16 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Niklanovići tuže Crnu Goru

Društvo

Comments 0

Niklanovići tuže Crnu Goru

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Advokatski tim familije Niklanović saopštio je da će zbog toga što je Opština Budva "bez i jednog dokumenta i rješenja prevela 50.000 kvadrata u Reževićima u opštinsku zemlju i prodala kiparskoj firmi", podnijeti tužbu protiv Crne Gore Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Tvrde da su povrijeđena prava zagarantovana Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Dvadeset i tri porodice iz bratstva Niklanović, koji su državljani SAD, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije, već deset godina vode spor pred crnogorskim sudovima za dokazivanje vlasništva nad zemljom u Reževićima koje im pripada više od 100 godina, saopštila je danas "Hristov consulting", ovlašćena PR i konsultantska kuća familije Niklanović.

"Sve smo pokušali vodeći se principima pravne sigurnosti koje bi država Crna Gora trebalo da nam obezbijedi. Iako smo državljani više zemalja, naša djedovina je u Crnoj Gori gdje smo očekivali vladavinu prava i jednakost", rekao je Vlado Niklanović.
Pravni tim Niklanovića podnijeće tužbu protiv države Crne Gore Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, nakon što je i Ustavni sud Crne Gore odbacio žalbu oštećenih porodica zbog povrede ljudskih prava u paralelnom predmetu koji se vodi u vezi utvrđivanja ništavnosti ugovora o nepokretnosti, koji je opština Budva zaključila sa "Danebrook Limited" s Kipra 25. jula 2006, piše u saopštenju.

Porodica Niklanović je pokrenula postupak pred sudom u Kotoru koji je na osnovu izvedenih dokaza, tri puta ugovor između opštine Budva i "Danebrook Limited" sa Kipra, proglasio ništavnim. U junu 2014. godine Viši sud u Podgorici ukinuo je prvostepenu presudu i vratio na ponovno suđenje, da bi u januaru 2015. preinačio presudu suda u Kotoru, odbio tužbeni zahtev Niklanovića kao neosnovan i donio presudu u korist tuženih.

Niklanovići su nakon te presude pokušali da ostvare svoja prava i podnijeli su reviziju Vrhovnom sudu Crne Gore. Međutim, Vrhovni sud donio je presudu u korist Opštine Budva i firme s Kipra, čime je, pred redovnim sudovima u Crnoj Gori, okončan postupak na štetu tužilaca.
S obzirom da su iskoristili sva pravna sredstva u Crnoj Gori, familija Niklanović očekuje zaštitu svojih osnovnih prava od Evropskog suda u Strazburu, kao i drugih međunarodnih institucija, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Beta

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR