8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jelušić za Antenu M: Prvo riješiti goruće probleme obrazovnog sistema i škola u koje idu svi učenici, pa onda otvarati vjerske škole

Društvo

Comments 7
Privrednici, a ne Vlada omogućili gimnazijalcima odlazak na Olimpijadu zanja u Tokiu

Jelušić za Antenu M: Prvo riješiti goruće probleme obrazovnog sistema i škola u koje idu svi učenici, pa onda otvarati vjerske škole

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Odlazeći premijer Dritan Abazović se na Tviteru pohvalio kako je problem talentovanih gimnazijalaca koji treba da idu na Svjetsku Olimpijadu iz fizike i matematike u Tokio, riješen, ali ne od onih koji bi morali da to urade već od donacija privrednika.

Podsjetimo, Ministarstvo prosvjete nije obezbijedilo 16 hiljada eura za putne troškove naših gimnazijalaca na svjetsku olimpijadu znanja u Japanu, ali je prije svega nekoliko mjeseci Vlada bez problema iz budžeta izdvojila 1.5 miliona za otvaranje dvije vjerske škole Crkve Srbije.

Mišljenje o situaciji gdje Ministarstvo prosvjete očigledno ne radi svoj posao, a ministar ekonosmkog razvoja i turizma Goran Đurović poziva privrednike da finansiraju obavezu Vlade, dobili smo od profesorice medijske pismenosti i poslanice URE Božene Jelušić.

"Prije svega, najvažnije je da je problem riješen, a način na koji je riješen nije nepoznat u zemljama Zapadne Evrope, jer se privrednici često svojim donacijama uključuju u unaprijeđenje obrazovnog sistema, što bi trebalo da bude praksa, a ne izuzetak. Trebalo bi da se u ovakve tokove uključe i funkcioneri, jer je obrazovanje stvar društvene odgovornosti, a ne samo državnog upravljanja. Ipak, ovim je jasno da su institucije, prije sveg Ministarstvo prosvjete i Ispitni centar zakazali, jer se sada pokazala neadekvatnost u radu, a vjerujem da je svemu tome kumovao i predizborni period", kaže Jelušić.

Sagovornica Antene M je uvjerena da je novca za putne troškove gimnazijalaca i njihovih mentora bilo, ali da su institucije očigledno zakazale u raspoređivanju tih sredstava.

"Ministar se očigledno kasno uključio, a sredstava je moralo biti i sigurna sam da ih je bilo. Dobro je što se uključila privreda, ali svi aspekti društva treba da se uključe i načine takve korake. Mežutim, takvim potezima ne treba barjačiti, već to treba da je ustaljena praska", objašnjava ona.

Govoreći o pitanju otvaranja vjerskih škola, Jelušić je za Antenu M  podsjetila da je inicirala kontrolno saslušanje ministra prosvjete Miomira Vojinovića, jer je uvjerenja da je prevashodno važno riješiti goruće probleme obrazovanja koji su primarni, a onda govoriti o otvaranju vjerskih škola.

"Na skupštinskoj Komisiji, gdje smo se ovom pitanju posvetili, donesen je zaključak da se sugeriše Vladi da se prvo rješavaju akutne teškoće obrazovnog sistema ka kojem su usmjereni svi učenici. Imamo ozbiljne prostorne potkapaciranosti, posebno u južnom i centralnom regionu. Imamo djevu koju šetamo od škole do škole. Nemamo adekvatnu opremu, ni način da edukujemo djecu ako bismo ih spremili za mnoga testiranhja. To su naši primarni problemi, a poslije, ukoliko ostane novca, zašto ne i otvoriti i vjerske škole", kaže Jelušić.

Sagovornica Antene M Božena Jelušić zaključila je da zna da su duhovne potrebe građanki i građana Crne Gore velike, ali da se one prevashodno rješavaju kroz obrazovanje i kulturu.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

vjera

Sekularna država kao Crna Gora ne treba ni da otvara ni finansira vjerske škole. Te škole otvaraju oni koji hoće da zainteresovane uče u svojoj vjeri i ti finansiraju rad tih škola. Te škole mogu biti sa školarinom i država može eventualno obezbijediti povoljne kredite za te školarine.

Ana

Ti koja si "proputovala" Zapadnu Evropu, pa znaš da tamo privrednici finansiraju odlazak djaka na takmičenje. Ne lupaj. To radi država, no tu nema države. Vrati se ti u školu, jer učionice plaču za tobom. Sad se javljaš, a đe si bila do sada kada si urušavala državu zajedno sa svojim šefom i zapošlj