14 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bregu: Ključna godina za nesmetan ekonomski rast

Izvor: Foto: Courtesy of the European Comission/RCC

Ekonomija

Comments 0

Bregu: Ključna godina za nesmetan ekonomski rast

Izvor: Mina bussines

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Ova godina je ključna za region i uzajamne odnose Evropske unije i Zapadnog Balkana, ali i za nesmetan ekonomski rast, ocijenila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu.

Ona je na sastanku sa komesarom EU za susjedstvo i politiku proširenja, Oliverom Varheljijem, poručila da će RCC ostati pouzdan partner EU u regionu, ali i regiona u EU.

"Svi imamo velike nade i očekivanja u pogledu novih, pozitivnih pomaka tokom hrvatskog predsjedavanja EU i od predstojećeg samita u martu. Suština ovog procesa je zajednički rad na jasno utvrđenim programima usmjerenim ka zajedničkom cilju, a to je jača i potpunija Evropa", rekla je Bregu.

Varhelji je istakao važnost regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu na ubrzavanju ekonomskog razvoja i evropskih integracija.

Bregu se, tokom službene posjete, sastala i sa evropskom komesarkom za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje, mlade i sport Marijom Gabriel sa kojom je razgovarala o predstojećem projektu Savjeta za regionalnu saradnju Omladinska laboratorija koji finansira EU.

Na sastanku je razgovarano i o modelima za povećanje učešća žena u područjima nauke, tehnologije, inženjersta i matematike, kao dio projekta koji Savjet realizuje zajedno sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

"Mladi su najveći potencijal regiona za promjene i rast, i fokusiranje na njih je nešto što svi treba da uradimo, a posebno mi na Zapadnom Balkanu, jer je demografska statistika zastrašujuća. Ukupan broj radno sposobnog stanovništva u regionu smanjen je za preko 400 hiljada osoba u proteklih pet godina, uključujući mlade ljude koje odlaze u inostranstvo u potrazi za zaposlenjem ili obrazovanjem", navela je Bregu.

Ona je saopštila da je RCC to shvatio ozbiljno i uz podršku EU, kao i partnera iz regiona, planira da u okviru novog regionalnog projekta Omladinske laboratorije nađu rješenja koja bi pomogla i dovela do unaprjeđenja politika u državama Zapadnog Balkana kojim bi se mladi ljudi zadržali u regionu.

Gabriel je potvrdila snažnu podršku EU prioritetima Zapadnog Balkana u oblasti inovacija, obrazovanja, mladih, istraživanja i kulture.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR