24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

24° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
HRA: Ministarstvo kasni sa prijedlogom Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti

Društvo

Comments 0

HRA: Ministarstvo kasni sa prijedlogom Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) kasni sa izradom prijedloga Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, kazali su iz Akcije za ljudska prava (HRA) i dodali da je rok za nacrt izmjena tog zakona istekao prije skoro mjesec.

Iz HRA su kazali da ih je resorna ministarka Naida Nišić obavijestila da Radna grupa Ministarstva za izradu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti nije predložila rješenje za socijalnu zaštitu i obeštećenje civilnih žrtava ratova devedesetih, iako je to trebalo da uradi do 1. marta.

Iz te nevladine organizacije su kazali da je Nišić navela da će javnost sa svim izmjenama i dopunama teksta zakona biti blagovremeno upoznata.

Navodi se da je HRA pitala Ministarstvo kada će javnosti biti predočen nacrt izmjena zakona, budući da je rok za njegovu izradu istekao prije skoro mjesec.

"Podsjećamo, poslije pokušaja poslanika Nove srpske demokratije (NSD), Demokratske narodne partije i Demokrata da se civilnim žrtvama rata smatraju samo žrtve oružanog sukoba sa NATO u Crnoj Gori, a ne i one iz Crne Gore koje su stradale od oružanih sukoba u Hrvatskoj, BiH ili na Kosovu, HRA, Udruženje "Štrpci – Protiv zaborava" i Bošnjačko vijeće održali su protest pred Skupštinom pri kraju prošle godine, 29. decembra, sa zahtjevom da se diskriminatorni zakon povuče iz skupštinske procedure i da se propiše novo, sveobuhvatno rješenje.

Na sjednici Skupštine istog dana šef poslaničkog kluba NSD, Slaven Radunović, izjavio je da povlači prijedlog Zakona da bi do 1. marta 2024. godine MRSS ponudilo rješenje koje bi zadovoljilo širi krug ljudi i bilo pravednije u cilju da se sve žrtve obuhvate", naveli su iz HRA.

Radunović je tada rekao i da će, ako Ministarstvo do 1. marta ne ponudi svoj Prijedlog zakona, predstavnici poslaničkih klubova predložiti najkasnije do 1. juna.

HRA je, kako se navodi, MRSS dostavila prijedlog rješenja 26. januara.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR