22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sud u Podgorici ne može da locira Jovanović iako je pod zaštitom policije

Izvor: Pobjeda

Društvo

Comments 0

Sud u Podgorici ne može da locira Jovanović iako je pod zaštitom policije

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Potraga za pravdom građanskih aktivista i novinarki Pobjede pred crnogorskim sudovima, po tužbama za naknadu štete zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva zbog bezobzirnog targetiranja i označavanja kao ekstremista od strane novinarke Vijesti Jelene Jovanović i urednice BalkanInsighta Dušice Tomović u skandaloznom izvještaju BIRN-a, i dalje stoji u mjestu, jer Osnovni sud ne može da nađe novinarku Jovanović i uruči joj poziv.

Punomoćnik novinarke Pobjede Tanje Pavićević, koju je Jovanović u svom izvještaju za BIRN označila kao vjerskog fanatika, tražio je od Osnovnog suda u Podgorici ubrzanje postupka po tužbi iz marta prošle godine, u kojem do sada nije preduzeta nijedna radnja. Od predsjednice tog suda Željke Jovović dobio je rješenje kojim se njegov zahtjev odbija kao neosnovan jer sud, navodno, ne može da locira novinarku Vijesti.

Pravni zastupnik Tanje Pavićević, advokat Igor Martinović, u kratkoj izjavi za Pobjedu je kazao da će u zakonom propisanom roku uložiti žalbu predsjedniku Višeg suda u Podgorici na rješenje predsjednice Osnovnog suda, te da će u žalbi pravno i činjenično elaborirati neosnovanost rješenja i tražiti da se preinači na način što će se usvojiti zahtjev za ubrzanje postupka (kontrolni zahtjev).

Isti sud je našao Jovanović za potrebe tri postupka koja se već vode protiv nje i Tomović, a koja su pokrenuli novinarka Kaćuša Krsmanović, te aktivistkinja Maja Miličković i izvršni direktor Foruma slobodnih građana ,,Luča“ Nebojša Mrvaljević. Njihove tužbe su sadržale istu kućnu i poslovnu adresu Jovanović.

Ova tri suđenja su počela, iako odgađanjima na kojima su insistirali pravni zastupnici Jovanović, zbog slanja advokata pripravnika na ročišta, pa do zahtjeva za izuzimanje postupajućeg sudije zbog veza sa tuženom Tomović, ali tek nakon mjeseci stagniranja cijelog procesa.

Iz odbijajućeg rješenja Osnovnog suda u Podgorici za ubrzanje postupka zbog suđenja u razumnom roku se zaključuje da je Jovanović za državne organe nedostupna i pored činjenica da su joj prethodno tri puta uspješno uručene gotovo identične tužbe, da je pod stalnom zaštitom pripadnika Uprave policije, te da ima redovne medijske nastupe.

Kako se navodi u obrazloženju predsjednice suda Jovović, tužba se nije mogla uručiti Jovanović ni na kućnoj, ni na radnoj adresi duže od godine, pa stoga nije zakazano ni pripremno ročište u ovom predmetu.

U pisanom izjašnjenju postupajuće sutkinje Milice Radović se navodi da je ona predmet zadužila tek 6. jula prošle godine, te da od tog trenutka do dana pisanja izjašnjenja sud nije uspio da uruči tužbu na odgovor Jeleni Jovanović, iako je dostava pokušana više puta i na različite načine.

Kako se objašnjava u obrazloženju, Jovanović sud nije uspio da uruči tužbu na adresi matične kompanije Daily Press d. o. o. Podgorica, ali ni na kućnu adresu, pa je Uprava policije u tom smislu aktom primljenim u sud 15. decembra 2023. godne obavijestila sud da je nijesu uspjeli pronaći na datoj adresi.

"Nakon ovoga, sud je ponovo, preko Uprave policije, pokušao dostavu tužbe sa dokazima tuženoj I reda urgencijom od 31. januara 2024. godine koja je primljena 2. februara 2024. godine i po kojoj do danas nije postupljeno", navodi se u obrazloženju.

U dokumentu piše i da su sudski dostavljači u nekoliko navrata Jovanović ostavljali uredno popunjeno obavještenje na kućnu adresu, ali da se ona na ta obavještenja oglušila.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR