22 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Autokefalija na vidiku? Makedonski episkop i sveštenici gosti Grčke crkve

Religija

Comments 2

Autokefalija na vidiku? Makedonski episkop i sveštenici gosti Grčke crkve

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Monaški hor iz Makedonije ispisuje istorijsku stranicu u zbližavanju Grčke pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), objavljuju danas mediji iz Skoplja.

Hor manastira Sveti Jovan Bigorski (Mavrovo) u jurisdikciji MPC-OA učestvovao je na međunarodnome festivalu vizantijske muzike s blagoslovom arhiepiskopa atinskoga i predstojatelja Grčke pravoslavne crkve Jeronima Liapisa. Manifestacija se održava u sabornome hramu Svetoga Blagovještenja Presvete Bogorodice u Atini. Grčka crkva je priznala autokefaliju novostvorenoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Ovo je prvi put da hor MPC-OA nastupa na crkvenoj manifestaciji u Grčkoj. Koncertu su prisustvovali sveštenici Grčke crkve, predstavnici državne i lokalne vlasti u Atini, ali i Vaseljenske Majke-Crkve.

Činjenica koja dodatno daje težinu ovome događaju jeste da je u hramu u Atini bio i nastojatelj manastira Bigorski, Partenij Fidanovski (51), vikarni episkop antaniski iz Debarsko-kičevske eparhije MPC-OA.

Partenij je, prenijeli smo, krajem prošle godine, izjavio: „Kraljevina Jugoslavija, čija je glavna politička snaga bila hegemonija srpskih vladara, odavno više ne postoji, ali ideja o istoj imperijalističkoj nadmoći nije prestala. A ono što najviše boli je to što očigledno neki u episkopatu SPC i dalje žive u ideji nekakve velike srpske crkve iz vremena Jugoslavije, ili velikosrpske države”.

„Antena M” je nedavno objavila i procjenu vjerskoga analitičara Branka Đorđevskog iz Skoplja da je proces priznavanja autokefalije Crkvi Śeverne Makedonije od strane Vaseljenske Majke-Crkve u poodmakloj fazi i da se mogu očekivati konkretna rješenja, uprkos protivljenju Crkve Srbije (SPC).

Arhimandrit Romanos Anastasiadis, klirik Vaseljenske patrijaršije s Krita, nedavno je objavio da u Carigradu sada odbačuju da tolerišu „njegovanje mržnje nezahvalnih Srba”.

„Carigradska Velika Majka-Crkva više ne može da ne odgovori na apele svoje krštene đece u Śevernoj Makedoniji. Dosta je kapitulacije s đavolom i njegovim instrumentima u Rusiji i Srbiji”, poručio je arhimandrit Romanos.

Tomosom Vaseljenske Majke-Crkve iz 1922, jurisdikcija Crkve Srbije i sada je priznata za teritorije odavno nepostojećih Kraljevine SHS ili SFR Jugoslavije. Makedonija i Crna Gora su međunarodno priznate države. Prema crkvenim kanonima, granice pomjesnih crkava se poklapaju s državnim granicama.

U tomosu Vaseljenske Majke-Crkve iz 1922. na dva mjesta se pominje autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva. Naime, tim tomosom Vaseljenska Majka-Crkva – a na temelju, ne striktne primjene crkvenih kanona, nego ikonomije (oportuniteta) – priznala je i „ujedinjenje” autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve u dvije godine ranije stvorenu Avtokefalnu Ujedinjenu srpsku pravoslavnu crkvu Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, sadašnju SPC. Isti princip – nezavisna država = nezvisna crkva – sada važi i za Makedoniju i Crnu Goru.

„Raskid s Fanarom će doći ako patrijarh Vartolomej odobri tomos raskolnicima u Crnoj Gori ili Makedoniji”, rekao je nedavno na skupu u organizaciji Ruske crkve Antonije Pantelić, vikar patrijarha Srbije Porfirija-Prla Perića.

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Stevan Dž

Nama prdstoji najteži posao, sudsko dokazivanje da je crkva Srbije u Crnoj Gori nasilno okupirala i drži u posjedu protivno volji prethodnih vlasnika, sve manastire i crkve....za svaki objekat posebni sudski spor.....pravi rat nas očekuje.....živjela CPC

TV_EU

Još malo strpljenja i isto će se desiti sa CRNOGORSKOM PRAVOSLAVNOM CRKVOM!