24 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jude, rušite kanone Vaseljenskih sabora – aleksandrijski patrijarh optužuje Rusku crkvu

Religija

Comments 1

Jude, rušite kanone Vaseljenskih sabora – aleksandrijski patrijarh optužuje Rusku crkvu

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Patrijarh aleksandrijski Teodor izdao je danas, encikliku sveštenstvu Afrike. Tu govori o Rusima, „vukovima“ i „lažovima”, koji su se obraćali sveštenstvu Aleksandrijske patrijaršije, prilazili mu „bez ikakva blagoslova i dozvole naše Apostolske Patrijaršije i u nekim krajevima u Africi i posijali korov podjela”.

Naime, ističe patrijarh Teodor, on je potvrdio pravo Vaseljenske patrijaršije, „kao jedine nadležne”, da dodijeli tomos o autokefalijii Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, jer je „naša Patrijaršija saglasna sa svetim kanonima i predanjem naše Crkve”.

Patrijarh Teodor je potom dodao: „Nažalost, Ruska crkva je u znak odmazde narušila sveto predanje Vaseljenskih sabora, koje su do danas poštovali svi patrijarsi ruski, i požurila da ovđe osnuje svoju crkvu (Egzarhat)“.

Ruska akcija u Africi je inspirisana „kolonijalizmom“; pokušavaju da „ukradu“ sveštenike i hrišćane iz jurisdikcije Aleksandrijske patrijaršije „neovlašćenim sredstvima”.

„Ova akcija je potpuno neprijateljska prema našoj Patrijaršiji jer je u suprotnosti s mnogim svetim kanonima koji zabranjuju jednoj pomjesnoj crkvi da narušava granice druge”.

Teodor je pozvao sveštenstvo i vjerne Afrikance „da ostanu vjerni našoj Patrijaršiji, koja vam je oduvijek propovijedala Jevanđelje Hristovo i dala vam Sveto Krštenje; da zatvorite uši i oči svoje pred obećanjima i prljavim ponudama ‘trideset srebrenjaka Judinih’”.

I  Sinod Aleksandrijske patrijaršije oglasio se juče saopštenjem teško optužujući Ruse za anticrkveno postupanje.

Kako danas ocjenjuje teolog, arhimndrit dr Kiril Govorun, „Sinod Ruske pravoslavne crkve svojom odlukom o stvaranju ogranka u Africi, nije, kako se očekivalo, podijelio, već je ujedinio Aleksandrijski sinod, koji je prvi put javno i zvanično podržao odluku svoga Patrijarha o priznavanju Pravoslavne crkve Ukrajine”.

„Reakcija Aleksandrije – u potpunosti je usklađena s Fanarom”, navodi Govorun.

 Kako smo ranije objavili, kanonski poredak Istočno-pravoslvne Crkve dobio je, nakon spora o ukrajinskoj autokefaliji, novu pukotinu odlukama Sinoda Moskovske patrijaršije 29. decembra da formira svoj Egzarhat Afrike, od dvije nove eparhije, u Kairu i Johanesburgu, te prijema u jurisdikciju 102 klirika, koji su, tvrdi se, prebjegli iz Aleksandrijske patrijaršije.

Aleksandrijska patrijaršija je drugoprijestolna katedra Istočno-prvoslavne Crkve. Utemeljio je 43. godine Sveti apostol i jevanđelist Marko. Starija je od Ruske crkve više od milenijum i po – Rusima je autokefalija priznata 1589. godine.

Nema indicija, čak ni od izvora u Moskvi, da je neki od 43 arhijereja Aleksandrijske patrijaršije prihvatio ruski egzarhat ili najavio prebjeg, niti da se pod novu jurisdikciju Ruske crkve stavila bilo koja od ukupno 29 afričkih pravoslavnih eprhija.

Oko milion pravoslavnih Afrikanaca je pod omoforom aleksandrijskoga patrijarha Teodora Horeftakisa (68). Aleksandrijska patrijaršija ima jurisdikciju nad Afrikom na temelju 6. kanona koji je usvojen još 325. godine u Nikeji na Prvome vaseljenskome saboru.

 

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Terra nova

Nadamo se da će sad lakše shvatiti patrijarh Aleksandrijski, stanje u Crnoj Gori i kakvom pogromu su izloženi pravoslavni Crnogorci od Srpske i Ruske Pravoslavne Crkve, koja traje evo preko 100 godina.