11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bečić kod Vartolomeja kao kurir Porfirija Perića

Religija

Comments 0

Bečić kod Vartolomeja kao kurir Porfirija Perića

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

 Očekuje se da patrijarh Srbije (SPC) Porfirije Perić pośeti Fanari, kako bi održao sastanak s gospodinom Vartolomejem — tvrdi grčki portal „Thepressroom”.

„Ovaj sastanak, ako do njega dođe, od posebnoga je interesa jer je Porfirije jedan od najjačih saveznika Ruske crkve protiv Vaseljenske patrijaršije”.

Portal podśeća da je patrijarh Srbije ovih dana, a nakon brutalne invazije Moskve na jurisdikciju Aleksndrijske patrijaršije u Africi, za časopis „Международная жизнь” Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije rekao da „ZAPANJUJE LAKOĆA s kojom je Carigradska patrijaršija IGNORISALA svete kanone, eklisiologiju, vijekovno ustrojstvo Pravoslavne crkve i Sveto Predanje”.

„Porfirijeva pośeta označavala bi novi razvoj u sporu Moskva-Fanar”, piše „Thepressroom”, „jer će on IZNIJETI STAVOVE RUSKE CRKVE o najnovijim dešavanjima i istovremeno će imati priliku da razgovara o crkvenim pitanjima u Skoplju i CRNOJ GORI, kao i o Kosovu”.

„Većina sveštenstva Crkve Srbije je rusofilsko”, procjenjuje grčki portal, „ali smatraju, čak i sada kada je ugroženo jedinstvo pravoslavlja, da ne treba raskidati odnose s Vaseljenskom patrijršijom i Grčkom crkvom”.

Procjena „Thepressrooma” se oslanja i na saopštenje Vaseljenske patrijaršije, nakon sastanka Alekse Bečića i Vartolomeja 16. januara na Fanaru, a u kojem se navodi „da se pośeta Fanaru novoga Patrijarha Srbije [Πατριάρχου Σερβίας] gospodina Porfirija, po svepravoslavnome zakonu, očekuje s radošću”.

Ova važna činjenica, o pośeti Fanaru Porfirija Perića, međutim, NIJE navedena u odvojenom Bečićevom saopštenju o susretu s Vartolomejem.

Svi javno saopšteni stavovi Vartolomeja u pogledu crkvenoga pitanja Crne Gore uslovljeni su kanonskom pozicijom Vaseljenske patrijaršije koja, do daljnjeg, priznaje nadležnost Crkve Srbije tj. njezina ogranka Mitropolije crnogorsko-primorske, formirane 1931. godine, nad Crnom Gorom, te nadležnost Crkve Srbije nad Makedonijom, a sve na temelju tomosa od 19. februara 1922. godine koji je još na snazi. 

U tom tomosu je, na dva mjesta, naglašeno da Vaseljenska patrijaršija priznaje „ujedinjenje” AUTOKEFALNE Crnogorske pravoslavne crkve; doslovno, navodi se da su u „…u granicama ovoga ujedinjenoga Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca ušle su i AUTOKEFALNE pravoslavne crkve… CRNOGORSKA…” i da se priznaje „…proglašeno jedinstvo AUTOKEFALNIH CRKAVA: Srpske, CRNOGORSKE…”

Međutim, tomos iz 1922. je podložan meritornoj KANONSKOJ REVIZIJI od strane Vaseljenske Majke-Crkve.

Na primjer, od 9. juna 1686. godine Vaseljenska patrijaršija je priznavala i kanonsku nadležnost Moskovske patrijaršije nad Ukrajinom (Kijevska Rus), ali je 6. januara 2019. ukinula izdavanjem tomosa za novu, autokefalnu Pravoslavnu crkvu Ukrajine. A tačno do tog datuma, 6. januara 2019, i mitropolit Epifanij Dumenko, sada kanonski autokefalni pravoslavni poglavar Ukrajine i Vartolomejev liturgijski saslužitelj, za Vaseljensku patrijaršiju je bio — „raskolnik”.

Vartolomej je nedavno primio na Fanaru i veliku delegacju iz Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, a koju Crkva Srbije, pa i sâm Vaseljenski Paatrijarh, do daljnjeg, službeno smatraju „raskolničkom”.

Iz Vaseljenske patrijaršije nijesu poslali delegaciju na, ispostavilo se, nasilno ustoličenje Joanikija Mićovića 4-5. septembra prošle godine u Podgorici i Cetinju; niti ima potvrda da su je pozvali iz Crkve Srbije. Najbrojnija je bila delegacija Ruske crkve, koja je uključivala i njezin ogranak iz Ukrajine (UPC-MP).

Rusko glasilo „Sputnjik”, uočilo je „UPADLJIV IZOSTANAK Carigradske patrijaršije sa ustoličenja mitropolita Joanikija”. „Sputnjik” je citirao srpskoga sveštenika Darka Đogo, koji to objašnjava „crkveno-političkom procjenom Fanara da bi od odlaska u Crnu Goru BILO VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI”.

Srbi (SPC) su najglasniji u podršci Moskovskoj patrijaršiji, iako je nijesu slijedili u raskidanju liturgijskih i kanonskih veza s Vaseljenskom Majkom-Crkvom — zadržavajući se na sinodsko-saborskoj preporuci Patrijaršije Srbije iz 2019. svojoj jerarhiji da s vaseljenskom jerarhijom NE ODRŽAVAJU ZAJEDNIČKA BOGOSLUŽENJA.

„Raskid s Fanarom će doći ako patrijarh Vartolomej odobri tomos raskolnicima u Crnoj Gori ili Makedoniji”, najavio je jesenas na skupu u organizciji Ruske crkve episkop Antonije Pantelić, vikar Porfirija Perića.

Okupljanje u Moskvi Arhijerejskoga sabora Ruske crkve, na kojem će, protivno eklisiologiji i poretku Istočno-pravoslavne Crkve, odlučivati da li je Vartolomej „NEKANONSKI", predviđeno je za period između 26. i 29. maja 2022. 

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril Gundjajev, aludirajući na najmanje četiri pravoslavne crkve – Vaseljensku, Aleksandrijsku, Kiparsku i Grčku – najavljuje da bi one uskoro „mogle otpasti od Boga i stupiti u raskol”.

Ukoliko Rusi zaista proglase Vaseljensku i druge crkve za „nekanonske” i-ili „raskolničke”, na taj način konačno pritiskaju i Srbe, da ih, nezavisno od raspleta crkvenih pitanja u Crnoj Gori i Makedoniji, slijede u radikalizaciji cijepanja Istočno-pravoslavne Crkve.

Drugim riječima, Crkva Srbije bi tada od Rusa mogla biti uslovljena: neće moći da istovremeno održava liturgijske i kanonske odnose i s Moskvom i s „raskolnicima” na Fanaru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR