24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

24° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Opštinu Plužine posjetilo 30 odsto više turista nego lani

Izvor: Foto: Antena M

Ekonomija

Comments 0

Opštinu Plužine posjetilo 30 odsto više turista nego lani

Izvor: Analitika

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

“Opština Plužine postala je najbrže rastuća turistička destinacija u Crnoj Gori. Shodno, doduše još nezvaničnim podacima iz NTO, ovu opštinu je u odnosu na isti period lani posjetilo 30% više gostiju”, kaže za Analitiku član Savjeta za upravljanje Parkom prirode Piva Veselin Luburić.
 
Razlozi razvoja turizma u ovoj opštini jesu fantastični prirodni pejzaži, nova turistička i putna infrastruktura, novi, savremeno urađeni restorani, eko i etno sela, rafting naljepšim diljelom rijeke Tare (od Brštanovice do Šćepan polja), splavarenje Pivskim jezerom, ali i mogućnost planinarskih pohoda na najvisočije planinarske vrhove.

“Svemu tome je doprinio Park prirode Piva, koji je bio ključni pokretač razvoja održivih oblika turizma na ovom području Crne Gore”, dodaje Luburić.

Park je zaštićenim područjem zvanično proglašen na Dan planete Zemlje, 22.aprila 2015. a operativno je počeo rad naredne godine.

“Od tog perioda do današnjih dana park je inicirao izgradnju novih puteva koji povezuju turističke mikro cjeline u opštini, izgradnju nove turističke infrastrukture, poboljšanju uslova za kvalitetan i bezbjedan rafting i splavarenje rijekom Tarom, postavljanje turističke signalizacije na najfrekvetnijim lokalitetima, markiranje i remarkiranje više desetina pješačkih, planinarskih, biciklističkih i edukativnih staza”, ističe Luburić.

Tokom prvih osam mjeseci Park prirode Piva bio je organizator brojnih manifestacija, kulturnih i sportskih događaja.

“Tako je park učestvovao u organizaciji desetog muzičkog festivala Bedem festa koji je simbolično počeo u Plužinama pod sloganom 'Radujmo se', gdje je na gradskom amfiteatru nastupio Plastik Sunday, Sana Garić i Alex Petrov. Istog mjeseca održan je koncert Bojane i Nikole Peković, a zatim je upriličen koncert Sankt Peterburškog doma muzike –'Ambasada umjetnosti', gdje su se publici predstavili laureati sa međunarodnih takmičenja: Aleksandra Vasiljev, Elisaveta Ivanova i Evgenij Savaljev. U poslednjoj sedmici juna organizovan je tradicionalni planinarski pohod na Veliki Vitao, koji je okupio veliki broj zaljubljenika u planinarenje”, objašnjava Luburić.

Tokom jula nastavljen je bogat kulturno-umjetnički programo, te je treću godinu iz Plužina započeta manifestacija ''Party bus''.

Prošlog mjeseca na gradskom amfiteatru svoj nastup su imali: Električni orgazam, Prti Bee i Rudolf.

“U toku je izrada nove Android aplikacije koja ima funkciju kvalitetnije on-line prezentacije, gdje će milioni ljudi putem pomenute mobilne aplikacije moći da se upoznaju sa svim turističkim atrakcijama, motivima, legendama, gastro ponudom i sl. Takođe, od ove godine je u punoj funkciji i Centar za posjetioce na Šćepan polju. Možemo utvrditi da se turizam u Pivi događa na pravi način i da ovo područje po prirodnim ljepotama i vrijednostima jedno  od najljepših u kontinentalnom dijelu Crne Gore svoju punu afirmaciju i turistički razvoj tek treba da očekuje”, zaključuje Luburić. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR