22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Media centar: TVCG nastavlja da skriva neugodnu istinu o nezakonitom generalnom direktoru RTCG

Društvo

Comments 0

Media centar: TVCG nastavlja da skriva neugodnu istinu o nezakonitom generalnom direktoru RTCG

Izvor: CdM

Autor: Antena M

  • Viber

Media centar je juče uputio prigovor ombudsmanu RTCG povodom izostavljanja informacija o zvaničnom boravku komesarke za ljudska prava Savjeta Evrope Dunje Mijatović u Crnoj Gori i njene kritičke ocjene o ponašanju menadžmenta nacionalnog javnog emitera RTCG.

“Media centar smatra da skrivanje informacija koje javnost ima pravo da zna u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2 TVCG, predstavlja još jedno grubo kršenje osnovnih etičkih principa novinarske profesije i standarda koje je propisao Pravilnik o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG. U centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2, emitovanoj 22. marta, izostala je informacija da je komesarka Mijatović bila u Crnoj Gori i da je, pored ostalog, ocijenila da nesprovođenje odluka domaćih sudova o imenovanju direktora Radio televizije Crne Gore (RTCG) postavlja pitanja u pogledu poštovanja vladavine prava, što je pitanje koje, takođe, treba hitno rješavati””, navodi se u saopštenju Media centra.

Kako dodaju u  Pravilniku o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG se kaže da “kreatori radio i televizijskih programa krše profesionalne standarde ako kriju, zanemaruju, ili u neadekvatan kontekst stavljaju (plasiraju) informacije sa kojima se lično ne slažu”), kao i da su novinari i urednici (su) odgovorni ne samo za ono što objave već i za ono što prećute a od interesa je za javnost”.

“Na žalost, nije prvi put da TVCG izbjegava da svoje gledaoce obavijesti o argumentovanim kritikama na račun menadžmenta nacionalnog javnog medijskog servisa. Učinjeno je to krajem oktobra proše godine, kada TVCG nije objavila informaciju o rezoluciji koju je donio Parlament Evropske unije, a koja se odnosila na Crnu Goru”, saopšteno je iz Media centra.

Ta rezolucija sadrži ocjenu i kritiku u vezi sa ponovnim izborom generalnog direktora RTCG Borisa Raonića nakon donošenja pravosnažne presude Višeg suda, a povodom njegovog nezakonitog imenovanja 2021. godine.

“TVCG je tada sakrio od javnosti informaciju o dijelu rezolucije Parlamenta EU u kojoj se “izražava zabrinutost zbog izbora generalnog direkora RTCG kojim se krši pravosnažna sudska odluka”.

Nadamo se da zaštitnica prava gledalaca i slušalaca RTCG, ombudsmanka Danijela Popović neće sada prihvatiti neko nesuvislo objašnjenje “uredništva TVCG”, kao što je uradila povodom prethodnog prigovora Media centra, koji je odbila”, zaključuju iz Media centra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR