16 °

max 27 ° / min 16 °

Utorak

28.09.

27° / 16°

Srijeda

29.09.

26° / 17°

Četvrtak

30.09.

22° / 16°

Petak

01.10.

23° / 15°

Subota

02.10.

23° / 14°

Nedjelja

03.10.

22° / 14°

Ponedjeljak

04.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Upravni odbor danas bira direktora Instituta za ljekove, Đurašković podnio pa povukao ostavku na mjesto predsjednika UO

Društvo

Comments 2

Upravni odbor danas bira direktora Instituta za ljekove, Đurašković podnio pa povukao ostavku na mjesto predsjednika UO

Autor: Antena M

  • Viber

Upravni odbor Instituta za ljekove i medicinska sredstva trebalo bi danas da izabere vršioca dužnosti direktora te institucije. Sjednica je zakazana za 15 sati.

Prema pouzdanim saznanjima našeg portala, UO planira da na tu fukciju postavi pravnicu Miru Kontić, savjetnicu za međunarodnu saradnju, uprkos tome što zakon propisuje da direktor IZLJ mora imati završen fakultet zdravstvenog usmjerenja i naučno zvanje i/ili specijalizaciju u zdravstvu.

Sasvim logično, imajući u vidu zahtjevnost i karakter poslova kojima se Institut bavi. Stoga će UO prethodno morati da izmijeni Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, što je inicijalna nadležnost direktora Instituta... kojega nema, pošto je dr Milorad Drljević otišao u penziju krajem juna.

Nakon jučerašnjeg pisanja Antene M i reakcija poslanika opozicije, najava "pravnog nasilja" u Institutu stavila je tamošnja dešavanja i današnju sjedicu UO u fokus javnosti?

Suočen sa prašinom koja se podigla zbog ovog slučaja, predsjednik UO dr Vasilije Đurašković (kadar GP URA) juče je, prema pouzdanim saznanjima Antene M, odlučio da podnese ostavku na tu funkciju i izbjegne učešće u poslu koji nosi ozbiljne, ne samo zakonske, rizike?

U ranim popodnevnim satima on je mejlom obavijestio članove i sekretarku UO o toj svojoj odluci i obrazložio je nespremnošću da učestvuje u bilo kakvim aktivnostima koje se kose sa zakonskim normativima. Poručio je da četri ostala člana preuzmu upravljanje UO do izbora novog predsjednika i zahvalio svima na saradnji!

Situacija se, međutim, preokrenula nakon samo nekoliko sati. Dr Đurašković je, saznaje Antena M, nakon razgovora sa potpredsjednikom Vlade i liderom GP URA Dritanom Abazovićem odustao od ostavke i novim mejlom obavijestio članove i sekretarku da će danas predsjedavati sjednicom UO! O argumentima kojim je Abazović ubijedio dr Đuraškovića da se predomisli, u ovom trenutku može samo da se spekuliše. O motivima da se istraje u ovom očigledno zakonski sumnjivom poslu, već postoje snažne indicije.

Nakon saznanja da je predsjednik UO obavijestio saradnike da podnosi ostavku, Antena M kontaktirala je uglednog crnogorskog pravnika kako bi dobila tumačenje takve potencijalne situacije. Njegovo viđenje, u najkraćem, glasi: eventualnom ostavkom predsjednika, legitimitet gubi kompletan Upravni odbor; s druge strane, iako u ostavci, predsjednik bi trebalo da nastavi obavljanje te funkcije do izbora novoga.

I sam izbor članova Upravnog odbora IZLJ protekao je, prema saznanjima Antene M, uz neprimjeren uticaj Vlade.

Vlada je najprije odbila da naimenuje predstavnika zaposlenih u Upravni odbor, iako je izabran u skladu sa Statuom Instituta, natpolovičnom većinom glasova zaposlenih u tom kolektivu. Nije ih, pritom, ni udostojila obrazloženja za takvu odluku!

No, nakon toga, Vlada je kao jednog od svojih predstavnika u Upravnom odboru naimenovala drugu osobu zaposlenu u Institutu(!) iako nije prošla proceduru izbora od zaposlenih, već u Upravnom odboru zastupa interese Vlade! Blago rečeno, to je krajnje neuobičajena praksa.

Zabrinuti za budućnost Instituta, brojni zaposlenih pismom su obavijestili Ministarstva zdravlja, Delegaciju EU u Podgorici i Evropsku Agenciju za ljekove o dešavanjima u toj instituciji. Odgovore, prema našim saznanjima, još čekaju.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Milan

@Lepi pa će srpski svet da pomogne da Crna Gora zivi bolje?

Lepi

Ko dodje tamo vidjece sta se radilo prethodnih godina, velike kradje namjestanja tendera i malverzacije