22 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

22° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

23° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dogovorena pomoć MMF-a: Stabilizovati javni dug

Ekonomija

Comments 0

Dogovorena pomoć MMF-a: Stabilizovati javni dug

  • Viber
Crna Gora je posvećena sprovođenju plana fiskalne konsolidacije, koji bi postavio javni dug na čvrstu silaznu putanju u srednjem roku, saopšteno je na sastanku crnogorske delegacije i predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) u Vašingtonu.
„S tim u vezi, razmijenjena su mišljenja o potencijalnim dodatnim fiskalnim mjerama koje bi trebalo da budu objavljene kao dio fiskalne strategije u drugom kvartalu ove godine. Ujedno, sa MMF-om je ugovorena i tehnička pomoć za izradu srednjoročne strategije upravljanja dugom, koja će, na trajan način, pomoći unaprijeđenju profila otplate i stabilizaciji javnog duga“, navodi se u saopštenju CBCG.
 
Crnogorska delegacija koju čine ministar finansija, Darko Radunović i guverner i viceguverner CBCG, Radoje Žugić i Nikola Fabris, se prvog dana proljećnjih sastanaka MMF-a i SB, sastala se sa šefom misije MMF-a za Crnu Goru, Martin Petriem i direktorom Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Evropu i centralnu Aziju, Tomasz Telmaom. 
 
Na sastanku sa Petriem razgovarano je o prospektima za dalje smanjenje fiskalnih rizika u sistemu, kao i o analizi pozitivnih efekata mjera usvojenih u okviru sanacionog plana javnog duga sa kraja prošle godine.
 
Predstavnici crnogorske delegacije upoznali su Petria i sa prvim efektima programa restrukturiranja poreskog duga, koji omogućava kompanijama da izmire zaostale poreske obaveze na način koji će podržati rast privrede.
 
Na sastanku su razmatrani i povoljni finansijski parametri bankarskog sektora, koji su unaprijeđeni tokom prošle i nastavljaju sličan trend i u ovoj godini.
 
„Bankarski sistem, na agregatnom nivou, pokazuje zadovoljavajuću adekvatnosti kapitala, značajne likvidne rezerve i dalji rast profitabilnosti“, rekli su iz CBCG.
 
Predstavnici crnogorske delegacije upoznali su Petria i sa regulatornim aktivnostima CBCG, odnosno sa dinamikom izrade i donošenja novih zakona, uključujući zakone o CBCG, bankama, sanaciji banaka, finansijskim institucijama.
 
„Kroz te aktivnosti, značajno će se unaprijediti regulatorni okvir nadzora u skladu sa najboljom evropskom praksom“, dodaje se u saopštenju, prenosi Mina biznis. 
 
U razgovoru sa Telmaom, saopšteno je da je, kroz nedavno odobren projekat izgradnje zaobilaznice u Podgorici, dodatno unaprijeđena saradnja Crne Gore i IFC-a.
 
„IFC ima interesovanje i za projekte u oblastima održivog turizma, infrastrukture i agrobiznisa u Crnoj Gori, kao i za pružanje tehničke pomoći Vladi u izradi projekata javno-privatnog partnerstva“, dodali su iz CBCG.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR