16 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujanović: Članstvo u NATO šansa za ekonomski razvoj

Ekonomija

Comments 0

Vujanović: Članstvo u NATO šansa za ekonomski razvoj

Izvor: Mina biznis

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Članstvo u NATO Crnoj Gori će omogućiti intezivniju ekonomsku saradnju sa članicama, bolje uslove za investicije, valorizaciju turističkih potencijala i pružiti šansu za ukupni ekonomski razvoj, ocijenio je predsjednik države Filip Vujanović.

On je kazao da za Crnu Goru NATO alijansa, sem bezbjednosne i političke dimenzije, ima i važan ekonomski značaj.

“Članstvo u ovom velikom savezu Crnoj Gori daje mogućnost intezivnije ekonomske saradnje sa članicama, a kroz veći stepen bezbjednosti, i bolje uslove za investicije, za valorizaciju turističke i vrijednosti kulture a time i značajnu šansu za ukupni ekonomski razvoj”, rekao je Vujanović na samitu Evropska unija - Jugoistočna Evropa (EU-JIE) koji je organizovao magazin “Ekonomist”.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, iskazao poštovanje Ekonomist Events-u što je šesti samit EU-JIE odlučio da održi u Crnoj Gori i to upravo sada.

“U Crnoj Gori čija je ekonomska i ukupna politika posvećena stabilnosti i rastu što je i tema ovog samita. Takođe, da se samit održi nakon donošenja odluke Crne Gore o ulasku u NATO i neposredno pred samit Berlinskog procesa, koji će se ovog ljeta održati u Italiji, i biti posvećen nastavku podrške EU razvoju država Zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj integraciji”, naveo je Vujanović.

On je dodao da će nakon samita u Berlinu, Beču i Parizu, prestojeći samit u Italiji, visokih zvanica EU i Zapadnog Balkana, biti prilika da se, uz ohrabrenje evropskih integracija državama Zapadnog Balkana, nastavi podrška njihovom ekonomskom razvoju, prije svega u oblasti saobraćajne i energetske infrastukture.

Vujanović tvrdi da je na osnovnu dilemu samita - da li Crna Gora može ostvariti rast i stabilnost odgovor nesumnjivo pozitivan.

Prema njegovim riječima, u deceniji nakon obnove nezavisnosti bruto proizvod Crne Gore povećan je za 70 odsto.

“Prosječna plata povećana je za oko 70 odsto a penzija za 100 odsto. U svim tim godinama, sem dvije, imali smo rast BDP-a koji je prosječno u toj dekadi rastao 3,3 odsto najviše u regionu. Imajući u vidu da su to bile godine globalne i regionalne krize ovi makro-ekonomski pokazatelji su kvalitetan putokaz budućeg razvoja”, ocijenio je Vujanović.

Crna Gora je, kako je rekao, bila lider regiona po obimu investicija po glavi stanovnika i imala stalno rastujući turizam.

Vujanović je naveo da je prethodna godina u turizmu bila rekordna i u fizičkim i u finansijskim pokazateljima-sa najviše gostiju, najviše noćenja i najvećim prihodom.

“Sa 20 novih hotela sa preko 90 odsto kapaciteta u hotelima sa četiri i pet zvjezdica. Izdvajam i naglašavam turizam jer on, direktno i indirektno, učestvuje sa 22 odsto u BDP Crne Gore, a njegova mogućnost razvoja je veoma široka posebno na sjeveru Crne Gore. To potvrđuju i postojeći obim investicija u turizmu koji je preko tri milijarde EUR”, kazao je Vujanović.

On je rekao da je Crna Gora imala i ima značajne investicije u saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi.

“Unaprijeđena je mreža drumskog i željezničkog saobraćaja uz nužnost novih investicija u projektima koje realizujemo sa susjednim i državama regiona, za koje očekujemo nastavak podrške EU”, precizirao je Vujanović.

Naveo je da je Crna Gora lider evropskih integracija a krajem mjeseca postaće punopravna članica NATO-a.

”To je potvrda vrijednosti Crne Gore, ali i šansa da u društvu razvijenih obezbijedi još brži razvoj”, smatra Vujanović.

On je podsjetio da je Crna Gora suočena sa značajnim ekonomskim i socijalnim problemima.

Kako je kazao, nakon nešto više od dvije decenije raspada bivše zajedničke države, ratova u okruženju, brojnih izbjeglica i raseljenih lica, ekonomske krize, nužni problemi nezaposlenosti i socijalno ugroženog stanovništva, su realnost koja se može rješavati samo u stabilnom društvu i kroz snažan ekonomski razvoj.

“To zahtijeva bolje uslove poslovanja, nove investicije, bolju valorizaciju turističkih i vrijednosti bogate kulture i stalnu promociju takve posvećenosti. Zahvaljujem da ste i Vi ovaj samit posvetili takvoj promociji”, zaključio je Vujanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR