26 °

max 31 ° / min 22 °

Ponedjeljak

13.07.

31° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

31° / 21°

Subota

18.07.

29° / 21°

Nedjelja

19.07.

32° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dmitro Gorjevoj śutra na „Anteni M”: „Crkvene granice moraju slijediti državne granice”

Religija

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Dmitro Gorjevoj śutra na „Anteni M”: „Crkvene granice moraju slijediti državne granice”

Piše: Vladimir Jovanović

Srpska crkva je bolesna od nacionalizma, koji je u ovoj verziji predstavljen imperijalizmom. Nije voljna da se složi sa autokefalnošću crkava Śeverne Makedonije i Crne Gore - to su fantomski bolovi zbog izgubljene velike moći Srba – kazao je za „Antenu M” ukrajinski vjerski analitičar Dmitro Gorjevoj, urednik uticajnoga portala „Церкваріум” i direktor Центру релігійної безпеки.

Na moje pitanje da li postoje neki razlozi, temeljeni na crkveno-kanonskome pravu, koji bi mogli biti prepreka obnovi autokefalne Crkve u Crnoj Gori, Gorjevoj navodi da je to jedno „tomos o autokefaliji Srpske crkve iz 1922. godine”.

„S druge strane, kaže se u tome tomosu, da je on onomad izdat zbog političkih promjena i formiranja jedne države [Kraljevine SHS/Jugoslavije]. Posljedično, sada, kad u tim granicama nema takve države, tada se tomos može opozvati na osnovu 17 kanona IV Vaseljenskoga sabora, jer crkvene granice moraju slijediti državne granice”, rekao je Gorjevoj.

„U Ukrajini se malo zna o samoj Crnoj Gori, a posebno o istoriji njezine Crkve. Gotovo niko, osim desetak stručnjaka, ne zna da Crna Gora ima svoje iskustvo autokefalnosti, što su priznale i druge crkve, uključujući i Rusku crkvu”, kaže Gorjevoj.

„Želimo da naša braća slovenska u Hristu iz Crne Gore i Śeverne Makedonije znaju da ćemo im pomoći u dobijanju njihovih autokefalija”, poručio je naš sagovornik….

Kompletan intervju Dmitra Gorjevoja čitajte śutra na „Anteni M”

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR