17 °

max 18 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zahuhtavaju se radovi na auto-putu: Prioritet otvorene trase i tuneli

Ekonomija

Comments 0

Zahuhtavaju se radovi na auto-putu: Prioritet otvorene trase i tuneli

  • Viber
Radovi na autoputu Bar-Boljari su u prethodnom periodu bili fokusirani na tunele, dok su u ovom mjesecu intenzivirani na otvorenim trasama i mostovima, saopštio je direktor Monteputa Goran Vujović.

On je u petak, na sjednici Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala Privredne komore (PKCG), rekao da je izvođač radova, kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), do sada angažovala 76 kompanija kao podizvođače, dok je od tog broja njih 67 iz Crne Gore.

„Saglasno ugovoru 30 odsto radova treba da bude dodijeljeno crnogorskoj operativi, a ocjena je da će taj procenat biti premašen. Vrijednost radova do sada dodijeljenih crnogorskim kompanijama iznosi 29,56 odsto od ukupne vrijednosti“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu PKCG, a prenosi agencija Mina.

Potpredsjednik PKCG Stanko Zloković rekao je da će ta poslovna asocijacija i u narednom periodu imati aktivnu ulogu u nastavku gradnje autoputa i insistirati na tome da se ona realizuje domaćim snagama i u dijelu projektovanja i gradnje jer za to, kako tvrdi, postoje potencijali.

Predstavnik kompanije Fidija, Miodrag Vučetić, je posebno naveo potrebu korišćenja domaćih resursa u realizaciji takvih infrastrukturnih objekata, posebno naglasivši mogućnost upotrebe laporca iz Rudnika uglja u Pljevljima kao sirovine za cement.

To bi, prema njegovim riječima, pomoglo da se supstituiše značajan uvoz cementa.

Zloković je, govoreći o mjerama zaštite domaćih proizvođača građevinskog materijala od nelojalne konkurencije, podsjetiio na aktivnu ulogu PKCG u pronalaženju mogućnosti da se podigne konkurentnost crnogorskih kompanija kroz saradnju sa državnim organima, prije svega Upravom carina.

On smatra da je potrebno djelovati po uzoru na razvijene zemlje Evropske unije (EU), koje takozvanim mekim mjerama doprinose zaštiti domaće proizvodnje.

PKCG, kako su saopštili njeni predstavnici, priprema dokument koji će pomoći prije svega Upravi carina da prepozna kvalitet uvoznih proizvoda i tako realno procijeni osnovicu za njihovo oporezivanje.

„Takođe, u pripremi je baza podataka o proizvođačima građevinskih materijala u Crnoj Gori kao i biznis barijera u tom sektoru“, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je razgovarano i o problemima koje crnogorski izvoznici imaju prilikom ulaska na strana tržišta, zbog obimne dokumentacije koja im je tamo potrebna.

Odbor je usvojio Informaciju o poslovanju građevinskog sektora u prošloj godini, u kojoj se navodi da je vrijednost radova iznosila 382,6 miliona eura, što je 31 odsto više u odnosu na rekordnu 2015.

Vrijednost novih narudžbi na zgradama iznosila je 69,6 miliona eura, a na ostalim 105,8 miliona, što značajno premašuje narudžbe iz 2015.

Tokom prošle godine značajno je povećan uvoz proizvoda od gvožđa i čelika i betona i cementa.

Odbor je razmatrao i Plan aktivnosti Direkcije javnih radova za ovu godinu.

Predstavnici te Vladine specijalizovane instituciji koja realizuje projekte sredstvima kapitalnog budžeta, su saopštili da je u prošloj godini Direkcija realizovala 28 miliona EUR sredstava, odnosno 88 odsto opredijeljenih kapitalnim budžetom.

Plan za ovu godinu je realizacija 76 projekata u vrijednosti 58,88 miliona eura.

Vučetić je ocijenio da postoji problem da se dio kapitalnog budžeta ne realizuje zbog procedura javnih nabavki.

Zloković je kazao da će uskoro po hitnom postupku biti izmijenjen Zakon o javnim nabavkama, čime će u značajnoj mjeri biti otklonjene biznis barijere koje iz njega proizilaze.

Za narednu godinu je predviđeno donošenje novog akta koji reguliše tu oblast.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR