26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srpski mediji: Joanikije u 24. godini kršten kod RASKOLNIKA?

Religija

Tag Gallery
Comments 6

Srpski mediji: Joanikije u 24. godini kršten kod RASKOLNIKA?

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Podijeljeni „za” i u manjoj mjeri „protiv” Aleksandra Vučića, srpski mediji raskrinkavaju SPC i njezin episkopat. Kako je jesenas osnovano procijenjivano, na djelu je jedna od najprljavijih kampanja u borbi za kontrolu nad Patrijaršijom u Beogradu, kao i za izbor mitropolita crnogorsko-primorskoga, koji se planira na proljeće.

Potegnuti su možda i dosijei tajnih službi, ili, što bi Rusi stručno rekli – „kompromati”. Pa su, tokom proteklih mjeseci, neki srpski mediji, bliski Vučiću i njegovoj frakciji u SPC, objavili da je Joanikije Mićović (61) navodno kršten u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi (MPC) – čiju autokefaliju SPC ne priznaje.

„Srpske vladike sigurno neće glasati za nekoga koga je u 24. godini, u manastiru Treskavac u Makedoniji, 1983. krstio tada mladi RASKOLNIČKI VLADIKA nekanonske MPC Timotej”, objavio je srpski portal „Republika”.



Timotej Jovanovski (69), rukopoložen je 1981. za episkopa MPC. Diplomirao je na Bogoslovskm fakultetu u Beogradu 1976. U to vrijeme jeromonah Amfilohije Radović je asistent ili docent na tom fakultetu.

Amfilohije i Timotej su održavali kontakte. „Antena M” prije pet godina bilježi, da je prilikom svečanosti osvećenja novosagrađenog hrama Svetoga Jovana Vladimira u Baru, bio prisutan mitropolit debarsko-kičevski MPC Timotej, koji je sveštenstvu SPC, po prethodnoj zamolnici, predao dar: djelić moštiju Svetoga Vladimira Dukljanskoga, čija se podlaktica čuva u crkvi Svetoga Nikole u Ohridu. Amfilohije je kazao: „Timotej je moj bivši student“.

„Vidovdan”, portal koji neposredno zastupa kurs Irineja Bulovića i Porfirija Perića – obojica su članovi Sinoda i kandidati za novoga patrijarha SPC – takođe prenosi tvrdnju da je Joanikije kršten u MPC.

Analizirajući Joanikijeve veze s tajkunom Miodragom-Dakom Davidovićem, portal tvrdi da se u SPC ipak „većina arhijereja NE OBAZIRE na medijske napise o njegovim NEPRILIČNIM ODNOSIMA s tajkunima i drugim osobama iz novinskih i sudskih rubrika”.

„Ali kao NAJVEĆU MANU navode činjenicu da je episkop Joanikije, kao ODRASTAO ČOVJEK, kršten u RASKOLNIČKOJ Makedonskoj crkvi, te da s tamošnjim episkopima i monasima ima i više nego bliske odnose. Javna je tajna da Joanikije PREZIRE arhiepiskopa ohridskog Jovana (Vraniškovskog), koga smatra za SLABIĆA te pred svojim saradnicima o njemu govori POGRDNO”.



„Izbor Joanikija, u doba kada Grčka crkva i makedonska država otvoreno najavljuju da planiraju da otmu tu teritoriju SPC, bio bi SAMOUBILAČKI POTEZ za interese SPC u Makedoniji”, objavljuje „Vidovdan”.

„Joanikije NIJE DORASTAO međunarodnim okolnostima u kojima patrijarh srpski mora da djeluje, ako se čak i zanemari činjenica da NE GOVORI NI JEDAN STRANI JEZIK”.

Jedan drugi portal svetosavske orijentacije, „Borba za veru”, tvrdi:

„Pravu medijsku ludnicu napravili su zainteresovani domaći, a još više uticajni strani krugovi plasirajući lažne kandidate za izbor na stolicu patrijarha SPC. Prvi MAMAC tih krugova je njemački vladika Grigorije Durić koga su našminkali i puštili na medijsku štraftu”.

„Drugi je vladika Joanikije”, navodi se. Zbog čega bi Joanikije bio „mamac”?

„Joanikije dobro zna, da ako se uključi u trku za prvu stolicu Crkve u Beogradu, a ne bude pobjednik, sigurno gubi i Cetinje”, tvrdi „Borba za veru”.

Navodi se da Joanikije, navodno, „i od sopstvenih sveštenika skriva da ga je tek kao ODRASLOGA ČOVJEKA, KRSTIO makedonski RASKOLNIK Timotej. Jasno mu je da mu ne pripada ni ovo dokle je došao”.



Koliko je poznato, Joanikije nije javno demantovao tvrdnje da je kršten u MPC.

Joanikijevi protivnici unutar SPC, kako smo ranije objavili, potenciraju i njegovo „falično” obrazovanje: nesvršeni je student filozofije, a teologiju diplomirao u poodmaklom uzrastu: tek u 31. godini. Tvrde da, istina logoreičan, što se bogoslovlja tiče – praznoslovi.

Iako je uobičajeno da se unutar SPC posljednjih decenija za episkope rukopolažu doktori bogoslovskih nauka, to nije slučaj s Joanikijem, rukopoloženim 2000. godine – on nema to zvanje. Naravno, nema ni neke značajnije objavljene spise iz bogoslovlja.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Zika Kuzmanovski

BRAVO! ZNACI DA SE NE BRINEMO I SVE JE POD KONTROLOM I IDE PO PLANU, odnosno ako ne bude izabran za poglavara SPC, izgubi i Cetinje, stvaraju se uslovi da Joanikije postane poglavar autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, AKO BOG DA jos u toku ove godine.

tragedija posrbica

Ovako će svi završiti

Podrumar

dosta su mu Berane https://youtu.be/kPiQiToZn6s dje se moze naći ova kupola?