10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SDP: Vlada nas zadužuje iz nedjelje u nedjelju

Ekonomija

Comments 0

SDP: Vlada nas zadužuje iz nedjelje u nedjelju

  • Viber
Vlada Crne Gore građane zadužuje iz nedjelje u nedjelju, obavještavajući ih o novim kreditima, saopštio je portparol SDP-a Mirko Stanić.

"Zadužuju nas desetine miliona eura, zalažu državnu imovinu, podižu poreze i takse kao da se radi o nečijoj đedovini, a ne o državi svih nas, građana Crne Gore. Kad vam je ekonomija kockarska i rasipnička i kad bivši premijer i predsjednik vladajuće partije tri godine ne plaća porez, onda je jedino što ostaje novo podizanje kredita kod 'već poznatih banaka'", ocijenio je Stanić.

Stanić je kazao da će banka naplatiti kamatu na kredit u iznosu od 3.9 odsto uz euribor i 0.75 odsto za obradu kredita "tako da će nas ovaj aranžman koštati desetine miliona eura u narednoj deceniji."

"Ovo se dešava u momentu kad je cijena zaduživanja za većinu evropskih zemalja od nula do jedan odsto. Samo trošak za kamate na godišnjem iznosu prelazi 2.6 odsto BDP-a, što nas svrstava u svjetske lidere kad je zaduživanje u pitanju. Vjerovatno će predstavnici DPS-a i partije koje ih podržavaju reći da je dobro da smo evropski i svjetski lideri, makar u nečemu, ali će građani ovo 'liderstvo' plaćati sve većim porezima, manjim primanjima, smanjivanjem socijalnih davanja i kapitalnih investicija", naveo je Stanić u saopštenju.

On smatra da ovakvi očajnički potezi dobijaju na težini, kad se u obzir uzme da Vlada želi da proda Luku Bar, HG Budvanska Rivijera, Insititut Simo Milošević i brojna druga preduzeća "za iznos koji je manji od kamata koje ćemo platiti za ovaj kredit u narednoj deceniji".

"Zadužujuemo se za 80 miliona, a glavnu luku u državi prodajemo za osam miliona. Zna se kakvo je stanje u nekom domaćinstvu kad moraju da založe zlato za novac. Upravo takvo je, nažalost, i stanje crnogorske ekonomije u ovom trenutku i za to će neko morati vrlo brzo da odgovara", zaključio je Stanić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR