21 °

max 37 ° / min 21 °

Petak

10.07.

37° / 21°

Subota

11.07.

37° / 20°

Nedjelja

12.07.

33° / 23°

Ponedjeljak

13.07.

30° / 21°

Utorak

14.07.

31° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 18°

Četvrtak

16.07.

33° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ni privreda, ni država nijesu spremni za elektronsku fiskalizaciju

Ekonomija

Comments 0

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Ni privreda, ni država nijesu spremni za elektronsku fiskalizaciju

Unija poslodavaca, Privredna komora i Montenegro biznis alijansa MBA pozdravljaju Vladinu odluku da do januara 2021. odgodi primjenu elektronske fiskalizacije jer smatraju da u ovom momentu ni država ni privreda nijesu spremni za to.

Period od godinu, navode, treba iskoristiti da se svi dobro pripreme, a traže i testni peri od tri do šest mjeseci.

Iz UPCG su podsjetili da su oni tražili odlaganje primjene zakona.

"Zbog velikog interesovanja privrednika i značajnog broja nedoumica, uz istovremeni nedostatak pojašnjenja i odgovora nadležnih organa, pojavila se opravdana bojazan da će pripreme za početak primjene biti blagovremeno izvršene. Zato je UPCG Savjetu za konkurentnost u septembru ove godine uputila zahtjev za odlaganje početka primjene. I dalje su brojne dileme, među kojima je i to što poreskim obveznicima u ovom trenutku nije poznato kako izgledaju elektronski naplatni uređaji, kolika je cijena, kada i gdje se mogu nabaviti", rekli su Pobjedi iz UPCG i istakli da je pripisana i obaveza fiskalizacije u bezgotovinskom prometu, za koju nije obezbijeđen odgovor na izvjesne sporne situacije do kojih će doći u praksi.

U Uniji poslodavaca kažu da Zakon donosi mnogo novina i isto toliko važnih pitanja treba da bude uređeno podzakonskim aktima, koji su još u fazi izrade.

"Što znači da ne bi bilo vremena da se obveznici upoznaju sa procedurama i obavezama do početka primjene zakona", kažu u UPCG i naglašavaju da testni period ne bi trebalo biti kraći od šest mjeseci.

Mogućnost subvencionisanja

I u Privrednoj komori odgađanje primjene zakona smatraju opravdanim, jer treba donijeti podzakonske propise koji će riješiti nedoumice na koje privrednici ukazuju.

"Privrednici smatraju da treba odrediti testni period za primjenu zakona, koji ne bi trebalo biti kraći od tri mjeseca. Imajući u vidu da su 99,8 odsto mala i srednja preduzeća, potrebno je da Vlada razmotri mogućnost subvencionisanja nabavke opreme za fiskalizaciju ovoj kategoriji preduzeća", smatraju u PKCG.

Alternativno rješenje kroz GPRS modem

I u MBA kažu da je dobro što je primjena zakona odložena i podsjećaju da su predlagali alternativno rješenje kroz GPRS modem.

"Nijesu se stekli uslovi za primjenu zakona u ovom momentu, jer nijesu donešeni podzakonski akti, niti urađena prateća rješenja. Veoma je važno da privatni i javni sektor budu spremni za što kvalitetniju implementaciju ovog zakona", kaže menadžer MBA Bojana Kalezić.

Rok od godine, kaže, možda jeste dovoljan, a možda nije, zavisi od pristupa ovom ozbiljnom poslu.

Radulović: Treba fazno raditi

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović Pobjedi je kazao da je dobro što je Vlada odložila primjenu fiskalizacije jer se radi o složenom poslu u koji bi trebalo fazno da se ulazi.

"Čini mi se da u ovom momentu ni privreda ni institucije nijesu spremni za ovaj projekat. Bolje je da ostane ovako nego da uvedemo fiskalizaciju, a da nijesmo spremni tehnološki niti dovoljno edukovani. U toj situaciji bi to moglo da izazove dosta problema i poslodavcima i poreskim organima", kaže Radulović i ističe "ako se za godinu ne pripremimo, bolje da nas nema“.

Goranović: Imamo vremena da se pripremimo

Vlasnik Mesne industrije „Goranovic“ Đorđije Goranović Pobjedi je kazao da je dobro što je Vlada odložila elektronsku fiskalizaciju.

"Godinu pred nama privreda i institucije treba da iskoriste da se pripremimo na kvalitetnu primjenu zakona od januara 2021. To se odnosi i na tehničke detalje - softvere", kaže Goranović, dodajući da sada svi imaju dosta vremena.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR