8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Abazović: Zakon protiv mafije, očekujem podršku svih poslanika

Izvor: flickr.com

Društvo

Tag Video
Comments 17

Abazović: Zakon protiv mafije, očekujem podršku svih poslanika

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović i savjetnik potpredsjednika Vlade za pravna pitanja Ivo Šoć,  predstavili su na pres konferenciji model oduzimanja imovine nezakonitog porijekla, kao doprinos otvaranju i kvalitetu javne rasprave. Kako je saopšteno iz Kabineta potpredsjednika Vlade, model oduzimanja imovine nezakonitog porijekla treba da doprinese jačanju vladavine prava i crnogorskih institucija, a samim tim i afirmaciji pravde.

Zakon o porijeklu imovine je vrlo jasan i nedvosmislen, kazao je Abazović. 

"Ovo je sistemski zakon koji će doprinijeti borbi protiv korupcije i kriminala. Vrlo ambiciozan, da se konačno stane na kraj nelegalnom bogaćenju bilo funkcionera, bilo kriminalaca...", kazao je potpredsjednik Vlade. 

Ja bih ovaj zakon žargonski nazvao zakon protiv mafije, dodao je Abazović. 

"Osmišljen je da bude funkcionalan i primjenjiv. Ponosan sam na ono što je radna grupa odradila u prethodnom periodu. 

Nadam se da ćemo uz pomoć drugih nadležnih organa učuniti da ovaj zakon zaživi, očekujem podršku 81 poslanika, volio bih da vidim koji poslanici nijesu spremni da ga podrže, očekujem da će za ovaj zakon glasati svi", kazao je Abazović. 

Ovo nije inkvizitorski zakon, kazao je Šoć, dodajući da su u postupku obezbijeđena sva procesna prava.

"Ovo je model koji garantuje stvaranje sistema kojim će se efikasno utvrđivati imovinu koja je nezakonito stečena i kroz sudski postupak oduzimati imovinu, ukoliko se ne dokaže da je stečeno na zakonit način. Bio je izazov izbjeći zamke populizma i pisanje zakona koji bi lijepo zvučao, ali ne bi bio primjenjiv u praksi. Nije napravljen samo jedan zakon već cjelokupni jedan mehanizam koji predviđa preispitivanje i oduzimanje nezakonito stečene imovine kroz više postupaka“, obrazložio je Šoć.

Boris Marić kazao je da će ovo biti moćan mehanizam u borbi protiv mafije. 

Govoreći o postupku koji obuhvata model oduzimanja imovine nezakonitog porijekla, Marić je naveo da će biti dovoljan osnov sumnje za otvaranje izviđaja, nakon čega će tužilac formirati finansijske timove koji će ispitivati imovinu.

"Ako se utvrdi da je prikupljeno dovoljno dokaza u vezi neke imovine, njen imalac će morati da da izjavu. Onda se sačinjava izvještaj i pokreće građanski postupak za oduzimanje nezakonito stečene imovine. Teret dokazivanja je na onom ko je nezakonito stekao imovinu. Ako ne dokaže, ona ide Upravi za imovinu. Kada se pokrene finansijska istraga, imovina će biti zamrznuta", istakao je Marić.

Govoreći da je Vlada nastupila jedinstveno u donošenju seta zakona koji se tiče porijekla imovine, državni sekretar Odović je naglasio da će postojati dva dodatna mehanizma koja će moći da se primjenjuju.

"Ako se na sudu utvrdi porijeklo imovine, tada stupa na scenu klasični poreski postupak, kojim se utvrđuje je li imovina prijavljena i oporezovana u skladu sa zakonom. Vlada je pristupila izmjenama drugih zakona, kao što je Zakon o poreskoj administraciji. Davaće se ovlašćenje poreskom organu da od svih pravnih i fizičkih lica može tražiti podatke koji mogu poslužiti za utvrđivanje toga koju imovinu neko lice posjeduje", pojasnio je Odović.

"Ima nezaposlenih lica sa milionskom imovinom i autom od 100 hiljada eura", ukazao je Abazović. 

"Ako lice ne može da dokaže da je zaradilo kuću ili jahtu, to postaje vlasništvo Crne Gore i ovaj zakon ima tu ambiciju", rekao je Abazović. 

Javna rasprava počinje odmah, kazao je Abazović, nakon čega će zakon proslijediti Skupštini. 

"Očekujem da se odblokira državni parlament i da se zakaže sjednica što prije...

Četiri poslanika Građanskog pokreta URA ni sa čim ne uslovaljavaju Vladu, bez obzira na to što podržavaju ekspertski koncept. Kad se predloži budžet naši poslanici će glasati, ako treba Tužilački savjet naši poslanici će glasati, neka oni koji ne dolaze u parlament i ucjenjuju potpisom, rekonstrukcijom, neka oni objasne zašto nema zakonskih rješenja. Što se nas tiče oni će imati podršku našeg kluba u Skupštini Crne Gore". 

Pogledajte cijelu konferenciju za medije: 

Komentari (17)

POŠALJI KOMENTAR

Tajfun

Gospodine Abazovicu,pitajte vašeg koalicionog partnera Hrapovica,jeli zamijeniio tri hiljade kvadrata zemlje u svom selu,za isto toliko kvadrata državne zemlje(metar za metar) u Becicima i istu debelo prodao.Hocete li mu oduzeti novac koji je stekao na ovaj način?

@@@@

@Boka Imovina SPC nije pod ingerencijom ovoga zakona jer se on odnosi na ono cemu se ne moze dokazati porijklo imovine a za SPC je jasno da je oteto od CG tako da tamonjih niko nece dirati

nenad_mne

Najbolje bi pokazao svoje poštenje, da je rekao ko je nudio 21 milion!!! Ovaj zakon će koristiti kao političku batinu! Koliko znam niti jedan zakon se ne može primjenjivati retroaktivno, pa ko je jamio, jamio je!