20 °

max 25 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Nedjelja

26.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Opština Tuzi podržala inicijativu gradonačelnice Sarajeva o rezoluciji o Srebrenici

Izvor: Opština Tuzi, arhiva

Društvo

Comments 0

Opština Tuzi podržala inicijativu gradonačelnice Sarajeva o rezoluciji o Srebrenici

Autor: Antena M

  • Viber

Opština Tuzi pridružila se pozivu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić za podršku Rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici.

Pismo Ljindona Đeljaja, predsjednika Opštine Tuzi, presnoimo integralno:

„Uvažena gospođo Karić, gradonačelnice Grada Sarajeva,

Dozvolite mi da Vas, uz izraze svog osobitog poštovanja i uvažavanja, u ime Opštine Tuzi i svoje lično ime, obavijestim da stojimo uz Grad Sarajevo i Vas i podržavamo „Rezoluciju o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici“, koju će, nadamo se, uskoro usvojiti Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

I nakon tri decenije, genocid počinjen u Srebrenici je sinonim strahota koje su se dogodile u djelovima bivše Jugoslavije i mora ostati urezan u kolektivnom sjećanju, kako bismo se, kao ljudi, uvijek podsjećali da se sličan događaj više nikada, nikome i nigdje ne smije ponoviti.

Opština Tuzi je jedna od najmanjih i najmlađih opština u Crnoj Gori, većinski naseljena stanovništvom albanske nacionalnosti. Od 2019. godine i sticanja statusa samostalne opštine, Tuzi su krenule stazom ekonomskog i infrastrukturnog preporoda, a naročito sam ponosan što sam na čelu opštine koju krasi međunacionalna i međukonfesionalna harmonija i sklad, gdje se poštuju i uvažavaju individualne i kolektivne različitosti.

Tokom tragičnih događaja koji su se dogodili krajem prošlog stoljeća, stanovništvo opštine Tuzi je aktivno sudjelovalo u skupljanju pomoći za ratom pogođene oblasti, ali i pružanju utočišta velikom broju izbjeglica.

Ratni zločini, a naročito djela genocida, ne smiju biti zaboravljeni.

Međunarodni sudovi su, kroz svoje presude, izrazile jasan i nedvosmislen stav o genocidu, a nama svima je ostala obaveza da čuvamo sjećanje na najmanje 8372 žrtve Srebrenice, ali i da se, kroz njih, prisjetimo i svih ostalih nedužnih žrtava na Kosovu, kao i drugim djelovima bivše Jugoslavije.

Stanovnici Tuzi, kao građani svijeta, snažno se solidarišu sa svim žrtvama genocida, njihovim najbližima, kao i građanima Bosne i Hercegovine u čuvanju sjećanja, i kroz ovu Rezoluciju, za koju smatramo da će doprinijeti uspostavljanju trajnog mira i učvršćivanju međunacionalnih veza i stajati na pijedestalu poštovanja ljudskih prava i digniteta čovjeka, a protiv poricanja i revizionizma.

Zločin genocida u Srebrenici mora ostati trajni podsjetnik na potrebu za očuvanjem mira, pravde i poštovanja ljudskih prava, ne samo u našem regionu, već širom svijeta, zarad budućih generacija i njihovog boljitka i blagostanja.”

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR