21 °

max 21 ° / min 9 °

Subota

27.04.

21° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uskoro biljni pasoši u Crnoj Gori, znate li čemu služe?

Ekonomija

Comments 0

Uskoro biljni pasoši u Crnoj Gori, znate li čemu služe?

  • Viber
Crna Gora u procesu usvajanja standarda EU uvodi sistem biljnih pasoša, čime će biti unaprijeđena zdravstvena zaštita bilja i obezbijeđen sigurniji promet i trgovina u toj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Projekat biljnih pasoša realizuje se u okviru šireg projekta - Razvoj bezbjednosti hrane i fitosanitarnih službi u Crnoj Gori, koji finansira EU sa 800 hiljada EUR.

“Cilj je poboljšanje bezbjednosti hrane i fitosanitarnih standarda za dobrobit potrošača i olakšavanje međunarodne trgovine poljoprivrednim proizvodima u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

U okviru kampanje jačanja svijesti o sistemu biljnih pasoša, proizvođači i distributeri određenog bilja, kao i drugi subjekti biće informisani o značaju tog dokumenta i procedurama izdavanja i korišćenja.

“Biljni pasoš je službeni dokument kojim se potvrđuje da su određeno bilje i biljni proizvodi kontrolisani i zdravstveno ispravni. Istovremeno, omogućava sljedljivost biljnih pošiljki u prometu, unazad sve do mjesta proizvodnje. Biljni pasoš je uslov za premještanje bilja i na teritoriji zemalja EU”, rekli sui z Ministarstva.

Lista bilja za koje je propisano izdavanje biljnih pasoša dio je pravilnika koji su dostupni i na sajtu Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

“Kampanju o biljnim pasošima sprovodiće Uprava za bezbjednost hrane - Sektor za fitosanitarne poslove. U okviru kampanje izrađeni su informativni štampani i video materijali o biljnim pasošima, zatim o novom štetnom organizmu na teritoriji Crne Gore - azijskoj strižibubi, riziku od unošenja na teritoriju Crne Gore fitopatogene bakterije Xylella fastidioza, i ostalim štetnim organizmima koji predstavljaju najveći rizik za zdravlje bilja”, kazali su iz Ministarstva.

Informativni materijali biće, kako se zaključuje, dostavljeni proizvođačima, distributerima bilja i drugim zainteresovaniim subjektima, a biće dostupni i na sajtu uprave. Planirane su i radionice na temu biljnih pasoša.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR