23 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Umjesto da rješava krizu BIRN pojačava pritisak

Društvo

Comments 0
Apeli zaposlenih i dalje ne stižu do menadžmenta Balkanske istraživačke mreže

Umjesto da rješava krizu BIRN pojačava pritisak

Autor: Antena M

  • Viber

Nezadovoljni radnici Balkanske istraživačke mreže (BIRN) iskoristili su sve alate unutar kuće u kojoj rade kako bi skrenuli pažnju na ugrožen integritet organizacije, etičke i finansijske probleme.

Kao posljednji zahtjev prema rukovodstvu uputili su inicijativu za sprovođenjem nezavisne eksterne revizije koju sprovode stručnjaci treće strane, kako bi se utvrdilo da li se ovom organizacijom upravlja na valjan način, i pozvali kolege da ih u ovome podrže, naveli su saopštenju za medije.

- Ovo je neophodno kako bi se osiguralo da istraga o nedoličnom ponašanju i lošem upravljanju rukovodstva bude nepristrasna i sveobuhvatna – napisali su nezadovoljni zaposleni.

Oni su se u istom pismu obratili i kolegama uz razumijevanje što većina nije “svjesna detalja štetnih i pogrešnih odluka u posljednjih nekoliko godina koje su uzrokovale i izazivaju teške posljedice koje ćemo svi trpjeti”.

- Opšte je poznato da BIRN danas posluje u sijenci tajnosti koju pravi naše rukovodstvo, uprkos tome što ovaj pogrešan pristup direktno utiče na naše živote kao zaposlenih – napisali su, zatraživši solidarnost od kolega.

Obraćajući se članovima Skupštine i Odbora, koji su dvije sedmice ignorisali njihova pisma i pritužbe, izrazili su zabrinutost zbog podrške menadžmenta regionalnoj direktorici koja je data juče od strane člana Skupštine Boba Biermana, a u ime ostalih rukovodilaca.

- Glavna zabrinutost nakon čitanja e-pošte gospodina Biermana je da je Skupština odlučila da pruži bezuslovnu podršku regionalnom direktoru bez sveobuhvatne istrage o ozbiljnim pitanjima koja smo do sada pokrenuli – napisali su i podsjetili na “posebno loše upravljanje koje bi potencijalno zahtijevalo vraćanje sredstava Evropskoj uniji i smanjenu osnovnu podršku SIDA-e, zajedno s bezbrojnim neuspjesima da se osiguraju odgovarajuća sredstva zasnovana na projektima”.

Menadžment BIRN-a su podsjetili na Direktivu EU o zaštiti zviždača (Direktiva (EU) 2019/1937) i garanciju za zaštitu pojedinaca koji razotkriju kršenja, osiguravajući da su oslobođeni odmazde.

- Insistiranje na prekidu anonimne komunikacije i otkrivanju identiteta je alarmantno. To je u suprotnosti sa utvrđenim principima u okviru BIRN-ove Antikorupcijske politike (2017.) i Politike upravljanja krizama (2021.), koja propisuje mjere zaštite zaposlenih koji prijavljuju probleme slične onima koje smo pokrenuli, uključujući neetičko ponašanje – upozorili su.

Objasnili su i da držanje menadžmenta odražava kulturu straha i odmazde, suprotno etosu BIRN-a.

- Naša odluka da ostanemo anonimni je ukorijenjena u zabrinutosti da bismo pretrpjeli neopravdane posljedice zbog naših legitimnih postupaka… Sve interne politike i eksterni propisi BIRN-a predviđaju zaštitu onih koji anonimno prijave ono što smo vam prijavili, naglašavajući da anonimnost može biti kritičan štit za nas. Pritisak na nas da otkrijemo ko smo je flagrantno kršenje navedenih propisa – napisali su.

Pozvali su Skupštinu da preispita svoj pristup i preduzme hitne korake za rješavanje problema sa ozbiljnošću koja je neophodna.

Oni su se na ovaj korak odlučili nakon što je član Skupštine Bob Bierman, u ime ostalih članova istog tijela, odbacio njihove žalbe na račun fukcionisanje BIRN-a i regionalne direktorice, i otvoreno dao podršku rukovodiocu na kojeg se zaposleni žale.

Ponudio je da zaposleni njemu, preko posebnog kanala do utorka, šalju pritužbe koje će on s pažnjom razmotriti. Ali pod punim identitetom.

A regionalna direktorica Milka Domanović tri dana prije oglašavanja Biermana, najavila je odmazdu prema zaposlenima BIRN-a koji su javnost informisali o krizi liderstva unutar ove organizacije, kao i pratećim problemima.

Oni su se, prije nego su javno objelodanili da je “duboka kriza zahvatila BIRN mrežu”, obraćali menadžmentu BIRN-a - Odboru direktora, Skupštini i predsjedniku Skupštine Timu Džudi anonimnim pismima žaleći se na autoritarno ponašanje regionalne direktorice, te prijeteći stil komunikacije koji se koristi, nemarno korištenje osjetljivih informacija unutar granica privatnosti i brojne druge stvari.

Njihova pisma su ignorisana od strane menadžmenta, a umjesto očekivanog odgovora rukovodstva, stigao je svim zaposlenim email od Domanović, na koju su se prvobitno i žalili anonimni potpisnici.

- Za nekoliko dana krećemo i sa sigurnosnom revizijom naših internih komunikacionih sistema, koja je planirana nezavisno od toga. Nadamo se da će nam ovo pomoći da poboljšamo naše sigurnosne prakse i spriječimo dalje curenje informacija – napisala je Domanović.

Nakon njenog mejla, nezadovoljni radnici BIRN-a obavijestili su o situaciji kolege iz medija, regionalnih i međunarodnih udruženja i organizacija civilnog društva, te branioce ljudskih prava i donatorsku zajednicu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR