14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bez saopštenja sa sastanka Srpske i Vaseljenske patrijaršije u Beogradu

Religija

Comments 0

Bez saopštenja sa sastanka Srpske i Vaseljenske patrijaršije u Beogradu

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Ni Srpska crkva ni Vaseljenska patrijaršija još nijesu zvanično potvrdile da su danas u Beogradu imale razgovore – to je potpuno neuobičajeno za ustaljenu praksu međucrkvenih odnosa.

Kako smo ranije danas objavili, srpsku stranu je predvodio patrijarh Irinej Gavrilović i grupa srpskih arhijereja, vjerovatno članova Sinoda SPC.

Delegaciju Carigrada su sačinjavali: mitropolit pergamski Jovan Zizjulas (jedan od najvećih živih bogoslova), mitropolit galski Emanuil Adamakis (krajem prošle godine jedan od egzaraha Vaseljenskoga Patrijarha u Ukrajini), mitropolit silivrijski Maksim Vgenopulos, mitropolit adrijanopoljski Amfilohije Stergiu, te  podsekretar Sv. Sinoda Vaseljenske patrijaršije.

U Beogradu je danas boravio i mitropolit Amfilohije Radović – on nije član Sinoda SPC, a nema nezavisnih potvrda je li prisustvovao sastanku sa delegacijom iz Carigrada.

Vijest o današnjem susretu u međuvremenu su objavili grčki crkveni portali „Ορθοδοξια” i „Φως Φαναρίου”, te proruski crkveni sajt na engleskome jeziku „Orthodox Times”.

Do susreta danas u Beogradu došlo je i bez uobičajene prethodne najave o konkretnom datumu i povodu pośete.

Doduše, pośetu delegacije Carigrada načelno je najavio početkom avgusta član i portparol Sinoda SPC episkop Irinej Bulović.

„Koji su razlozi ove pośete i o čemu će se razgovarati, to zaista ni ja, ni bilo ko drugi, sada ne zna, jer nam nije saopšteno”, kazao je, dodavši da „nagađanje da bi pośeta mogla biti u nekakvoj vezi s problemima Crkve u Ukrajini i u Śevernoj Makedoniji nije nelogično, ali je neprovjerljivo”.

„Delegacija Vaseljenske patrijaršije sigurno ne ide u Beograd da čuje već poznate stavove SPC o Makedonskoj crkvi. Ta su stanovišta dobro poznata Carigradu i ne bi išli tamo da čuju isto. Dakle, delegacija Carigrada će u Beogradu da kaže nešto novo”, najavljivala je „Нова Македонија”.

U međuvremenu, objavljeno je da je Irinej Gavrilović hospitalizovan, pa je uslijedila proslava navodne „800. godišnjice autokefalije SPC”, na kojoj nije gostovala niti jedna pomjesna crkva.

Delegacija Vaseljenske patrijaršije, koliko je poznato, prethodni put je 5. juna 2018. godine bila u Beogradu. Tada je vrhu SPC saopšteno da će Carigrad priznati autokefaliju Crkvi u Ukrajini – čemu se SPC usprotivila, strahujući od sličnoga raspleta u Śevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Patrijarh SPC je 13. avgusta prošle godine pisao patrijarhu Vartolomeju, izjednačivši „lidere raskola u Crnoj Gori i Ukrajini”, navodeći da je, kao i u Makedonji, „situacija u Crnoj Gori u vezi sa Ukrajinom”, da su ukrajinska, makedonska i crnogorska nacija „kreacije komunista”, etc.

Trenutni odnosi Vaseljenske patrijaršije i SPC su najgori u novijoj istoriji.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR