18 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

18° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora za pet mjeseci napravila značajan napredak u ispunjenu obaveza Energetske zajednice

Izvor: gov.me

Ekonomija

Comments 0

Crna Gora za pet mjeseci napravila značajan napredak u ispunjenu obaveza Energetske zajednice

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Iako je u decembru prošle godine, na Ministarskom sastanku Energetske zajednice, Crna Gora bila daleko od ispunjenja svojih obaveza u Zajednici, za pet mjeseci je napravljen ogroman napredak u tom pravcu, naglasio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović na sastanku sa direktorom Sekretarijata energetske zajednice Arturom Lorkovskim, koji sa saradnicima boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori. Ministar Mujović je podsjetio da su određena uputstva koja je dobio na Ministarskom savjetu u decembru 2023. su zabrinjavajuća.

“Crna Gora je bila prilično daleko od ispunjenja svojih obaveza. Nedostajali su nam ključni strateški, krovni dokumenti koji pokrivaju ovu oblast energetike i energetskih sistema. Na prvom mjestu nacionalni klimatski energetski plan, brojni zakoni, kao što je Zakon o korišćenju OIE, Zakon o nafti i naftnim derivatima, kao i mnoga druga zakonska rješenja, ali i obaveza da evropsku regulativu pretočimo u naše zakonodavstvo. Ozbiljno smo shvatili poruku Energetske zajednice, prionuli na posao i mislim da smo za ovih pet mjeseci napravili, da ne budem neskroman, korake od sedam milja” istakao je ministar Mujović.

On je podsjetio da je posjeta predstavnika Energetske zajednice na čelu sa njenim direktorom Lorkovskim prava prilika da vidimo koliko smo zaista otišli daleko u našim reformama i obavezama, kao i da poslušamo savjete kako i u kom pravcu nastaviti dalje.

“Mislim da smo na dobrom putu, da treba da nastavimo da slijedimo ovaj pravac kojim smo krenuli. Ozbiljnim pristupom, uz ispunjavanje evropskih obaveze, smatram da je Crna Gora na dobrom kursu, na pravom kursu da ispuni ono što je već preuzeto, a odnosi se na period do 2030. i do 2050.” zaključio je ministar Mujović.

Direktor Sekretarijata energetske zajednice Artur Lorkovski pozdravio je odluku Vlade Crne Gore da formira Ministarstvo energetike i rudarstva.

“To je veoma dobar znak koji pokazuje spremnost za jačanje saradnje sa EU, pod okriljem Energetske zajednice, a svakako i saradnju sa regionom” saopštio je Lorkovski.

Jedno od primarnih pitanja, po riječima Lorkovskog, je integracija tržišta električne energije.

“Želimo da CG bude skroz integrisana u EU tržište, posebno sa Italijom, to je jedan od ciljeva Energetske zajednice, ali takođe i da Crna Gora bude u potpunosti integrisana sa zemljama Zapadnog Balkana, što je jednako važno. Druga tema o kojoj smo razgovarali je svakako dekarbonizacija, način na koji ćemo se suočiti sa klimatskim promjenama, pa ćemo u tom smislu dogovoriti i nastup na sljedećem neformalnom susretu ministara zemalja članica Energetske zajednice, planiranom za jul mjesec, kao i za redovni formalni sastanak koji se održava u decembru svake godine. Mislim da je ova agenda za razgovore veoma ambiciozna, ali vjerujem da je dobar korak za nastavak saradnje sa ministrom Mujovićem i resornim ministarstvom kako bi učinili Crnu Gour dijelom EU i evropskog energetskog tržišta” zaključio je Lorkovski, a navodi u saopštenju Ministarstva energetike i rudarstva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR