24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

24° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Štrajk od ponedjeljka sve izvjesniji

Ekonomija

Comments 2

Štrajk od ponedjeljka sve izvjesniji

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Odluka o štrajku je već donijeta, ali ipak čekamo odgovor od Ministarstva prosvjete i Ministarstva finansija - kazao je Pobjedi predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

S obzirom na to da od prošle srijede nijesu dobijali nikakvu povratnu informaciju iz nadležnih resora, zvaničnu objavu štrajka su najavili za petak.

Više od 66 procenata zaposlenih u prosvjeti je izjavama podržalo štrajk koji bi trebalo da počne 19. februara – u ponedjeljak. Odluku je donijelo 160 škola i vrtića.

Božović je Pobjedi kazao da su dali četiri prijedloga po kojima bi se mogla povećati plata zaposlenima u prosvjeti i da i dalje ostavljaju prostor za dogovor.

Prema njegovim informacijama, Ministarstvo finansija je dobilo zahtjev i sada se čeka njihova analiza.

Predsjednik Sindikata je juče pojasnio da je prijedlog Ministarstva od 15 odsto preko neto modela nemoguće sprovesti kroz Granski kolektivni ugovor te da bi na taj način onda morao da se mijenja i Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju ili nešto drugo što bi državu umjesto 15 miliona koštalo stotine miliona, jer bi se odnosilo na sve zaposlene u državi, jer prosvjetni radnici ne mogu biti izuzetak u zakonu.

Predstavnici Sindikata su kazali da im taj model ne odgovara, jer bi to značilo da im neće biti uvećani doprinosi za penzije.

Božović je istakao da je ponuda Ministarstva prosvjete da se plate povećaju 15 odsto neto njima i dalje nejasna jer prema GKU koji su potpisali nema uvećanja samo neto iznosa.

Prosvjetari su tražili da se ispoštuje GKU potpisan sa prethodnom vladom, prema kojem se za deset procenata uvećava koeficijent, a ne neto zarada.

On nije juče bio optimističan da će do dogovora doći, ali je i dalje ostavio prostor za saradnju sa resorima.

Glavni odbor Sindikata, nakon što im januarska plata nije bila uvećana za 10 odsto prema GKU, pokrenuo je i individualne postupke pred Agencijom za mirno rješavanje sporova.

Problem je nastao kada su iz medija još u decembru saznali da njihove plate neće od januara biti uvećane za deset odsto, kako je to propisano Granskim kolektivnim ugovorom. Iz Vlade su objašnjavali da se taj dogovor sa prethodnim predstavnicima izvršne vlasti ne može realizovati, jer novac za veće plate nije isplaniran. Iz Sindikata su na to odgovorili da su to priče za malu djecu i poručili da neće odustati od zahtjeva da se ispoštuje GKU i uveća njihova zarada.

Sindikat je najavio da bi tužbe mogle da koštaju državu oko dvadeset miliona eura zbog toga što odbija da poštuje GKU. Obustaviće, kako su najavili, i ovu aktivnost ako se sa nadležnima dogovore o uvećanju plata.

Donijeta je odluka o minimumu procesa rada – u planu je da nastavnici dolaze četiri sata u školu, ali neće držati časove, a vrtići će primati djecu i raditi do 14 sati.

Nastavnici koji ne budu željeli da štrajkuju mogu da drže časove, ali samo svoje. U skladu sa Zakonom o štrajku, navodili su oni, ne mogu da drže časove onih nastavnika koji su u štrajku.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

MNE PV

40000 hiljada vas je viška zaposlenih . Svak mjesec CG samo zbog toga ide u minus.

@@@@

Ne mozete biti strpljivi koju deceniju da nas Spajke dovede na nivo Luksemburga a onda ce sve biti drugacije