22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EP od Zapadnog Balkana traži usklađivanje vanjske politike s EU za pristup sredstvima u iznosu od šest milijardi

Izvor: N1

Ekonomija

Comments 0

EP od Zapadnog Balkana traži usklađivanje vanjske politike s EU za pristup sredstvima u iznosu od šest milijardi

Autor: Antena M

  • Viber

Evropski parlament započeo je proceduru odobravanja predloga Evropske komisije za plan rasta i reformi za Zapadni Balkan, koji nudi ukupno šest milijardi eura dodatne finansijske pomoći.

Da bi se ovaj plan formalizovao, neophodno je da se o ovome usaglase institucije u Evropskoj uniji, za šta je potrebno i odobrenje Evropskog parlamenta (EP).

U utorak, 13, februara, predstavljen je predlog zakonske rezolucije Uredbe za utvrđivanje Plana reformi ekonomskog rasta. O tome se raspravljalo istog dana na zajedničkom sastanku Odbora za spoljnu politiku i Odbora za budžet Evropskog parlamenta.

Prilikom predstavljanja ovog plana, u novembru prošle godine, Evropska komisija je već iznijela uslove koji su neophodni da zemlje ispune ako žele da imaju korist od finansijskih sredstava koja su za njih namijenjena.

Među glavnim uslovima su vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i poštovanje osnovnih demokratskih vrijednosti.

Evropski parlament je zatražio da, između ostalog, upotreba sredstava bude uslovljena i podrškom stavova EU u spoljnoj i bezbjednosnoj politici, uključujući sankcije Rusiji.

“Još jedan preduslov biće prilagođavanje zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici Unije, uključujući usvajanje restriktivnih mjera protiv Rusije, kao i vizni zahtjev EU za treće zemlje”, navodi se u amandmanu koji je predložio Evropski parlament kao dodatni uslov za korišćenje ovih instrumenata.

Ovaj predlog izmjene može imati efekta uglavnom u slučaju Srbije, jer je to jedina zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja nije podržala sankcije EU Rusiji. Ali, da bi se ovo uvrstilo u uslove, to mora da prihvati i Savjet EU, gdje odlučuju zemlje članice bloka.

Osim već poznatih uslova, Srbija i Kosovo imaju dodatne kriterijume. Radi se o napretku u procesu normalizacije odnosa, uključujući i primjenu dogovora koji su postignuti u okviru dijaloga.

“Preduslov će biti da se Srbija i Kosovo konstruktivno angažuju na normalizaciji međusobnih odnosa kako bi u potpunosti sproveli relevantne obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije i Aneksa za implementaciju, kao i svih sporazuma iz prošlosti u dijalogu, i da se uključi u pregovore za sveobuhvatni sporazum za normalizaciju odnosa”, navodi se u predlogu uredbe.

Evropski parlament je predložio da se doda pojašnjenje da su potrebni “jasni, mjerljivi i konkretni rezultati”.

Prema ovom planu, region Zapadnog Balkana ima na raspolaganju dodatnih šest milijardi eura za ekonomski rast i reforme EU. Ovi instrumenti mogu imati dodatne uslove i koristiće se samo ako se poštuju.

Od ovog iznosa, dvije milijarde će biti u vidu bespovratnih grantova za korisnike, dok će četiri milijarde biti povoljni krediti za koje bi garantovala EU.

Prema predlogu Evropske komisije, polovina sredstava iz Plana rasta u regionu Zapadnog Balkana ići će u okvire za investicije, jer se postojeća sredstva koja su na raspolaganju ne smatraju dovoljnim za privlačenje odgovarajućih investicija. Ostatak će ići direktno u budžet zemlje za finansiranje nekih od neophodnih reformi.

Planom rasta, Evropske institucije namjeravaju da se ekonomija zemalja regiona udvostruči u narednih deset godina.

Evropska komisija smatra da će ovaj plan u velikoj mjeri promijeniti Balkan i da će biti generator značajnog ekonomskog rasta i na taj način pomoći napredovanju ovih zemalja ka EU integracijama.

Evropski parlament traži da se jasno stavi do znanja da pretpristupni instrumenti (IPA) ostaju glavni alati za pomoć zemljama Zapadnog Balkana i da su alati iz Plana za reforme i ekonomski rast samo dodatni, a ne zamjena ovih instrumenata.

U junu se održavaju novi izbori za Evropski parlament, a posljednja plenarna sjednica u ovom sastavu biće u aprilu, te je sada ova institucija EU pod pritiskom da što prije odobri odluku za Zapadni Balkan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR