godina posredstvom digitalne revolucije stvoren je novi jezik i novi način komuniciranja. S vremena na vrijeme u etar se ubaci nekakva pošalica toga tipa koja zagospodari javnim mnjenjem i dok se mnogi, najčešće nesvjesno, šale na taj račun, Srpska pravoslavna crkva sa śedištem u Beogradu nesmetano nastavlja s usisavanjem crnogorske teritorije i njene kompletne kulturne baštine.

Što se tiče pitanja nezavisne Crne Gore, njena nezavisnost na papiru nikada neće biti dovedena u pitanje, ali je svima jasno da je njeno faktično funkcionisanje kao nezavisne države u potpunosti ugroženo, što se najbolje vidi po praksi aktuelne Vlade koja sve svoje odluke donosi po direktivama iz Beograda, usput se pravdajući ambasadama zapadnih zemalja u Crnoj Gori kako sve što rade, rade iz proevropskih interesa.

Mislim da je i stranim ambasadama kojima odgovara građanski koncept Crne Gore i njeno nezavisno donošenje odluka, nakon ovih pola godine jasnije da se ne radi ni o kakvoj ekspertskoj Vladi Crne Gore već marionetskoj upravi čiji se konci vuku u Beogradu i Kremlju.

Antena M: Zabrinjavaju li Vas priče o raznim "non pejperima" i prekrajanju granica?

Batrićević: Apsolutno. Svaka najava promjene granica na Balkanu završavala je ratom. Najviše što zabrinjava jeste slučaj što iz istoga centra iz kojega je vođen rat na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru danas prijeti glavni izvor balkanske nestabilnosti.

Antena M: Kako vidite Crnu Goru za pet godina?

Batrićević: Ukoliko se smijeni ova, ponavljam: izdajnička, klerikalna i nacionalistička vlast, Crnu Goru vidim kao članicu EU, znatno čvršću u nacionalnom i državnom pogledu, konačno oslobođenu balasta velikosprske ideologije, s obnovljenom Crnogorskom pravoslavnom crkvom i ojačanim institucijama.

Ukoliko na vlasti ostanu eksperti i argati „srpskoga sveta“, ući ćemo u fazu velike nestabilnosti s konstantnom presijom potencijalnog konflikta i dubokih međuetničkih podjela. Crna Gora se ipak kroz svoju istoriju nikad nije predavala, pa neće ni sad. Do oslobođenja! Čitaocima i čitateljkama Antene M čestitam 21. maj! VIDIMO SE SVI NA LOVĆENU 21. MAJA!

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Ante

Kamo sriće da je više Batrićevića. Drugačije bi se kolo igralo u Crnoj Gori. Neka je vječna Crna Gora.

Jos nesto

Ja tvrdim da konce vuce i Emanuel Makron

Dobrivoje

Možda u ovom trenutku tekst deluje malo preterano kritičan ali, kako stvari idu, za možda već godinu biće potpuno realističan pogled.