10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Je li Ruska crkva lobirala autonomiju za Amfilohija, možda i autokefaliju? Misija Alfejeva 2011. u Crnoj Gori (1)

Religija

Tag Gallery
Comments 0

Je li Ruska crkva lobirala autonomiju za Amfilohija, možda i autokefaliju? Misija Alfejeva 2011. u Crnoj Gori (1)

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

U razmjeni oštrih izjava i saopštenja zvaničnikâ iz Moskve, šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i „ministra” za vanjske odnose Ruske pravoslavne crkve mitropolita volokolamskoga Ilariona Alfejeva (55) s jedne, te Kabineta Predśednika Crne Gore s druge strane, potencirana su i zbivanja iz jula 2011. godine.

Naime, saopštio je Kabinet, „Alfejev se napadno trudi da se prikaže kao zaštitnik interesa ogranka SPC u Crnoj Gori”, ali je, napominju, „on u julu 2011. pośetio Podgoricu, kada je iza zatvorenih vrata imao susrete s najvišim zvaničnicima Crne Gori, na kojima je SASVIM DRUGAČIJE govorio o mogućem modelu ustrojstva SPC u našoj zemlji".

Tada je, piše u saopštenju, „IZA LEĐA Patrijaršije u Beogradu, Alfejev ZAGOVARAO AUTONOMIJU Mitropolije crnogorsko-primorske, koju je mitropolit Amfilohije Radović donekle ostvario, a Patrijaršija Srbije nakon njegove smrti proljetos, bez imalo respekta za svoga arhijereja, jednostavno ukinula”. U naknadnoj svojoj reakciji, Alfejev NIJE KOMENTARISAO ove specifične tvrdnje.

Uvidom u novinsku dokumentaciju, potvrđuje se da je 20-21. jula 2011. Ilaron Alfejev zaista boravio u Pogorici. Predvodio je rusku crkvenu delegacju u kojoj je i njegov ondašnji i sadašnji sekretar, protojerej Igor Jakimčuk.

Iz nema nepoznatih razloga u toj je delegaciji i Dmitrij Mališev, biznismen povezan s tajnm ruskim službama, direktor „Naftne industrije Srbije”; dvije godine ranije, „Газпром нефть” je postao većinski vlasnik ove srpske kompanije.

Svim sastancima Alfejeva u Podgorici prisustvuje vanredni i opunomoćeni ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Andrej A. Nesterenko. Drugim riječima, uz crkvenu, misija Alfejeva ima i državnu egidu Ruske Federacije.

Važna činjenica je da Alfejev za misiju u Crnoj Gori imao blagoslove patrijarha Kirila Gundjajeva i Sinoda Moskovske patrijaršije.

U Patrijaršiji u Beogradu su bili i iznenađeni i zabrinuti kad je Alfejev banuo na ove prostore, pa su mediji iz Srbije prvi lansirali neslužbena tumačenja da je cilj ove ruske misije da se „Mitropoliji crnogorsko-primorskoj dodijeli ‘KONFEDERALNI STATUS’ unutar SPC”.

Alfejeva je u Crnoj Gori dočekao Amfilohije Radović, koji oko godinu i po ranije, ni u drugom pokušaju, nije postao patrijarh u Beogradu – iako je u prvom krugu imao najviše glasova, pobijedio ga je Irinej Gavrilović. Amfilohije je prisustvovao svim sastancima Alfejeva s crnogorskim zvaničnicima. U tim razgovorima nije učestvovao Joanikije Mićović, tada episkop budimljansko-nikšićki.

Na kraju misije, prtisnut optužujuće intoniranim napisima srpskih medija da priprema „separatistički scenario” za ogranak Crkve Srbije u Crnoj Gori, Alfejev je na press-konferenciji Crnogorsku pravoslavnu crkvu nazvao „malom grupom samozvanaca koji se žele prikazati kao Crkva" i da „u Crnoj Gori postoji samo jedna kanonska Crkva na čijem je čelu mitropolit Amfilohije Radović”. Interesantno, Mićovića nije ni pomenuo.

Kazao je i da nije saglasan s ocjenama da su „pravoslavci u Crnoj Gori podijeljeni” i ustvrdio „da na jednoj teritoriji ne mogu postojati dvije pravoslavne crkve”. Nije, međutim, uvjerljivo objasnio, ako je sve to tako, ili uglavnom tako – čemu njegov iznenadni dolazak u Podgorici?

Prema ondašnjem tumačenju upućenog u zbivanja, Mirka Đorđevića, sociologa religije iz Beograda, „razgovori između velmože Ilariona i crnogorskih zvaničnika nijesu uspjeli, a u javnosti se podigla bura jer neće niko ovo mudro rusko rješenje: imala bi Mitropolija Amfilohijeva u Crnoj Gori AUTONOMIJU u okviru SPC”.

Nakon dvodnevnoga boravka u Podgorici, Alfejev, njegova delegcija, ali i Amfilohije, śeli su na avion i zaputili se u Beograd, pravo u Patrijaršiju, da i tamo pokušaju da objasne kako nijesu lobirali za crkvenu autonomiju Mitropolije crnogorsko-primorske. U Patrijaršiji su ih čekali Irinej Gavrilović i neki članovi Sinoda – ali i Vuk Jeremić, tadašnji ministar inostranih poslova Republike Srbije.

„I onda je velmoža iz Kremlja sletio u Beograd i pośetio patrijarha Irineja; i TU JE TIKVA PUKLA, bukvalno pukla”, pisao je Đorđević.

„Na sastanku kod Irineja bio je mitropolit Amfilohije – i ne treba se ovome čuditi – i legendarni Vuk Jeremić. Za ime Boga jedinoga, zavapio je patrijarh Irinej, pa to će biti kao što je bilo 1920. kada je stvorena jedna SPC u jednoj državi – Kraljevini SHS. Do tada su postojale Mitropolija dabrobosanska u BiH pod jurisdikcijom Carigrada, pa patrijaršija u Sremskim Karlovcima u Monarhiji Habsburškoj, pa Crkva u Crnoj Gori koja je bila SAMOSTALNA, i tako redom. Ako se sada prihvati ovo rješenje, koje su uglavili Amfilohije i Ilarion iz majčice Rusije, postaće legitimni zahtjevi da se stvori Hrvatska pravoslavna crkva, pa i ona u Vojvodini, i tako dalje. To je kretanje unazad i natraške, koje nam dobra donijeti neće, jer jedva smo 1920. stvorili i ujedinili SPC koja je kao takva opstajala i pod Titom”.

„Ovo je jedna lukava crkveno-političko-policijska igra”, komentarisao je Đorđević, „a to se vidi i po tome što je sa skupa izašao zbunjen, bez riječi za novinare, i Vuk J. inače veliki stručnjak za kanonsko pravo, kao i za svako drugo pravo. SPC je na zvaničnom sajtu pošteđela javnost nekog saopštenja, jer ko bi ga napisao da mu se vjeruje – niko”.

O čemu se zaista razgovaralo tokom dvodnevnoga boravka Alfejeva u Crnoj Gori? Alfejev je imao službene sastanke s tadašnjim predśednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Igorom Lukšićem i šefom dipomatije Milanom Roćenom.

Nema javno dostupnih podataka o eventualnome sastanku Alfejeva i Mila Đukanovića, koji tada nije na najvišim državnim funkcijama, no bio je poslanik i lider DPS-a.

Citiram saopštenje koje onomad objavljuje Patrijaršija u Moskvi. Alfejev je crnogorskim zvaničnicima napomenuo:

„Ne miješajući se u unutrašnje stvari SPC i crnogorske države, Ruska pravoslavna crkva je SPREMNA DA PODIJELI SVOJE ISKUSTVO izgradnje crkveno-političkih odnosa U USLOVIMA FORMIRANJA NOVIH DRŽAVA na postsovjetskom prostoru”, kazao je Alfejev.

Od 1990-ih, na postsovjetskom prostoru, iskustvo Ruske crkve o kojem Alfejev govori u izgradnji crkveno-političkih odnosa u uslovima formiranja novih država, obuhvata ustrojavanje netvorka: SAMOUPRAVNE CRKVE s PRAVIMA ŠIROKE AUTONOMIJE (zasebni crkveni ustav, arhijerejski sabor, sinod, budžet, crkveno školstvo, etc), zatim SAMOUPRAVNIH CRKAVA, te EGZARHIJA i MITROPOLIJSKIH OBLASTI, tj. ustrojavanje kompleksnih crkveno-juridičkih entiteta s konfederalnim” federalnim” ili asimetričnim” elementima samostalne uprave, koji su u većoj ili manjoj mjeri nezavisni od patrijaršijske uprave Moskve.

Ništa od toga ne postoji u Ustavu SPC za Eparhiju (mitropoliju) crnogorsko-primorsku, ustrojenu 1931. godine, potpuno zavisnu od Patrijaršije Srbije, koju tretiraju identično kao i svaku drugu od postojećih 40-ak srpskih eparhija u Srbiji i van nje…

(Nastavlja se)

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR