13 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 12°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Četvrtak

09.05.

16° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mitropolit Boris u Ukrajini: Vlast u Crnoj Gori nas diskriminiše

Religija

Tag Gallery
Comments 3

Mitropolit Boris u Ukrajini: Vlast u Crnoj Gori nas diskriminiše

Autor: Antena M

  • Viber

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Boris uzeo je učešće na međunarodnoj konferenciji „Zajedno savladavajući strahote rata - iskustvo postjugoslovenskih država i Ukrajine”, koja je 17-18. aprila održana u Ljvovu (Ukrajina).

U radu konferencije učestvovali su i predstavnici drugih crkava i vjerskih zajednica: Pravoslavne crkve Ukrajine, UPC-MP (ogranak Moskovske patrijaršije u Ukrajini), Ukrajinske grkokatoličke crkve, Rimokatoličke crkve, Evangelističke luteranske crkve, islamske zajednice... te naučnici i predstavnici civilnoga sektora, uključujući i one iz Zagreba, Beograda i Sarajeva (kompletan spisak učesnika jučerašnje sescije na faksimilu uz ovaj tekst).

Mitropolit Boris u obraćanju na konferenciji između ostalog je rekao da je Crnogorska pravoslavna crkva oslonac i utjeha svima u nevolji, bez obzira na vjeru ili naciju.

„Trudimo se da pružimo pomoć, u skladu sa našim mogućnostima”, poručio je.

„Žao nam je što ta pomoć ne može biti veća, jer je Crnogorska pravoslavna crkva jako diskriminisana od trenutnih vlasti u Crnoj Gori, koje su okrenute ka Moskvi”.

Smatra da je „uloga vjerskih zajednica veoma važna u procesu pomirenja i prevazilaženja podjela, ali i liječenju ratnih trauma”.

„Nažalost, na Balkanu postoje i one vjerske zajednice kojima pomirenje i mir nijesu cilj, već streme ka podjelama, razaranju i negiraju zločina koji su počinjeni. Na ovaj način se nanosi ponovna bol onima koji su izgubili najmilije”.

„Crnogorska pravoslavna crkva decenijama propagira mir i suživot na Balkanu. Jedina smo Pravoslavna crkva čiji velikodostojnici svake godine idu u Srebrenicu, kako bi se poklonili onima koji su ubijeni u genocidu”.

„Nakon ruske agresije na Ukrajinu, potpuno smo podržali pravo Ukrajine na samoodbranu i osudili ovaj zločinački čin”.

„Naša Crkva”, dodao je, „takođe okuplja i Ukrajinace koji su spas našli u Crnoj Gori”.

„Ukrajinske izbjeglice u Crnoj Gori prihvaćene su od strane Crnogorske pravoslavne crkve kao najrođenija braća”, napomenuo je Boris.

Kazao je i da je jedan od vladika Crnogorske pravoslavne crkve Ukrajinac.

„Molimo se Svevišnjem Bogu da urazumi one koji Njegovo ime koriste za sijanje mržnje”, zaključio je poglavar Crnogorske pravoslavne crkve.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Eon

CPC se vraća na velika vrata!Odlično radi nas vladika

Pogledizdaleka

Predlazem Mitropolitu Borisu da sledece putovanje bude direkno u Vaseljensku patrijasiju kod Patrijarha Vartolomeja i licno prestavi situaciju crnogorske crkve. Vlada CG to nece nikada uraditi a tu nema cekanja.

Pogledizdaleka

Ovako je trebalo odavno raditi. Samo naprijed. Da je vjecna CG.