31 °

max 35 ° / min 19 °

Subota

27.07.

35° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

35° / 22°

Srijeda

31.07.

38° / 19°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kad su činjenice nepoželjne – Kalimero je progonjeni Srbin

Izvor: Archive

Društvo

Comments 1

Kad su činjenice nepoželjne – Kalimero je progonjeni Srbin

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

Direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje visokog obrazovanja (AKOKVO) Goran Danilović, gostujući u udarnom terminu Javnog servisa TVCG, u emisiji “Stav” u srijedu veče, dobio je priliku da opovrgne informacije objavljene u medijima, da je nezakonito izabran na tu poziciju i ponudi dokaze da nije, kako ga je prozvala, bivša poslanica i koaliciona partnerica, Branka Bošnjak, na tu dužnost stupio zahvaljući “političkom ključu” jer je njegovoj Ujedinjenoj Crnoj Gori “pripalo” AKOKVO.

Umjesto, ili u nedostatku, argumenta, Danilović, kao politički veteran, posegnuo je za provjerenim, zvučnim i pamtljivim političkim porukama – “smetam jer sam Srbin”, te se požalio da Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija “nije stalo u zaštitu agencije”, poistovjećujući sebe, baš kako to rade političari – sa Agencijom. No iako AKOKVO poistovjećuje sa sobom, kad je o propustima riječ – krivica je kod drugih. To što Agencija ne predaje redovno izvještaje, prema Daniloviću, krive su trudnice – kojih je previše na samo dva muškarca koji rade u AKOKVO.  

Iza ovako “pitke” priče namijenje širem auditorijumu, neopažno prođu činjenice – koje bi mogle biti u kontradiktornosti sa tvrdnjom da nema osnova za sumnju u nelegalnost njegovog izbora. Poput, recimo, priznanja da na dužnosti direktora ovako važne državne i obrazovne institucije, još nema položen stručni državni ispit.

"Položiću do 15. juna ispit, ne moram ali hoću. Oni koji brinu za moju budućnost, to su kvazi mediji koji imaju istog vlasnika, oni pozivaju ljude da budu ispred Uprave za kadrove dok neko polaže državni ispit", kaže Danilović.

Neće biti da baš ne mora.

Danilović je preko dvije i po godine na funkciji direktora Agencije – prvo u VD a potom u punom mandatu.

A u članu 122 Zakona o državnim službenicima i namještenicima stoji da: “Državnom službeniku, odnosno namješteniku radni odnos prestaje po sili zakona ukoliko ne položi stručni ispit za rad u državnom organu u roku od jedne godine od dana zasnivanja radnog odnosa”. 

Nakon neuspjelog pokušaja polaganja 19. marta tekuće godine, kada nije zadovoljio minimum znanja na uslovnom, pismenom dijelu ispita, Ministarstvo javne uprave, koje je izgleda blagonaklonije prema Daniloviću od resora prosvjete, mu je mimo procedura i uobičajenog čekanja odmah dalo drugu šansu za ponovno polaganje u prvom narednom roku koji je raspisan.

Dalje, Goran Danilović je u “Stavu” Javnog servisa rekao kako ima sertifikat o znanju engleskog jezika, da mu ga je izdao "Institut" i da je riječ o nivou A 1.2.

"Polagao sam, položio sam, više znam od toga" ustvrdio je.

Povodom dilema oko znanja engleskog jezika, što je takođe jedan od uslova za obavljanje funkcije direktora AKOKVO – stvari stoje ovako:

Antena M je još krajem marta poslala upit Institutu za strane jezike, da nam daju informaciju o datumu sticanja diplome i nivou znanja koji Danilović ima.

Iz Instituta za strane jezike, 25. marta 2024. dobili smo sljedeći odgovor:

“Javnom funkcioneru koji je predmet Vašeg interesovanja naša ustanova je izdala potvrdu o znanju engleskog jezika. Nakon sprovedenog testiranja, kandidat je pokazao znanje koje odgovara nivou A1.2. Provjera znanja, odnosno polaganje ispita održano je 14. decembra 2022. godine, kada je i izdata potvrda.”

Da ovdje podsjetimo od kada je Danilović na dužnosti čelnika AKOKVO.

Bivša ministarka prosvjete Vesna Bratić, (za koju je sud utvrdio da je nezakonito smijenila preko 120 direktora crnogorskih škola, zbog čega će troškove snositi građani – poreski obveznici Crne Gore, pa je valjda zato nedavno nagrađena izborom za redovnu profesoricu UCG), sada istaknuta članica njegove partije- Ujedinjena Crna Gora, naimenovala je, prvi put, Danilovića za V.D. direktora Agencije još 14.10.2021.

A član 61 Zakona o državnim službenicima i namještenicima stav 3 glasi:  

“Za vršioca dužnosti odrediće se državni službenik iz organa državne uprave, odnosno službe ili pravnog lica iz člana 3 stav 2 ovog zakona u kojem se određuje vršilac dužnosti, ili lice van organa državne uprave, odnosno službe ili pravnog lica iz člana 3 stav 2 ovog zakona u kojem se određuje vršilac dužnosti, koji ispunjava uslove propisane za starješinu organa uprave, odnosno službe ili za radno mjesto visokog rukovodnog kadra za koje se određuje.”

Tako je Danilović još 14. 10. 2021. trebao da posjeduje potvrdu o poznavanju jezika, koju, jasno je iz odgovora Instituta na naš upit, nije imao. Podjednako upitnim postavlja se njegovo svako naredno naimenovanje za V.D. direktora Agencije (u stavu 1 istoga člana Zakona predviđa se da vršilac dužnosti može biti postavljen najduže do šest mjeseci), kao i izbor za direktora u punom mandatu, budući da je potvrda izdata gotovo mjesec dana nakon zaključivanja konkursa za direktora AKOKVO.

Podsjetimo, Konkurs za direktora Agencije za obezbjeđenje i kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja objavljen je na zvaničnom sajtu Uprave za ljudske resurse 24. 10. 2022. godine (Br: 02-100/22-2013/3), u trajanju od 20 dana od dana objavljivanja.

Izlišno je valjda govoriti o tome koliko je važno, da direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje visokog obrazovanja, zemlje koja prema najavama naših i stranih donosilaca političkih odluka, samo što nije preskočila prag i ušla u EU, ima funkcionalno znanje engleskog jezika.

Stoga je važno šta Danilovićevo A1.2 znači prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za žive jezike, kratko poznatom kao CEFR (The Common European Framework of Reference for Languages):

Prema CEFR skali A1.2 je bazični nivo, koji podrazumijeva da kandidat sa ovako stečenim znanjem “može razumjeti i koristiti poznate svakodnevne izraze i vrlo osnovne fraze usmjerene na zadovoljenje potreba konkretnog tipa. Može predstaviti sebe i druge te može postavljati i odgovarati na pitanja o sebi kao što su mjesto stanovanja, ljudi koje poznaje i stvari koje ima. Može komunicirati na jednostavan način pod uslovom da druga osoba govori polako i jasno i spremna je pomoći”.

Nakon svih ovih saznanja obratili smo se, prije tačno sedmicu, upitom, Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, tražeći odgovor od ministrice, prof. dr. Anđele Jakšić-Stojanović, na sljedeća pitanja:

  1. Smatrate li da je imenovanje za V.D. direktora AKOKVO g-dina Danilovića bilo u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima Crne Gore?
  2. Da li je mijenjanje sistematizacije od strane g-dina Danilovića, u septembru 2022. godine, koji je na mjestu V.D.-a, proveo duže od šest mjeseci, i smanjivanje kriterijuma kako bi sam mogao da se kandiduje na konkurs za direktora protivzakonito? (u prilogu je podnijet i dokument sa promijenjenim članom 2)
  3. Da li namjeravate da provjerite navedene činjenice i utvrdite zakonitost navedenih radnji i ukoliko se potvrdi kršenje zakona preduzmete odgovarajuće mjere i koje? 

Iako smo u još u utorak, iznova proslijedili naša pitanja kabinetu prof. dr. Jakšić-Stojanović i podsjetili da čekamo na odgovore, do danas nijesu stigla.  

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Akokvo

Dakle, pišite i čitajte, govorite polako da vas Gosjo razumije . Dje-do-vo di-je-te. Is this o-kej.