15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jablan i Čelebić: Što se dešavalo u Medovini 12.08.2022.

Izvor: EPA-EFE

Hronika

Comments 6

Jablan i Čelebić: Što se dešavalo u Medovini 12.08.2022.

Četrdeset pitanja nakon četrdeset sedmica od strašnog zločina u Medovini

Autor: Antena M

  • Viber

Dvojica istaknutih građanskih aktivista, Zoran Nikolin Jablan i Nikola Kostov Čelebić, dostavili su Anteni M otvoreno pismo za čelnike MUP-a i UP, u kojem traže odgovore na do danas nerasvijetljene detalje strašnog zločina koji se desio prošle godine u cetinjskom naselju Medovina. Pošto se i naša redakcija povodom toga tragičnoga događaja obraćala nadležnim adresama više puta, a samo na dio naših pitanja dobili smo odgovore, objavljujemo u cjelosti obraćanje gospode Čelebića i Jablana jer ono, pored ostalih podsjeća i na upite o kojima su institucije upornije ćutale nego što smo mi pitali.  

Pitanje iz naslova postavljamo ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću, bivšem direktoru policije Zoranu Brđaninu kao i sadašnjem v.d. direktora policije Nikoli Terziću. Svjedoci smo bili dva masakra koja su se desila u susjednoj državi u maju mjesecu. Svjedoci smo i reagovanja policije i medija u Srbiji nakon toga. Transparentno i promptno, tako da je javnost bila u realnom vremenu upoznata sa svim detaljima. Upoznati smo kako je planiran zločin, kako je izvršen, kako je uhapšen maloljetnik u školi, upoznati smo i sa detaljima portage i hapšenja ubice iz Mladenovca. Mediji su ispitivali a policija je profesionalno odgovarala na sve što je javnost u Srbiji interesovalo. A kod nas? Kakva je bila situacija u Crnoj Gori u avgustu kad se desio masakr u Cetinju?

Sjetimo se samo višesatnog čekanja da nam se obrati direktor policije i to snimljenom izjavom, sjetimo se gostovanja načelnika Šabana koji nije umio sastaviti dvije suvisle rečenice, ali je ustvrdio da je policija stigla za tri minuta, sjetimo se brecanja ministra Adžića u jutarnjem program kad ga je novinarka pitala za helikopter. Sjetimo se tišine koja je nastala nakon toga, ni na jedno pitanje nije dat odgovor, samo floskule kako su policajci heroji. Evo je već prošlo 40 sedmica od masakra na Cetinju a javnost nema nikakve informacije povodom toga osim činjenice da je deset nevinih osoba ubijeno i da je njihov ubica takođe mrtav. Doznali smo i da Odjeljenje bezbjednosti u Cetinju nema sat koji pokazuje tacno vrijeme.

I objavljeno je da su izvršene obdukcije nastradalih i obdukcija počinioca i da je smrtonosni metak došao iz oružja pripadnika policije. Ostalo objavljeno su poluistine i zamagljivanje činjenica u pokušaju da se opravda dilentatizam u vođenju policijske akcije. U svim uređenim zemljama svijeta bi policija morala da prikaže vremenski sljed događaja koji je toliko potresao čitavu državu. U svim uređenim zemljama bi u slučaju da to policija ne uradi u nekom realnom periodu, mediji bi digli glas i tražili te informacije i dobili ih. Ali očito ni naši mediji, ni naša policija ne haju za javnost. Zbog toga postavljamo 40 pitanja u nadi da će to koliko toliko osvijetliti hronologiju događaja.

1. U koliko sati je počela pucnjava u naselju Medovina?

2. U koliko sati ste dobili obavjestenje o pucnjavi?

3. U koliko sati je prva patrola stigla na lice mjesta?

4. U koliko sati ubica obavlja telefonske razgovore i sa kim?

5. Da li je razgovarao sa građaninom M. i kad?

6. U koje vrijeme građanin M. zove građanina Mi. i trazi da provjeri situaciju?

7. U koliko sati građanin Mi. stize u Medovinu?

8. Da li je policijska patrola već bila tamo i, ako nije, objasnite kako je građanin Mi. mogao iza Crne grede prije stići od patrole za koju se tvrdi da je stigla za tri minuta?

9. Ako je patrola bila, tamo kako je dopustila da civil uđe na mjesto zločina koje je još uvijek pod paljbom i strada?

10. U koje vrijeme dolazi ujak ubice?

11. Da li je patrola u trenutku njegovog dolaska već bila tamo i ako jeste zašto mu je dozvoljeno da ide na liniju vatre i strada?

12. Isto pitanje važi i za građanku R. koja dolazi iz trgovine sa kesama i biva ubijena.

13. Da li ovo znaci da je mjesto zlocina neadekvatno obezbijeđeno i da je makar troje civila stradalo zbog toga?

14. Da li je poznato kretanje ubice?

15. Kojim redom je ubijao i ranjavao žrtve?

16. Da li se starica od 88 godina našla oči u oči sa ubicom i bila ranjena a da niko od policajaca nije reagovao?

17. Da li je ta ista starica sama otišla do bolnice bez pomoći policajaca?

18. Kad je ranjen pripadnik MUP-a?

19. Koliko je osoba ubijeno i ranjeno nakon ranjavanja policajca?

20. Da li je tek nakon toga ranjavanja obezbijeđeno mjesto zločina?

21. Da li je neko od građana obavijestio specijalce ispred manastira o pucnjavi koja se dešavala na 50m udaljenosti od njih?

22. Da li su odbili da provjere navode građana jer imaju naređenje da čuvaju isključivo manastir i sveštenike?

23. Da li je ta jedinica ispred manastira uopšte angažovana tokom masakra ili su samo slušali pucnjavu?

24. Da li je načelnik Jokić iz PG komandovao čitavom operacijom, udaljen 30km od lica mjesta?

25. Da li je on odlučio da je u pitanju talačka kriza i dao naređenje policajcima da čekaju pregovarače i posebnu jedinicu?

26. U koje tačno vrijeme je prestala pucnjava?

27. U koje tačno vrijeme je stigla informacija da je ubijen Borilović?

28. A u koje tačno vrijeme su se specijalci pojavili na licu mjesta?

29. Ko je odlučio da se do Cetinja ide vozilima a ne helikopterom?

30. Premijer je izjavio da bi izgubili 20-tak minuta od Zlatice do aerodroma dok bi se ukrcali u letilicu i da je ovako brže bilo?!?! Kako nikome nije palo na pamet da helikopter doleti do Zlatice i pokupi PJP? Deset dana prije toga druga letilica je slećela na to isto mjesto, tako da je očigledno to bilo izvodljivo.

31. Da li je tačno da specijalci nijesu znali đe je Medovina, nego su prvo otišli do zgrade Opštine da se raspitaju?

32. Da li je tačno da od zgrade Opštine do Medovine nijesu koristili rotaciju?

33. Koliko je specijalaca i vozila stiglo na Cetinje?

34. U koje vrijeme se na licu mjesta pojavio glavnokomandujući?

35. Objavljeno je da je u 15.50 ubica u telefonskom razgovoru rekao da je teško ranjen i da ne vjeruje da će preživjeti. U to isto vrijeme ga očevidac stavlja na drugo mjesto i u pnom ubilačkom žaru bez ikakvih vidljivih znakova ranjavanja što dokazuje listingom poziva jer u tom trenutku ponovo naziva policiju u strahu za svoju bezbjednost i bezbjednost svoje porodice. Možete li da objasnite te okolnosti?

36. Da li su na lice mjesta poslati neobučeni policajci, saobraćajci bez pancira i dugih cijevi?

37. Da li je to odluka glavnokomandujućeg Jokića ili su upućeni svi raspoloživi pripadnici MUP-a koji su bili u gradu (osim spec jedinice koja je MORALA ČUVATI manastir) bez ikakvog protokola i plana?

38. Da li je tačno da je iste večeri, prilikom posjete premijera i ministra policije Cetinju, bilo angažovano više od 50 članova obezbjeđenja iako je počinilac bio mrtav, a grad skamenjen od bola i nije bilo nikakve opasnosti po zvaničnike?

39. Ako je to tačno, ko je donio odluku o tolikom angažovanju ljudstva I zbog čega?

40. Četrdeseto pitanje je najprostije…..Osjećate li bar malo sramote pred Cetinjanima, pred cijelom Crnom Gorom, kad već ne osjećate krivicu i odgovornosti?

Pošto ne očekujemo nikakav odgovor prozvanih, obraćamo se medijima u Crnoj Gori da bar oni objave i još važnije - da prodube ova pitanja i utiču na odgovorne da daju odgovore, kao što je to i u Srbiji urađeno nakon dva užasna masakra koja su se tamo desila. Zaslužujemo da znamo, zaslužuju i žrtve da ne budu zaboravljene i da svako ko ima bilo kakvu odgovornost za ishod zločina, odgovara za to.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Pomoracnkcg

@Bravo ljudi! - muka je na svakog pravog Crnogorca i svakog drugog normalnog ali kad "toboš" predsjednik države JADOV kaže pa ubijte DESETAK CRNOGORACA NIJE TO NIŠTA ili dr jbb alijas dr SMRT ubije preko 3000 CRNOGORACA a onda od naših para ode da joj pumpaju botoks onda ne može ništa nikoga čuditi

Branka

@Milena Razumijem Vašu ironiju ali oni ne razumiju Crnogorce i Crnu Goru. Da sam svetosavka klela bih. Pošto sam Crnogorka i Pravoslavka a oni se ponose svojim znanjem engleskog jezika samo ću im poručiti: I want them to walk in my shoes!

Jelena

Ocigledno manje 10 Crnogoraca nije nista ni Adzicu ni Milatovicu kako je sam kazao, moralan cim da ih nema nigdje na sceni, sve sustiže pa i njih ce ili nekog njihovog.