23 °

max 27 ° / min 17 °

Utorak

26.09.

27° / 17°

Srijeda

27.09.

27° / 16°

Četvrtak

28.09.

27° / 15°

Petak

29.09.

27° / 16°

Subota

30.09.

28° / 16°

Nedjelja

01.10.

25° / 17°

Ponedjeljak

02.10.

28° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prije nego što kupite nešto od dragocjenih metala obavezno pogledajte ovaj VIDEO

Društvo

Comments 0

Prije nego što kupite nešto od dragocjenih metala obavezno pogledajte ovaj VIDEO

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Zavod za metrologiju pokrenuo je on-line kampanju kojom potrošače informiše da je u Crnoj Gori zakonom regulisano obavezno ispitivanje i žigosanje predmeta od dragocjenih metala kao što su zlato, srebro, platina i paladijum.

U sklopu kampanje osmišljen je animirani video spot kojim se potrošačima skreće pažnja da prilikom kupovine provjere da li predmeti od dragocjenih metala posjeduju sve zakonom propisane oznake: znak uvoznika i proizvođača, odgovarajuću oznaku finoće i državni žig.

{youtube}OxYdoXTgyPI{/youtube}

"Predmeti od dragocjenih metala, prije stavljana u promet, na osnovu Zakona o kontroli predmeta od dragocjenih metala, obavezno se ispituju i žigošu u Zavodu za metrologiju. Naime, u skladu sa tim Zakonom, proizvođači i uvoznici predmeta od dragocjenih metala, odnosno svi koji stavljaju u promet predmete od dragocjenih metala, dužni su da u svojim prodajnim objektima izlože sliku državnih žigova i rješenje o znaku proizvođača i uvoznika predmeta od dragocjenih metala, kao i da imaju sredstvo (lupu ili sl.) koje se stavlja na upotrebu zainteresovanim licima, pomoću kojeg bi se žigovi mogli jasno vidjeti i razlikovati. Na taj način potrošači se mogu uvjeriti u ispravnost predmeta od dragocjenih metala prepoznavanjem državnog žiga na predmetu", napominju iz Zavoda.

Zavod za metrologiju, tokom 2016, primio je 181 zahtjev za ispitivanje i žigosanje predmeta od dragocjenih metala. Žigosano je oko 15.2 kg predmeta od zlata i oko 190 kg predmeta od srebra. Donijeta su i 33 rješenja o odbijanju žigosanja predmeta od dragocjenih metala.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR