13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prosječna penzija na Žabljaku u prošloj godini iznosila 330 eura

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 0

Prosječna penzija na Žabljaku u prošloj godini iznosila 330 eura

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Skupština udruženje penzionera sa Žabljaka, narednih dana održaće sjednicu na kojoj će se  razmatrati izvještaj o radu i finansijski izvještaj za prošlu i program rada za ovu godinu.

Predsjednik žabljačke organizacije, koja, od ukupno 639, broji 560 članova, Ognjen Šljivančanim ukazao je na težak materijalni položaj najvećeg dijela ove populacije.

„Starosnih penzionera je 407, porodičnih 155 a invalidskih 77. Od ukupnog broja 51,48 posto su muškarci a 48,52 žene. Najnižu penziju, u iznosu do 253,61  eura primalo je 297 penzionera, do 362,91 eura 148 penzionera, do 450.01 eura 66 penzionera, do 700 eura 93 i preko tog iznosa, do 1.237,20 eura njih 17“, kaže Šljivančanin i dodaje da je povećanje broja penzionera koji nijesu članovi Udruženja uslovio prelazak dijela članova u kategoriju korisnika naknada majki za troje i više djece.

Ističući da žabljački penzioneri dijele sudbinu kolega sa sjevera države, Šljivančanin je kazao da je većina pripadnika ove vremešne populacije kreditno zadužena što predstavlja problem prilikom nabavke uglja posredstvom ove organizacije, svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda na odloženo plaćanje i korišćenje odmora.

„Njihov status je složeniji i zbog toga što je jedan broj penzionera, uglavnom onih sa majnižim primanjima bez riješenog stambenog pitanja ili mu egzistencija te vrste nije adekvatno riješena. Vremešna populacija u stalnoj je potrebi zdravstvene zaštite koja je na Žabljaku spala na nizak nivo  pa im putovanje u druge sredine  otežava ionako težak položaj, privatizacija pojedinih oblasti u zdravstvu i kupovina ljekova dodatno otežava položaj“, kaže Šljivančanin“, i naglašava da i pored osjetnog povećanja penzija u prošloj godini, penzioneri ne mogu biti zadovoljni svojim statusom jer rast penzija ne prati rast cijena tako da oni i dalje ostaju najugroženija kategorija građana.

Organi Udruženja neprekidno rade da se položaj penzionera učini boljim kroz minimalne pomoći najugroženijim, kaže Šljivančanin.

„Kako bi se većini njih egzistencija učinila podnošljivijom tokom prošle godine podijeljeno je 1.200 eura jednokratnih pomoći od članarina i sredstava predviđenih budžetom Opštine Žabljak za Nevladine organizacije.  Za realizaciju toga posla imali smo veliku pomoć Opštine Žabljak koja nam je opredijelila dodatnih 5.000 eura“, kaže Šljivančanin i izražava veliku zahvalnost lokalnoj upravi koja godinama značajno pomaže svojim najstarijim sugrađanima.

Šljivančanin je Anteni M kazao da su sve planirane aktivnosti prošle godine uspješno završene i pobrojao nabavku uglja, svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda korišćenje odmora u hotelu Fonda PIO u Ulcinju i učešće u sportskim aktivnostima crnogorskih penzionera.

On ističe dobru saradnju sa Fondom PIO i njihovom filijalom u Pljevljima kao i sa Savezom penzionera Crne Gore.

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                       

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR