19 °

max 19 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MANS podnijela tužbu protiv odgovornih u EPCG

Društvo

Comments 0

MANS podnijela tužbu protiv odgovornih u EPCG

  • Viber
Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnijela je danas Specijalnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv odgovornih u Elektroprivredi u vezi sa najavom ulaska energetske kompanije u vlasništvo pljevaljskog Rudnika uglja.

Koordinator Istraživačkog centra MANS-a Ines Mrdović kazala je da EPCG namjerava da od italijanske kompanije A2A i Aca Đukanovića kupi njihov udio u Rudniku uglja za 17 miliona eura.

„Brat bivšeg premijera, Aco Đukanović, bi u toj transakciji prihodovao oko četiri miliona eura državnih para za akcije za koje je pitanje da li bi na tržištu i kome mogao da ih proda, dok bi A2A inkasirala 13 miliona eura“, navela je Mrdović, prenosi Mina business.

Ona je saopštila da je krivična prijava podnijeta protiv bivšeg predsjednika Odbora direktora EPCG, Srđana Kovačevića i NN lica iz poslovodstva kompanije koji su učestvovali u predlaganju sporne odluke i njenom predstavljanju na vanrednoj Skupštini akcionara.

Mrdović je dodala da je krivična prijava podnijeta zbog osnovane sumnje da su oni počinili krivično djelo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju u pokušaju, tako što će EPCG kupiti kompaniju koja ima ogromne gubitke, po cijeni znatno većoj od stvarne.

„Na taj način će EPCG biti nanijeta šteta od više desetina miliona eura. Ne samo da ne postoji ni jedan racionalan ekonomski razlog da EPCG kupi gubitaško preduzeće, već bi realizacija najavljenog posla državnu energetsku kompaniju mogla gurnuti u zonu loših firmi i biti okidač za njeno finansijsko posrtanje u budućem periodu“, rekla je Mrdović.

Ona je kazala da se ne radi samo o potencijalnih 17 miliona eura za kupovinu akcija, već o dodatnim desetinama miliona eura koje bi EPCG morala da izdvoji kako bi pokrila kreditna zaduženja i postojeće dugove pljevaljskog Rudnika.

„Koliko Rudnik stoji finansijski loše pokazuju podaci da su kratkoročne obaveze kompanije na kraju septembra iznosile 27 miliona eura, dugoročne devet miliona, a njen gubitak 10,5 miliona eura“, navela je Mrdović.

Ona smatra da bi to bio samo dio ulaganja koja bi pala na teret EPCG kao državne kompanije, ako se ima u vidu istrajnost Vlade na projektu gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima.

„To je investicija vrijedna više stotina miliona eura, za koju izabrani ponuđač, češka kompanija Škoda Praha još nije uspjela da obezbijedi kreditora“, podsjetila je Mrdović.

Ona je dodala da bi EPCG, u slučaju ulaska u realizaciju tog megalomanskog projekta, morala da obezbijedi novac za gradnju TE i niz povezanih ulaganja, kao što je zatvaranje postojeće deponije pepela i šljake, izgradnja nove deponije i elektroenergetske infrastrukture, već bi morala da realizuje i rudarske investicije, poput otvaranja novih rudokopa i odlagališta za otpad, nabavku mehanizacije i izdvoji ogroman novac za eksproprijaciju.

„To se sve mjeri, ne desetinama, već stotinama miliona eura. Finansijski kapacitet EPCG nije dovoljan da sama iznese kompletnu investiciju, već bi to bio početak otvaranja 'rupa' u njenom poslovanju, što bi izvjesno u bliskoj budućnosti bio uvod u državnu pomoć energetskoj kompaniji, odnosno nova davanja iz budžeta i džepova građana“, saopštila je Mrdović.

MANS je pozvao Specijalno tužilaštvo da hitno reaguje kako bi na vrijeme bio spriječen novi, štetni posao za državu i energetsku kompaniju, koji je očigledno projektovan da napuni džepove članova porodice bivšeg premijera, Mila Đukanovića, i navodnih strateških stranih partnera.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR