13 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 12°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Četvrtak

09.05.

16° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Preko 300 zahtjeva za reprogram poreskog duga

Ekonomija

Comments 0

Preko 300 zahtjeva za reprogram poreskog duga

  • Viber
Poreskoj upravi (PU) je od objavljivanja poziva za reprogram poreskih potraživanja dostavljen 321 zahtjev za reprogram duga, ukupne vrijednosti 32,06 miliona eura.
„Ukupna vrijednost potraživanja na koje se zahtjevi odnose iznosi 32,06 miliona EUR, pri čemu se 2,19 miliona EUR odnosi na kamate koje će po biti otpisane poreskim obveznicima koji uredno izmire osnovni dug po reprogramiranim ratama“, saopšteno je iz PU. 
 
Najveći broj zahtjeva podnijeli su poreski obveznici koji pripadaju područnim jedinicama Podgorica - 79, Bijelo Polje i Budva po 39 i Pljevlja 31.
 
Iz PU su podsjetili da je Ministarstvo finansija 15. februara objavilo javni poziv za reprogram poreskih potraživanja, koji će trajati do kraja marta. 
 
„Tokom prvih 15 dana od objavljivanja javnog poziva, područne jedinice su izdale 1,34 hiljade obrazaca N3, kao neophodnog dokumenta za završavanje procedure u vezi reprogramiranja poreskog duga, sa ukupnim iznosom duga od 57,09 miliona EUR, od čega je 32,06 miliona obuhvaćeno već podnijetim zahtjevima za reprogram“, saopštili su predstavnici PU, prenosi Mina biznis.
 
Oni su dodali da je od 321 evidentiranog zahtjeva za reprogram, 21 zahtjev dostavili obveznici koji spadaju u najveće poreske dužnike, a čija imena su u januaru objavljena na Crnoj listi i to u vezi sa poreskim dugom od 26,9 miliona EUR, od čega se na osnovni dug odnosi 25,15 miliona, a ostalo na kamatu.
 
Među najvećim poreskim dužnicima koji su već aplicirali za izmirenje duga kroz reprogram su Rudnik uglja, Plantaže, Bjelasica Rada, Galenika Crna Gora, Trans Petrol i Mercur Trade International.
Iz PU su saopštili da do završetka javnog poziva očekuju da će značajan broj i ostalih dužnika sa Crne liste podnijeti zahtjeve za reprogram.
 
„Treba spomenuti i da se pet poreskih obveznika obratilo zahtjevom za odobrenje da jednokratnu uplatu obavi odmah po podnošenju zahtjeva za reprogram, imajući u vidu da je u obostranom interesu poreskog obveznika i poreskog organa što hitnije namirenje duga“, navodi se u saopštenju.
 
Na taj način je u okviru režima reprograma već obavljena naplata 1,35 miliona EUR poreskog duga, od čega se samo na jednokratnu uplatu Rudnika uglja odnosi 1,34 miliona. 
 
PU je, kako su kazali njeni predstavnici, u cilju pripreme za uspješnu realizaciju Zakona o reprogramu poreskog potraživanja, intenzivno sprovodila aktivnosti na obavještavanju poreskih obveznika o mogućnostima koje to zakonsko rješenje pruža, i to kroz saradnju sa Privrednom komorom, Unijom poslodavaca i institutima sertifikovanih računovođa i računovođa i revizora, medijskom kampanjom i putem internet stranice. 
 
„Ta aktivnost je, između ostalog, rezultirala i prijavom dospjelih obaveza koje ranije nijesu bile evidentirane u sistemu PU u ukupnom iznosu 37,14 miliona, i koje su na taj način postale naplative kroz reprogram poreskog duga i ostalim mjerama naplate“, navodi se u saopštenju.
 
PU je pozvala poreske obveznike koji imaju evidentiran poreski dug da u narednih 30 dana, koliko je ostalo do kraja javnog poziva, podnesu zahtjev za reprogram i iskoriste mogućnost da na takav način izmire obaveze prema državi i na zdravim osnovama nastave dalje poslovanje.
 
 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR