19 °

max 28 ° / min 18 °

Srijeda

25.05.

28° / 18°

Četvrtak

26.05.

28° / 18°

Petak

27.05.

29° / 18°

Subota

28.05.

29° / 19°

Nedjelja

29.05.

26° / 14°

Ponedjeljak

30.05.

17° / 13°

Utorak

31.05.

22° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bečić tražio podršku za autokefaliju – tvrdi grčki portal Εκκλησια

Religija

Tag Gallery
Comments 3

Bečić tražio podršku za autokefaliju – tvrdi grčki portal Εκκλησια

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Crkveni portal na grčkome jeziku „Εκκλησια online” (ekklisiaonline.gr), koji dominantno promoviše stavove Moskovske patrijaršije, objavio je tekst naslovljen „Patrijarh Srbije Porfirije na Fanaru — o čemu će razgovarati s Vaseljenskim Patrijarhom”, koji cjelokupan objavljujem u prijevodu…

Osobito je zanimljiva vijest da će Patrijarh Srbije, jedan od najdosljednijih protivnika stvaranja autokefalne Crkve Ukrajine, pośetiti Fanar kako bi se sastao s vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem.

Još interesantnije je da je to saopštio patrijarh Vartolomej, tokom sastanka s predśednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem, koji je otišao na Fanar da podnese ZAHTIJEV ZA AUTOKEFALIJU crnogorskim raskolnicima. [Doslovno u izvorniku teksta piše: „…Aleksa Becich, ο οποίος πήγε στο Φανάρι για να υποβάλει αίτηση να αποδοθεί Αυτοκεφαλία στους σχισματικούς του Μαυροβουνίου”.]

Istina je da su uslovi za takvu pośetu veoma nepovoljni. Naročito ako se uzme u obzir izuzetno oštar odgovor ruskoga ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na pitanje da li bi diplomatija na kraju mogla da pomogne crkvama da prekinu s uništavajem svoje zajedničke tradicije i istorije i da pronalaze kompromise u geopolitičkome raskolu koji je stvoren? Lavrov je odapeo svoje strijele na Vaseljenskoga Patrijarha — rekavši da ga finansiraju SAD da bi pratio liniju raskola.

U svojim pozivima raskolnicima CRNE GORE i Skoplja, Fanar gotovo otvoreno govori o izgledima za samoopredjeljenje. Patrijarh Porfirije sa svoje strane navodi da je njegov stav o nepriznavanju ukrajinske autokefalije nepromijenjen. On takođe oštro optužuje Fanar za kršenje Svetih kanona u Ukrajini. Kako je rekao predstojatelj Srbije, „patrijarh Vartolomej s zapanjujućom lakoćom ignoriše pravila“.

Pa zašto, pod takvim okolnostima, patrijarh Porfirije odlazi na Fanar? Najvjerovatnije, ovo je posljednji, očajnički pokušaj da se patrijarh Vartolomej spriječi da LEGITIMIŠE CRNOGORSKO-SKOPSKE RASKOLNIKE.

Sličan napor uložio je i patrijarh Kiril [poglavar Ruske pravoslavne crkve, prim] u avgustu 2018. godine, neposredno prije nego što su fanarioti donijeli odluke za legalizaciju ukrajinskih raskolnika. Tačan sadržaj ovih pregovora vjerovatno nikada nećemo saznati, ali patrijarh Kiril ih je, najprije, opisao kao veoma dobre. Međutim, uslijedilo je priznanje ukrajinskih raskolnika od Fanara i proglašenje Ukrajine za kanonsku teritoriju Carigradske crkve.

Dakle, štogođ fanarioti obećavaju patrijarhu Porfiriju, to ne mora da važi. Izgubljeno je povjerenje u njihove reči.

Drugi mogući razlog planirane Porfirijeve pośete, može biti isti očajnički pokušaj da se patrijarh Vartolomej ubijedi da sazove nekakav svepravoslavni sastanak kako bi se postojeće nesuglasice riješile pomirenjem.

Hoće li patrijarh Vartolomej pristati na ovo? Nije vjerovatno. I patrijarh Porfirije to ne može a da ne razumije.

U svakome slučaju, njegova pośeta Fanaru se može smatrati posljednjim upozorenjem patrijarhu Vartolomeju prije nego što predstavnici ostalih pomjesnih crkava mogu da donesu teške odluke...

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

veritas

@Vuk, očito da Vartolomej smatra raskolnicima Crkvu Srbije u Crnoj Gori, jer sumnjam da bi Bečić, takav kakav je tražio tomos za Crnogorsku pravoslavnu crkvu (što bi bila Božja pravda). No, u kakvoj je onda vezi Bečićeva najava dolaska Porfirija kod Vaseljenskog? Tu je nešto čudno i u neskladu...

BELVEDER

Šta god da se priča, izvjesno je da će Varrolomej vratiti crkvama CPC i Makedonskoj autokefaliju koje su imale prije 1918. Kako rekao Joković: "Neka crknu dušmani, ali se neće raditi protiv CG"!

Vuk

Ma samo da uzmu jurizdikciju crkvi Srbije nad oblasima koje nikad nije imala do 1918g...i naravno prošireno za teritoriju Srbije koju je uvećala 1918g tj sadašnju teritoriju jer ni Zemun do 1918g nije bio pod jurizdikciju crkve Srbije..