26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pranje novca globalni problem

Društvo

Comments 0

Pranje novca globalni problem

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Pranje novca globalni je problem svake države, a identifikacija imovine stečene kriminalnim radnjama presudan je korak u procesu oduzimanja te imovine, saopšteno je na konferenciji u Budvi.

„Identifikacija ove imovine je presudan prvi korak u procesu oduzimanja nezakonito stečene imovine od kriminalaca“, ocijenjeno je na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC), koja se danas i sjutra održava u Budvi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), na konferenciji „Otkrivanje i praćenje imovine stečene kriminalnom djelatnošću - nacionalni i međunarodni aspekti“, učestvuju stručnjaci iz Jugoistočne Evrope i međunarodni eksperti, u cilju podjele i započinjanja implementacije najboljih praksi za identifikaciju imovine stečene kriminalnim radnjama.

Kako se navodi, taj proces je prethodnih godina bio znatno otežan, s obzirom na to da kriminalci preduzimaju mjere kako bi sakrili svoju imovinu od organa vlasti.

„Tek onda kada stručnjaci iskoriste metode za rušenje prepreka koje su kriminalci postavili u cilju prikrivanja svoje imovine, države članice mogu započeti proces povraćaja imovine“, saopšteno je na konferenciji.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za međunarodnu saradnju MUP-a i šefica Radne grupe za poglavlje 24, Tanja Ostojić, je istakla da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u oblasti vladavine prava.

Kako je kazala, u pravcu punopravnog članstva u Evropskoj uniji, projektovali su ambiciozne, ali realne akitvnosti u prioritetnim oblastima u poglavlju Pravda, sloboda i bezbjednost.

"Ono što želim posebno da potenciram jeste energična posvećenost crnogorske Vlade ispunjavanju obaveza iz akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24”, kazala je Ostojić.

Ona je dodala da regionalni program UNODC-a 2016-2019. afirmiše zajednički pristup u borbi protiv organizovanog kriminala, jačajući komunikaciju, saradnju i efikasnost djelovanja u toj oblasti.

Otvoren i konstruktivan pristup u realizaciji brojnih projekata, kako je kazala Ostojić, učinili su da partnerstvo sa referentnim agencijama Ujedinjenih nacija (UN), u postupanju organa za sprovođenje zakona, bude primjer uzajamnog razumijevanja i povjerenja.

Izvršni direktor Kancelarije UNODC, Jurij Fedotov je kazao da pranje novca predstavlja globalni posao sa kojim se susreće svaka zemlja i donosi milijarde dolara kriminalnim organizacijama.

Fedotov je naglasio značaj koji Kancelarija pridaje borbi protiv organizovanog kriminala, oduzimanje koristi koja se stiče kriminalom.

Ova konferencija je, kako je naveo, primjer podrške Kancelarije UNODC-a državama članicama u regionu za razvoj kapaciteta za otkrivanje i povraćaj imovine stečene kriminalnom aktivnošću.

Stalni koordinator UN-a u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, ukazala na izazov koji organizovani kriminal predstavlja za održivi razvoj, u smislu da on narušava privredu i povjerenje u državne institucije.

Izvor: Mina

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR