21 °

max 23 ° / min 14 °

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

21° / 15°

Petak

10.05.

23° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Utorak

14.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najveća zapljena "u istoriji Balkana" ostala bez odgovora - ko je kriv za šverc 1,2 tone kokaina?

Hronika

Comments 8

Najveća zapljena "u istoriji Balkana" ostala bez odgovora - ko je kriv za šverc 1,2 tone kokaina?

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je juče presudu Višeg suda u Podgorici kojom su Budimir i Marina Krstović oslobođeni optužbe za šverc kokaina. Tako je nakon gotovo trogodišnjeg postupka pred crnogorskim pravosuđem ostalo nepoznato čija je bila droga pronađena u magacinu u avgustu 2021. u Zeti, te koja je bila njena krajnja destinacija. Hapšenje Krstovića je, međutim, bila politička reklama za tadašnje funkcionere, koji su akciju iskoristili za samopromociju i prikupljanje političkih poena.

Vlada se hvalila najvećim udarcem trgovcima narkotika

Uprava policije je 27. avgusta 2021. sprovela akciju „187“ u kojoj je zaplijenjeno preko 1,2 tone kokaina. Uhapšeni su Budimir i Marina Krstović (otac i ćerka) koji su osumnjičeni za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Akciju zapljene i hapšenja iskoristili su tadašnji premijer Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović koji su se na konferenciji za medije pohvalili najvećim udarcem trgovcima narkotika u istoriji Crne Gore.

"Danas je dvostruki istorijski događaj. Prvo, što se desila promjena vlasti, a drugo, što je prije nekoliko dana urađena važna akcija. Kada izaberete profesionalne ljude na prave pozicije, onda nećete pogriješiti", poručio je Krivokapić 30. avgusta, ne propšutajući da podsjeti na godišnjicu promjene vlasti u Crnoj Gori.

Abazović je kazao da bi im na toj zapljeni droge pozavidjele čak i SAD. Uporedio je vrijednost pošiljke od 100 miliona eura sa pet super luksuznih bolnica ili deset super savremenih fabrika i pogona na sjeveru države.

Ono što tada nije rečeno je da je do zaplijene došlo zahvaljujući obavještajnim podacima Ujedinjenog Kraljevstva.

Tadašanji ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je samo da je zapljena "najveća u istoriji Balkana" te da je akcija dio globalne saradnje. Zapljeni je, naime, prethodilo potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Graničnih snaga Velike Britanije i Crne Gore (u junu 2021. godine), u cilju sprečavanja šverca droge i druge nedozvoljene robe na granici i u tranzitu ka Evropi i Velikoj Britaniji.

Krstovići pušteni da se brane sa slobode, pa nakon izjave Abazovića - odluka preinačena

Sudija Radomir Ivanović 29. avgusta donio je odluku kojom su Krstovići pušteni da se brane slobode. Ivanović je ocijenio da nije bilo dokaza da su počinili krivčno djelo koje im stavljaju na teret.

Odluka Ivanovića izazvala je revolt Abazovića, koji je poručio da to treba da mu služi na čast.

"Ja mislim da oni najveću štetu prave sami sebi, brukaju Crnu Goru, ali i sami sebe. Mislim da je sudija trebalo da bude izuzet, ali to što je radio neka mu služi na čast. Svu Vladu Crne Gore neke osobe žele da obezvrijede. Ljudi zbog vožnje u alkoholisanom stanju završe u pritvoru, a ne za ovakvu akciju", kazao je Abazović na konferenciji za medije 30. avgusta. On je tog dana kazao i da “nema kompletiranja pravde dok makar jedan tužilac i jedan sudija ne odu u zatvor”.

Već sjutradan Vanraspravno vijeće Višeg suda preinačilo je odluku sudije za istragu i Budimiru i Marini Krstović odredilo pritvor.

Zanimljivo je i da je nakon hapšenja tužilaštvo saopštilo da je u pošiljci banana pronađeno oko 1.400 kilograma kokaina. Međutim, u optužnici podginutoj protiv Krstovića 23. decembra 2021. ta brojka je promijenjena, pa im je na teret stavljen šverc 1.206 kilograma kokaina. Nikada nije objašnjeno gdje je nestalo 200 kg kokaina.

Krstovići proveli 15 mjeseci u pritvoru

Da u toj optužnici nešto ne štima, moglo se naslutiti u januaru 2022. kada je nakon sjednice Odbora za bezbjednost, predsjednik Odbora Milan Knežević saopštio da mu se čini da neko porodicu Krstović želi isturiti kao glavne krivce.

Prva oslobađajuća presuda, Višeg suda, donijeta je u novembru 2022. nakon što su Krstovići proveli 15 mjeseci u pritvoru. Apelacioni sud je međutim u julu 2023. ukinuo oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Krstovići tvrdili da se zna čija je droga, te da je Abazović štitio ljude

Marina i Budimir Krstović su pred istražiteljima od samog početka tvrdili da nemaju ništa sa pronađenom drogom.

Poručili su da su prošli pravnu golgotu, te krivicu za to adresirali bivšem premijeru Dritanu Abazoviću, za koga tvrde da je fabrikovao postupak protiv njih, isključivo kako bi sakupljao političke poene. Krstović je kazao da je Abazović zaštitio ljude na koje nije smio da krene i optužio njih koji su nevini.

“Poražavajuća je činjenica da je cijeli pravosudni sistem bio zloupotrijebljen od strane Dritana Abazovića”, istakao je Krstović pred Apelacionim sudom u aprilu.

Tvrdio je i da služba i u Crnoj Gori ali i u Srbiji zna i čija je droga i ko je platio.

Jovanović: Presuda opomena političkim akterima

Stefan Jovanović, advokat porodice Krstović komentarisao ju juče za TVE oslobađajuću presudu, navodeći da je to pobjeda pravde.

"Presuda je dokaz da u našem pravnom sistemu postoje sudije koje su časne i poštene, na koje se ne može uticati, koje su od integriteta. Presuda je istovremeno i opomena političkim akterima da bi trebalo da se drže onoga što valjda znaju da rade. Samo na taj način možemo očuvati i zaštiti vladavinu prava. Presuda je dokaz da politika i pravo ne idu ruku pod ruku i daje neku nadu budućim generacijama", rekao je Jovanović.

Krstovići nijesu jedini optuženi bez dokaza

I dalje je nepoznato i ko je bio vlasnik droge koja je zaplijenjena u magacinu jedne trgovačke kompanije u Crnoj Gori, koja je pronađena 14. januara 2022.

Uhapšen je bio samo špediter iz Bara Đoko Drobnjak zbog sumnje da je dio međunarodne kriminalne organizacije, ali je Apelacioni sud septembra 2022. potvrdio odluku da se protiv njega obustavi krivični postupak jer nije bilo dokaza da je Drobnjak član kriminalne organizacije.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Balsa Doclea

Najveca zapljena u istoriji Balkana je ovo sto SPC pokusava da uradi sa crnogorskim crkvama i grobljima

PODGORICANIN

Ditan je kazao da je bilo 1.4 tone droge, sad 1.2 tone droge, jesu li ovih 200kg spalili ko sto su spalili cigare na crtu!

Mila K

Naravno da ovaj užasavajući dritanizam nije na naslovnoj cg informera. Našli su nekakvog df-dri amatera da im izigrava Jared Kushner-a u buda**sanju.