26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

18.05.

26° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
BIRN “lovi” vlastite zviždače i najavljuje odmazdu

Društvo

Comments 1

BIRN “lovi” vlastite zviždače i najavljuje odmazdu

Autor: Antena M

  • Viber

 Regionalna direktorica BIRN mreže Milka Domanović najavila je odmazdu prema zaposlenima BIRN-a koji su javnost informisali o krizi liderstva unutar ove organizacije, kao i pratećim etičkim i finansijskim problemima.

Oni su se, prije nego su javno objelodanili da je “duboka kriza zahvatila BIRN mrežu”, obraćali menadžmentu BIRN-a - Odboru direktora, Skupštini i predsjedniku Skupštine Timu Džudi anonimnim pismima žaleći se na autoritarno ponašanje regionalne direktorice, te prijeteći stil komunikacije koji se koristi, nemarno korištenje osjetljivih informacija unutar granica privatnosti i brojne druge stvari.

Njihova pisma su ignorisana od strane menadžmenta, a umjesto očekivanog odgovora rukovodstva, stigao je svim zaposlenim email od Domanović, na koju su se prvobitno i žalili anonimni potpisnici.

Shvativši da je rukovodstvo BIRN-a svojim ćutanjem stalo iza Domanović, oni su odlučili da se kao zviždači, nakon što su iscrpili raspoložive mehanizme unutar kuće, obrate javnosti i progovore o nepravilnostima, nazvavši svoj čin krajnjim sredstvom.

- Nalazimo se u situaciji u kojoj naše rukovodstvo praktikuje ponašanja koja su u suprotnosti s našim osnovnim vrijednostima, jer sve smatramo odgovornim i govorimo istinu o vlasti, osim pod krovom naše vlastite Mreže.

Nakon što je Antena M i još jedan dio medija izvijestio o dešavanjima unutar BIRN-a, regionalna direktorica je svim zaposlenim poslala email prijeteće sadržine kako se intenzivno radi na utvrđivanju odakle cure informacije iz njihove interne komunikacije, ocijenivši da je BIRN “pod ozbiljnim napadom s ciljem nanošenja ozbiljne štete organizaciji”.

- Za nekoliko dana krećemo i sa sigurnosnom revizijom naših internih komunikacionih sistema, koja je planirana nezavisno od toga. Nadamo se da će nam ovo pomoći da poboljšamo naše sigurnosne prakse i spriječimo dalje curenje informacija – napisala je Domanović.

Nakon njenog mejla, nezadovoljni radnici BIRN-a obavijestili su kolege iz medija, regionalnih i međunarodnih udruženja i organizacija civilnog društva, te branioce ljudskih prava i donatorsku zajednicu.

- Umjesto da se pozabavi pitanjima koja smo javno pokrenuli protekle sedmice, naša direktorica regionalne mreže pokušava da skrene pažnju sa suštinskih problema s kojima se suočavamo zbog nekompetentnog upravljanja, naglašavajući progon i kažnjavanje onih koji su izrazili zabrinutost zbog njenog ponašanja i posljedica njenog vođstva – napisali su nezadovoljni radnici.

Oni su recipijente informisali i da je sve “ovo zabrinjavajuće jer ne pokazuje razumijevanje suštinske uloge i neophodnu zaštitu zviždača unutar bilo koje organizacije, posebno one posvećene vrijednostima koje njeguje Mreža BIRN.

- Zviždači su ključni za održavanje standarda i odgovornosti, atributa koji su temelj našeg integriteta i istine koju nastojimo da izvijestimo – napisali su u pismu koji potpisuju kao “Kolektiv radnika BIRN Huba i BIRN mreže”.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

BIRN je urušio svoj ugled kada nije javno osudio i isključio kvazi novinarku iz Vjesti zbog njenog etiketiranja patriota kao teroriste iz Crne Gore Zaštitom iste i vi ste postali organizacija u rukama srbskog svjeta maloumnika i popovskih jurišnika