21 °

max 26 ° / min 17 °

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

22° / 13°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

24° / 15°

Ponedjeljak

27.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Raonić: Postoji samo jedan novinar koji tvrdi da mu je neko nešto zabranio; Vuković: Ne treba praviti razliku da li je diskriminisana samo jedna osoba

Društvo

Comments 9

Raonić: Postoji samo jedan novinar koji tvrdi da mu je neko nešto zabranio; Vuković: Ne treba praviti razliku da li je diskriminisana samo jedna osoba

Autor: Antena M

  • Viber

Generalni direktor Javnog servisa Boris Raonić kaže da priča o zabrani jotovane varijante crnogorskog jezika u toj medijskoj kući nije tačna. Jedini  “argument” na kojem temelji takvu tvrdnju je odgovor urednika Prvog programa Milutina Tomaševića za kojeg novinar te medijske kuće Žarko Božović (Raonić je u emisiji saopštio njegovo ime) kaže da mu je zabranio da koristi jotovanu verziju crnogorskog:

“Ukoliko je tačno apsolutno je skandal, ukoliko bilo kakva slična stvar bude tačna apsolutno je skandal i za to neko mora da odgovara. Ali ukoliko vi vidite odgovor gospodina Tomaševiča (gospodin Tomašević je taj urednik o kojem govorimo, jer se njegovo ime već spominjalo u medijima), i njegovog nadređenog direktora radija onda je to neka druga stvar”, kaže Raonić i dodaje:

“Ja uvjeravam javnost da to nije tačno. Pošto nije tačno onda je u pitanju nešto drugo. Ovo je jedna orkastrirana kampanja” kategoričan je generalni direktor RTCG.

“Zašto kažem da nije tačna, ja sam razgovarao sa ljudima koje spominje gospodin Žarko Božović (novinar koji kaže da je diskriminisan), on mi je rekao da mogu da saopštim njegovo ime. Ja sam isto razgovarao sa svim novinarima koji u programu koriste jotovanu verziju crnogorskog jezika i na moje pitanje da li je iko ikada sa njima razgovarao na ovu temu svi su rekli ne. Dakle, postoji samo jedan novinar koji tvrdi da mu je neko nešto zabranio. Tvrdi da mu je to zabranio jedan kolega koji slobodno mogu reći je omiljen u ovoj kući. U pitanju je jedan prefinjeni gospodin, omiljeni kolega ugledni novinar, profesionalac, koji je sada na tapeti javnosti zbog toga što je neko odlučiu da ga stavi u centar jedne negativne kampanje kojom se želi urušiti ugled Javnog servisa”, zaključuje Raonić.

Raonić kaže da je kao činjenica prihvaćeno nešto što nije tačno i navodi zašto smatra da nije tačno:

“Ukoliko se ne pojavi ni jedan drugi novinar, ukoliko se ne pojavi niko unutar ove kuće i kaže: 'Da ja sam izvršio pritisak, jer ukoliko neko želi da bilo šta zabrani, onda neće zabraniti jednom pojedincu  nego će zabraniti svima. Ali ukoliko se javi samo jedan pojedinac koji to kaže i na to se nasloni neko ko ne želi dobro Javnom servisu …onda je to signal da kao društvo moramo da se zamislimmo na koji način mi dobijamo informacije”, kazao je Raonić.

Poslanica Demokratske partije socijalista Aleksandra Vuković smatra da Raonić ima radikalan stav. Ona ukazuje da ne bi trebalo praviti razliku u vezi sa tim da li je diskriminisana jedna osoba, jer su ljudska prava kompleksna prava.

“To što nije diskrimisan, ili nije prijavio diskriminaciju neko drugi ne bi trebalo da bude određujuće za iznošenje, po mom mišljenju, vašeg radikalnog stava, s obzirom na to da imamo novinara koji je spreman da imenom i prezimenom svjedoći da mu je urednik to saopštio. Ova stvar je tek počela. Ne možemo radikalno to proglašavati glasinom. Moramo provjeriti kako vaš novinar i kolega ne bi koristio instance kakve su međunarodni sudovi”, naglašava Vuković.

Raonić tvrdi da je “itekako provjerio”:

“Ovdje kod mene su dopis i gospodina Božovića i odgovor njegovih urednika. Ovdje se govori o tome da je njemu zabranjeno da radi u informativnoj redakciji. On je svojim rešenjem raspoređen u drugu redakciju. On radi u toj drugoj redakciji. Dakle, ne možemo govoriti o progonu crnogorskog jezika. Mi imamo veliki broj kolega koje na televiziji koriste jotovanu verziju “, kazao je Raonić.

 Raonić navodi da nema povjerenja u Božovića.

“Ja ne mogu imati povjerenje u osobu kojoj kažem 'imamo sastanak u toliko i toliko sati' i to odmah izađe u drugom mediju. Da li ja mogu da imam povjerenje u osbu koja izađe sa ovim informacijama, plasira inrformacije, a ne želi da da bilo kakav drugi argument, krije se iza anonimnosti”.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

pero

E pretpostavi da je samo jedna osoba protiv tebe da budete direktor RTVCG i ostanete bez posla,što bi bilo gospodine Raoniću,,????

Istina

Raoniću tvoje priče granje ne drže. Mogao si da manipulišeš sa tvojim pajtašima iz gradjanske alijanse.....svakim danom sve više toneš u živo blato laži i obmana. Ti u RTCG si poraz društva i države.

jovo

Raoniću, kako su zvali međeda u tvome selu, sa poštovanjem,tvo ji roditelji đed, baba itd. Ne brukaj ih. Od ekavštine na tvojoj TV više se živjet ne može.