31 °

max 35 ° / min 19 °

Subota

27.07.

35° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

35° / 22°

Srijeda

31.07.

38° / 19°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Konjević: Stavljanje Crne Gore na sivu listu FATF-a i MANIVAL-a negativno bi uticalo na reputaciju zemlje, na Vladi da procijeni ko je odgovoran

Ekonomija

Comments 2

Konjević: Stavljanje Crne Gore na sivu listu FATF-a i MANIVAL-a negativno bi uticalo na reputaciju zemlje, na Vladi da procijeni ko je odgovoran

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Milojko Spajić poručio je  kako Crnoj Gori zbog nerada u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma prijete ozbiljne posljedice.

On je precizirao kako je "velika vjerovatnoća" da će naša država biti uvrštena na sivu listu FATF-a i MONEYVAL-a, a da bi to sa sobom moglo povući i restrikcije povodom korišćenja određenih fondova EU.

Na tu temu razgovarali smo sa generalnim sekretarom crnogorskog udruženja poslodavaca Raškom Konjevićem koji je kazao da bi stavljanje Crne Gore na sivu listu negativno uticalo na reputaciju zemlje i imalo bi određene elemente odvraćanja stranih ulagača.

"Spajić je u pravu kada problematizuje jednu takvu okolnost koja bi Crnu Goru mogla da zadesi. Hrvatska je do skoro bila u tom problemu, iako je članica EU. Svakako računam da će se narednih dana, odgovarajućim naporima, uspjeti da se dođe do toga da CG ne dođe na sivu listu. Ukoliko bi se to desilo, to bi reputaciono bilo loše i narušilo bi investicioni imidž i imalo vrstu negativne konotacije prema potencijalnim ulagačima. Radi se o međunarodnoj Agenciji za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i svako pristustvo države na njihovoj sivoj listi koja znači odgovarajuće probleme zemlje u legislativnom okviru i postupanju nadležnish institucija, svakako ne može biti dobro za državu", rekao je Konjević.

Konjević ocjenjuje za Antenu M da se u proteklih 10 do 12 mjeseci moglo uraditi više.

"Činjenica je da su političke okolnosti bile nestabilne i da nijesmo imali Vladu duži vremenski period nakon izbora, prije toga smo dugo imali Vladu u tehničkom mandatu i takve okolnosti su doprinijele krizi o kojoj govorimo", smatra Konjević.

Konjević je poručio da su izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i Krivičnog zakonika, rješenje ka poboljšanju situacije u toj oblasti.

Podsjeća da je Crna Gora u sličnoj situaciji bila i 2018. godine.

"Tada se to nije desilo. Bojim se da smo nakon toga napravili nekoliko propusta. Milsim da nije dobro što smo ukinuli Upravu za sprečavanju pranja novca kao samostalni organ državne uprave, danas je ona dio Uprave policije. Svakako Vlada je upoznata sa stvarima koje treba da uradi. Politička nestabilnost je uslovila nefunkcionalnost parlamenta i sad smo zapali u vremesnki cajtnot, da se te stvari objektivno ne mogu uraditi do zasijedanja u Strazburu, koje će biti za nekoliko dana. Sada treba vidjeti na koji način se može izaći iz ove situacije, a ukoliko se to desi treba, što prije preduzeti obaveze koje su pred nama kako bi se što prije stavljanje na sivu listu korigovalo", objašnjava Konjević.

Odgovarajući na pitanje ko bi trebao da snosi odgovornost za ovakvu situaciju, Konjević kaže da iz pozicije na kojoj je sad to ne bi komentarisao.

"Ja govorim o ambijentu koji je svakako imao neku vrstu negativne reperkusije prema crnogorskoj ekonomiji. A ko je odgovoran i ko treba da snosi odgovornost je na Vladi i vladinim agencijama da procijene. Jasno je da svaka institucija u ispunjavanju preporuka FATFA-a i MONEYVAL-a imala svoje obaveze, tako da računam da nadležna ministarstva i vlada u cjelini može to dijagnostificirati i u skladu sa svojim nadležnostima preduzimati odgovarajuće poteze. Iz našeg ugla, manje je važna ta odgovornosti, iz ugla poslodavaca mnogo je važnija okolnost koja bi negativno mogla da ima prvo percepciju, a kasnije i posljedicu i na poslovni ambijent i na saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama i stranim ulagačima, ukoliko bi se desilo da Crna Gora bude na sivoj listi", zaključio je Konjević.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

Spajic je jedan sramotni covjek..cim je doveo teroristu da zasijeda Skupstinom drzave CG..stim da bi CG gurnuo u veliku zlikovacku drzavu..srami se Spajicu..izigravas..laznog evropljana..

Licina

Čuj ko priča?! Jedan od mnogih odgovornih za doprinos prema toj "Listi" i da nas danas posmatraju kroz Dvogled i monitorišu sa Durbunom. Nema više bla bla bar ovima što pare davaju i finansiraju. Takva i tolika je vaša politika.