14 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MANS o Indeksu percepcije korupcije: Minimalni napredak, nefunkcionalno pravosuđe i dalje je ključni izazov

Društvo

Comments 0

MANS o Indeksu percepcije korupcije: Minimalni napredak, nefunkcionalno pravosuđe i dalje je ključni izazov

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora je u Indeksu percepcije korupcije poboljšala za jedan poen svoj položaj lani u odnosu na 2022. godinu - saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Ovogodišnji rang Crne Gore, kako su kazali iz ove nevladine organizacije, predstavlja minimalni napredak u odnosu na prethodnu godinu i ne izlazi značajno iz okvira onoga što je bio indeks percepcije korupcije prije smjene dugogodišnje vlasti Demokratske partije socijalista i njenog predsjednika Mila Đukanovića.

- To potvrđuje da sistem zarobljene države ima dalekosežne i dugotrajne posljedice, ali i da među nosicima vlasti nakon DPS-a još ne postoji dovoljan politički momentum za isporučivanje značajnih i održivih rezultata u borbu protiv korupcije. Percepcija korupcije je donekle uslovljena i značajnim očekivanjima građana da će nove vlasti napraviti otklon od korupcionaških praksi i otpočeti mukotrpan proces oslobađanja ključnih institucija od uticaja, kako organizovanog kriminala, tako i političkih partija - rekli su iz MANS-a.

Izvještaj Transparensi internešenela (Transparency International)  posebno podvlači izazove koji stoje pred pravosuđem i u tom smislu je, kako su naveli, na liniji i sa posljednjim izvještajem Evropske komisije o napretku Crne Gore u EU integracijama, gdje se takođe problematizuje efikasnost pravosuđa, naročito u slučajevima visoke korupcije.

- Izbor novog vrhovnog državnog tužioca nakon višegodišnjeg vd-stanja percipiran je kao dobar osnov za početak reforme tužilaštva, a u narednom periodu ćemo vidjeti do koje mjere na toj adresi stanuje politička volja i hrabrost da se otvore upravo oni slučajevi zbog kojih Crna Gora i dalje ima ograničeni napredak u borbi protiv korupcije - saopštili su iz MANS-a.

Ti slučajevi bez izuzetka uključuju, kako ističu, upravo one predmete političke korupcije, pranja novca, nezakonitog bogaćenja koji Crnu Goru i dalje drže na mapi zemalja sa nedovoljno razvijenom vladavinom prava koje svojim građanima ne mogu da garantuju pravdu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR