22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Konjević: Veći dio sezone završen i to je alarm za Vladu; Stijepović: Neophodno razvijati alternativne aktivnosti koje bi privukle turiste

Ekonomija

Comments 2

Konjević: Veći dio sezone završen i to je alarm za Vladu; Stijepović: Neophodno razvijati alternativne aktivnosti koje bi privukle turiste

Autor: Antena M

  • Viber

Da ovo može biti jedna od najlošijih zimskih sezona i da poslodavci, pretežno sa sjevera, trpe velike posljedice potvrđuje za Antenu M generalni sekretar Crnogorskog udruženja poslodavaca Raško Konjević.

On ističe da će u narednom periodu formalno uputiti poziv Vladi da zajedno sa privrednicima sa sjevera pronađu model koji bi nadomjestio gubitke.

"Mi ćemo ovih dana i formalno uputiti poziv Vladi da zajedno sa privrednicima na sjeveru pronađu model kako bi, na neki način, nadomjestili ovakve okolnosti. Dakle, ne samo zbog nedostatka prihoda, nemojmo zaboraviti da su turistički poslenici i privreda imali troškove u pripremi zimske sezone. Bilo bi dobro da resorni ministri kroz dijalog sa privredom na sjeveru Crne Gore dođu do rješenja kako bi bar jedan dio ovako loše sezone bio nadomješten kroz određenu vrstu pomoći Vlade, kako bi u narednom periodu poslodavci bili na visini zadatka", objašnjava Konjević.

Sagovornik Antene M kaže da je veliki dio sezone završen i da to treba biti alarm za Vladu.

"Bojim se da će ovo, kako sada stvari stoje, da bude jedna od najlošijih zimskih sezona posljednjih desetak godina i svakako da turistički poslenici i poslodavci trpe posljedice zbog nedostatka snijega i turista", rekao je Konjević.

Nedostatak snijega na Žabljaku predstavlja značajan izazov za lokalnu ekonomiju i turističku industriju, kazala je za Antenu M saradnica u nastavi na Fakultetu za ekonomiju i biznis Danka Stijepović.

Kako navodi, nijesu samo ljubitelji zimskih sportova razočarani ovakvom zimskom sezonom već i niz poslovnih subjekata, te da je neophodno razvijati alternativne aktivnosti koje bi privukle turiste.

“Niz poslovnih subjekata suočen je s ekonomskim poteškoćama usljed smanjenja broja turista i prihoda. Ovakva situacija jasno pokazuje potrebu za diversifikacijom turističke ponude i razvojem alternativnih aktivnosti koje bi privukle posjetioce tokom zimske sezone. Nadamo se da će se u narednim sezonama situacija poboljšati, a da će lokalna zajednica i nadležne institucije aktivno raditi na stvaranju održivijeg i otpornijeg turističkog sektora”, rekla je Stijepović.

Kaže da nedostatak sniježnih padavina i nemogućnost rada skijališta negativno utiču na budžet Crne Gore i lokalnu ekonomiju.

“Očigledno je da nedostatak sniježnih padavina na Žabljaku i nemogućnost rada skijališta imaju negativan uticaj na budžet Crne Gore, imajući u vidu značaj turizma kao jednog od glavnih prihoda za državu. Smanjen broj turista dovodi do direktnog smanjenja prihoda od turističkih usluga, a ovaj pad u prihodima može imati kaskadni efekat i na lokalnu ekonomiju, što uključuje smanjenje prihoda u sektorima poput trgovine, transporta i uslužnih djelatnosti, koji su takođe povezani sa turizmom”, objašnjava Stijepović.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Vlada se ne bavi privrednim aktivnostima i osmišljavanjem različitih i novih biznisa. To je posao preduzimljivih i sposobnih ljudi. Ne znam šta je cilj ove izjave: da im vlada nađe posao ili da im da budžetski novac? I jedno i drugo je nevjerovatno besmisleno!

moša pijade

Svi mudruju, a narod gladuje.