16 °

max 16 ° / min 11 °

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NVO 35 mm: Za sada, društvo socijalne pravde smo – samo na papiru

Društvo

Comments 0

NVO 35 mm: Za sada, društvo socijalne pravde smo – samo na papiru

Autor: Antena M

  • Viber

Socijalna pravda, koja podrazumijeva da svi imaju uslove da žive i rade dostojanstveno, temelj je mira i razvoja, no, dok se jedni razmeću bogatstvom i povlasticma, drugi žive na rubu egzistencije, nevidljivi za sistem, poručili su iz NVO 35 mm povodom Međunarodnog dana socijalne pravde.

Iz te nevladine organizacije naveli su da u Crnoj Gori ne postoje precizni podaci o broju onih koji ne mogu da zadovolje ni osnovne egzistencijalne potrebe, kao ni podaci o osobama koje nemaju adekvatno stanovanje niti stalan pristup osnovnoj infrastrukturi i servisima kao što su voda, ogrijev, struja, pa i internet.

“Kao ni o broju onih koji žive u nehumanim uslovima ili nebezbjednim stanovima.  Prosječna plata obezbjeđuje minimum uslova za život, i dalje cvjeta siva zona, dok partijsko zapošljavanje u državnim institucijama nikad nije bilo prisutnije i često, prikriveno paravanom pravila jedini je ključ pri odabiru kadrova u drzavnim institucijama gdje se po kancelarijama trazi stolica viška”, naveli su iz NVO 35mm u saopštenju za medije.

Oni smatraju da uloga medija u promovisanju socijalne pravde ima ključni značaj.

“Urgiramo na medije da sve više pažnje posvecuju socijalnom segmentu a manje za salonsko izvještavanje oko državnog protokola. Moć medija mora da se kanališe ka otkrivanju nepravdi i nejednakosti u našem društvu, nastalih greškama u sistemu”, dodaju iz nevladine organizacije.

Posebno treba, kažu, staviti fokus na probleme marginalizovanih grupa i konstantno podizati svijest o socijalnim pitanjima.

“Kroz istraživačko novinarstvo mi nastavljamo da doprinosimo stvaranju okoline u kojoj se promoviše socijalna pravda i ostvaruje napredak prema inkluzivnijem društvu. Međutim, i medijska scena u Crnoj Gori suočava se s brojnim izazovima u promovisanju socijalne pravde. Kontroverzna vlasništva nad medijima, politički pritisci, cenzura i autocenzura često ograničavaju slobodu izražavanja novinara i sprječavaju objektivno izvještavanje o socijalnim nepravdama”, istakli su iz NVO 35 mm.

Ključno je, prema njihovim riječima, osigurati nezavisnost medija, podržati novinarsku profesionalnost i ohrabriti medijske poslenike/ce da se aktivno angažuju u promovisanju socijalne pravde.

“Samo kroz saradnju novinara, medijskih organizacija i društvenih aktera možemo izgraditi društvo koje poštuje prava svih građana i teži socijalnoj pravdi za sve. Podsjećamo da su najranjivije grupe društva (Rome i Egipćane, osobe sa invaliditetom i LGBTIQ osobe) i dalje izložene diskriminaciji, govoru mržnje i zločinu iz mržnje. Broj femicida se ne smanjuje već povećava iz godine u godinu”, dodaju iz NVO.

Nadležni treba, smatraju oni, da ulože dodatne napore kako bi se osigurala efikasnost sprovođenje zakona i pristup pravdi, posebno za ugrožene grupe.

“I dalje smatramo da najranjivijim grupama društva nije potrebno samo pomoći kroz pomenute mehanizme, već i kroz kontinuiranu edukaciju na svim nivoima, kao i podizanje svijesti građana/ki, ali i informisanje putem medija i senzibilizacijom cjelokupnog društva o položaju najranjivijih grupa. U digitalnom domenu – ogroman broj građana/ki nema svakodnevni pristup tehnologijama i internetu, jer je internet luksuz kada nemate za podmirivanje osnovnih životnih potreba usljed finansijskih poteškoća, a to znači da su ti građani/ke isključeni/e iz mogućnosti da u potpunosti učestvuju u savremenom društvu: nedostatak ekonomskih uslova produbljuje i digitalni jaz”, naglasili su iz 35 mm.

Ne postoji društvo imuno na nepravde, kažu, “i stoga se mora težiti smanjenju socijalnih i ekonomskih razlika”.

“Od socijalne pravde se ne smije odustati. Samo zajedničkim naporima možemo stvoriti inkluzivnije društvo u kojem svi imaju priliku da ostvare svoje potencijale. Za sada, društvo socijalne pravde smo – samo na papiru. A taj “papir” je Ustav Crne Gore. Mislimo o tome”, zaključuju iz NVO 35 mm.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR