16 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NOVOKOMPONOVANI FALSIFIKAT: U spotu Dana srpske zastave i krivotvorena zastava Kraljevine Crne Gore

Društvo

Tag Video
Comments 7

NOVOKOMPONOVANI FALSIFIKAT: U spotu Dana srpske zastave i krivotvorena zastava Kraljevine Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

U spotu povodom Dana srpskoga jedinstva i srpske zastave, koji 15. septembra – po ugledu na primjer na mnogo stariji Dan albanske zastave – slave Republika Srbija i entitet Republika Srpska (BiH), nalazi se i novokomponovana trobojna zastava sa aplikacijom Grba Crne Gore, za koju se NETAČNO u novija vremena tvrdi da je zastava Kraljevine Crne Gore i njezine prethodnice Knjaževine Crne Gore.

Kako je službeno objašnjeno, Dan srpskoga jedinstva i srpske zastave ustanovljen je u znak na 1918, finalnu godinu Prvoga svjetskoga rata, kada je probijen Solunski front.

Prvi put je obilježen prošle godine, nakon što je entitetska Vlada RS 10. septembra usvojila zaključak. Dan kasnije, Vlada Srbije donijela je zaključak na temelju kojega se praznik zvanično obilježava na području Republike Srbije.

Osim falsifikovanih zastava, u spotu su i kadrovi iz Crne Gore, sa Mosta na Đurđevića Tari.

Ova kampanja se finansira iz srpskih državnih fondova i ima očiglednu namjeru da promoviše „SRPSKI SVET”.

Srbi su 1918. pod egidom „savezničke vojske” vojno okupirali i uništili nezavisnu Kraljevinu Crnu Goru.

Službena državna zastava nezavisne Knjaževine i Kraljevine Crne Gore je CRVENI orlaš-barjak sa bijelim obrubom.

CRNOGORSKA CRVENA ZASTAVA sa dvoglavim orlom ima tradiciju probližno oko 600 godina – još iz epohe staronogorskih vladara Crnojevića.

Zastava Crne Gore nije se promijenila ni nakon što je Knjaževina Crna Gora 1905. dobila Ustav, za koji mnogi pogrešno vjeruju da je u njemu normirana neka nova.

Ali, državna ili bilo koja druga zastava se u Ustavu NE POMINJE. Nego se u čl. 39 propisuju narodne boje: „Narodne su boje: crvena, plavetna i bijela”. U čl. 40 istoga Ustava se navodi da je Crnogorska pravoslavna crkva – autokefalna.

Najranija zastava crveno-plavetno-bijela sa aplikacijom sličnom Ustavom iz 1905. utvrđenim Grbom Kraljevine (Knjaževine) Crne Gore potiče tek iz aprila 1913. godine. No, to NIJE CRNOGORSKA DRŽAVNA ZASTAVA, nego LIČNi alaj-barjak Nikole I Petrovića-Njegoša u svojstvu Vrhovnoga komandanta Crnogorske narodne vojske.

Taj alaj-barjak NEMA APLIKACIJU identičnu s zvaničnim Grbom Kraljevine Crne Gore: NEMA LAVA NA PRSIMA (ŠTITU) ORLA, nego je lav – ispod orla. 

Ustav iz 1905. u čl. 38. normira: „Grb je Knjaževine [Kraljevine] Crne Gore dvoglavi bijeli orao sa carskom krunom nad orlovskijem glavama, sa carskijem skiptrom u desnoj, a sa šârom u lijevoj kandži. NA PRSIMA MU JE LAV NA CRVENOM ŠTITU”.

SVI EKSPONATI, bez izuzetka, trobojnih alaj-barjaka kralja Nikole u muzejskoj postavci na Cetinju su iz 1913, ili iz kasnijih godina. Upravo je taj alaj-barjak nakon 1918. u crnogorskoj emigraciji, izrađivan i korišćen u borbi za pravo, čast, slobodu i nezavisnost Crne Gore – protiv srpskih okupatora. 

Nosilac te zastave ili alaj-barjaktar je, još od 1913, bio Marko Z. Popović, veteran crnogorske borbe protiv Srba, umiješan u pripremu ubistva jugoslovenskoga kralja Aleksandra Karađorđevića 9. oktobra 1934. godine u Marselju. Alaj-barjaktar Popović je preminuo 24. oktobra 1934. u Irskoj; prema drugoj verziji – toga dana je ubijen. Grobnica mu je i sada u Dablinu.

„The National Geographic Magazine” iz 1918. godine (National Geographic Society, vol. XXXII, 375) o Zastavi Kraljevine Crne Gore piše:

„DRŽAVNA ZASTAVA CRNE GORE ima CRVENO POLJE obrubljeno bijelom. U središtu je kraljevski grb, s dvoglavim raširenim orlom u srebru, koji u kandžama drži skiptar i šar. Mali štit na prsima ptice sadrži slova ‘H I’, a ispod orla je zlatni lav u prolazu. Inicijal ‘H’ je crnogorski ‘N’ i odnosi se na Nikolu, kralja. ‘I’ je rimski broj, simboli zajedno označavaju Nikolu I”.

Crnogorska zastava ima tradiciju oko 600 godina – to je CRVENI BARJAK države Crnojevića

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (9)

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

JA

Ovo zaslužuje protestnu notu....Đe si vladaCG ????? Đe je Kosovo u spotu????

cijepanja

Ka da oni znaju, popovska istorija tj. lsžavina i neobrazovanje. Slave zastavu pos kojom su ubijani i pod kojom je ubijen njihv KRALJ ahahahahahahah.

Radivoje

Dobrica Cosic, otac nacije rece laz je u bice Srbije. Muka mi je da citiram dalje......... Ali i svaka laz ima rok trajanja a u mrznji je strah.