24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

24° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
USS pozvala građane da potpišu peticiju protiv ukidanja neradne nedjelje u trgovini

Izvor: Ilustracija

Ekonomija

Comments 0

USS pozvala građane da potpišu peticiju protiv ukidanja neradne nedjelje u trgovini

Izvor: Mina business

Autor: Antena M

  • Viber

Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je svoje članstvo i građane da potpišu elektronsku peticiju za očuvanje neradne nedjelje i slobodnog dana u danima državnih i drugih praznika za zaposlene u trgovini na veliko i malo.

Peticijom se zahtijeva od Vlade da odbaci inicijative poslodavačkih organizacija za ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i omogući zaposlenima dostojanstvene uslove rada.

Peticija se može potpisati na linku https://epeticije.gov.me/Default.aspx?id=85.

Iz Unije su kazali da se inicijativama poslodavačkih organizacija za ukidanje neradne nedjelje uskraćuju prava oko 40 hiljada zaposlenih u sektoru trgovine na minimalne uslove dostojanstvenog rada.

Ta radnička asocijacija je peticiju pokrenula zbog, kako su naveli, sve učestalijih inicijativa poslodavačkih udruženja prema Vladi za ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u danima državnih i drugih praznika.

Peticija je pokrenuta i zbog najave Vlade da će razmotriti navedene inicijative.

Iz Unije su objasnili da se radi o sektoru u kome se najčešće krše radna prava, gdje zaposleni rade prekovremeno i gdje su uskraćeni za pravo na puni godišnji odmor i slobodne dane u toku sedmice i u vrijeme praznika.

Iz te radničke asocijacije su kazali da ne postoje negativni ekonomski efekti za poslodavce, s obzirom na to da se trgovina sa nedjelje prelila na ostale dane u sedmici.

“Svaka porodica ima pravo na jedan zajednički dan u sedmici. Osim toga, zaposleni u trgovini su na prvoj liniji odbrane protiv COVID-19 i ne smijemo njih i njihove porodice izlagati dodatnom riziku od obolijevanja”, dodali su iz USSCG.

Pored toga, kako su naveli, Crna Gora želi punopravno članstvo u EU, u kojoj se teži uvođenju 30-osatnog radnog vremena i četvorodnevne radne sedmice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR