22 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Domi: Zabrinutost jer je Vlada Spajića viđena kao proksi Beograda i Moskve, ne vidim način da se podrži pristupanje CG u EU

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 3

Domi: Zabrinutost jer je Vlada Spajića viđena kao proksi Beograda i Moskve, ne vidim način da se podrži pristupanje CG u EU

Autor: Antena M

  • Viber

I pored najava crnogorskih zvaničnika da će dobijanje IBAR-a u junu biti „zeleno svijetlo“ EU kada je u pitanju evropski put Crne Gore, ekspertkinja za pitanja Balkana, New Lines Instituta iz Vašingtona, Tanja Domi u našoj Drugačijoj radio vezi je kazala da ne vidi način da se u Briselu podrži pristupanje Crne Gore Uniji. Kao razlog za to navodi trenutnu situaciju u Crnoj Gori, zabrinuta je zbog stanja demokratije ali i tim što je Vlada Milojka Spajića viđena kao proksi Beograda i Moskve. Ona je navela i da je Crna Gora za vrijeme Mila Đukanovića bila zarobljena.

Govoreći o novoj Vladi Milojka Spajića koja se gleda kao srpsko- ruski proksi u Crnoj Gori, Tanja Domi kaže da s obzirom na to da je period kada je boravila u Crnoj Gori prije 20 godina bio pun optimizma i nade, sada je kako kaže veoma zabrinuta sa stanjem demokratije u Crnoj Gori kao i načinom na koji se posmatra 44. Vlada.

"Postoji dosta upitnika u glavi kada je u pitanju Crna Gora i ono što bi mogle biti posljedice trenutnih situacija. Zaista je zabrinjavajuće prikazati, odnosno uvažiti samu činjenicu da je vlada Spajića viđena kao proksi Beograda i Moskve i to je velika zabrinutost s obzirom na to da Crna Gora ima status EU kandidata i da je članica NATO-a i zaista to je nešto što možete nazvati paradoksom, odnosno kontradiktornošću", kaže Domi.

I pored najava crnogorskih zvaničnika da će dobijanje IBAR-a u junu biti „zeleno svijetlo“ EU kada je u pitanju evropski put Crne Gore, sagovornica Antene M kaže da bi bila iznenađena ukoliko bi Crna Gora u skorijem periodu dobila bilo kakvo „zeleno svijetlo“. Kao razlog za to navodi hapšenja nekadašnjih visokih funcionera u pravosudnom sistemu a upravo poglavlja 23 i 24 vladavine prava su, kako kaže, ključni za pristupanje EU.

"Ono što sam ja mogla da vidim što se tiče samog "feedback-a" Evropske unije za Crnu Goru, to su izvještaji komesara Olivera Varheljija iz Budimpešte, što je bilo u januara ove godine. Njegov izvještaj nije baš odgovorio svim onim zahtjevima Evropske unije i onoga što se zapravo traži od Evropske unije da zna o Crnoj Gori. Ne vidim kako bilo ko u Briselu ili Strazburu ili bilo gdje u Evropskoj uniji ima način da podrži pridruženje Crne Gore Evropskoj uniji ukoliko uzme u obzir činjenično stanje u ovom trenutku", smatra sagovornica Antene M.

Govoreći o analizi New Lines instituta koju je napisao Vladimir Vučković o bjezbjednosnim izazovima u NATO eri u kojoj targetira nekadašnjeg premijera i predsjednika Mila Đukanovića kao autokratu, ekspertkinja za pitanja Balkana na pitanje kako komentariše tridesetogodišnju vlast Mila Đukanovića i da li je ona bila autokratska odgovara:

"Smatram da je država bila zarobljena. Drugim riječima, ako bismo gledali kroz politikološki spektar, Demokratska partija socijalista kontrolisala je čitavu crnogorsku vladu 30 godina. I znam kada su novinari htjeli da ga istražuju, bili su i lično napadnuti. Činjenica da je Vlada kontrolisana toliko dugo, uključujući i neke porodične nepotističke veze, to nije saglasno sa praksama demokratije", kaže Domi.

Sa Domi smo razgovarali i o velikom interesovanju Francuske kada su u pitanju investicije i projekti u Crnoj Gori što je i potvrdio premijer Spajić nakon sastanka sa predsjednikom Makronom. Sagovornica Antene M smatra da Makron nije konstruktivan kada se govori o njegovom odnosu sa Zapadnim Balkanom i podsjeća na 2018. kada je predsjednik Francuske najavio promjenu pravila za proširenje EU.

Komentarišući to da je Francuska jedna od glavnih investitora projekata u Srbiji i da Makron podržava politiku Aleksandra Vučića, sagovornica Antene M navodi da je u Evropi prisutan rast nacionalizma i zbog toga je, kako kaže, brine razmjena oružja i ratne opreme na relaciji Francuska-Srbija.

"Sve to je zabrinjavajuće ako pogledate da postoji otvoreni rat u Ukrajini. Drugo, zaista je primjetan rast nacionalizma u Evropi. Moja zabrinutost je naravno pogotovo kada uzmem u obzir dešavanja na samim granicama Balkana. Samo pogledajte što se dešava u Mađarskoj. To je vlast predvođena jednom partijom, jednim autokratom u srcu Evrope. Moram priznati da ni Zagreb nije bio konstruktivan kao evropski partner uzimajući u obzir koliko na neki način podaštavaju status Bosne i Hercegovine", kaže sagovornica Antene M Tanja Domi.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod:

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

mimi

Zabinutost zbog čega i koga. Vi mazite Vučića, a on vam se smije.

jovan

Divna konstatacija, više zaklju čak. I što sad? Podržite ih još. Dok oni kopaju smrtnu raku Crnoj Gori vi im aplaudirate. I što sad? Mi smo krivi. Oni što žele Evropu. Obespravljeni Crno gorci, stranci u svojoj državi.

Tara

gospodja Tanja Domi,sto se tice Serbije i Makrona-Merkel..sve je istina..EU podrzava fasiste..CG..nikad nije bila fasisticka..odkad je dosao Mandic-Spajic-Milatovic itd..kod nas vlada anarhija i progon.Drugo,pazite sta govorite o gosp.Djukanovicu..vi nista..bas nista ne znate o ovoj Velikoj licnosti