27 °

max 27 ° / min 15 °

Subota

18.05.

27° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pogibija Andrije Đekovića, katoličkog sveštenika Crnogorske vojske: Slava mu i vječna pamjat!

Istorija

Tag Gallery
Comments 1

Pogibija Andrije Đekovića, katoličkog sveštenika Crnogorske vojske: Slava mu i vječna pamjat!

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

15. batalion Crnogorske kraljevske vojske, Ulcinjski (Bjelogorski), iz sastava Crmničko-Primorske brigade 1. divizije, pretrpio je u ratovima 1912-1913. ove gubitke: - 11 poginulih, 1 umrlih od bolesti; ranjeni: 1 oficir i 27 podoficira i vojnika.

Batalion je jedan od onih koji je imao naglašeni viševjerski sastav. Pripadnik ove jedinice bio je i Andrija Đeković, vojni sveštenik, katolički župnik salčki Arhibiskupije barske.

Zakonom o parohijskom sveštenstvu (1910), kojim su obuhvaćeni klirici Mitropolije crnogorske - Crnogorske pravoslavne crkve i Arhibiskupije barske, uređuje se — za pravoslavno sveštenstvo: da „parohijski sveštenik mora biti isključivo ono lice, koje je crnogorski podanik i koje je svršilo stručnu pravoslavnu bogoslovsko-učiteljsku školu ovđe, ili na strani - ravnu našoj” (čl. 4); — a isto tako za rimokatoličko sveštenstvo: da „parohijski sveštenik može biti ono lice, koje je crnogorski podanik i koje je svršilo stručnu rimokatoličku teološku školu” (čl. 35).

Pravoslavni i rimokatolički sveštenici su izjednačeni u statusu državnih službenika: „Parohijsko sveštenstvo prima plate, povišice, penzije kao i dodatke iz državne kase” (čl. 20).

Prema Zakonu o ustrojstvu vojske (29. april 1910) „svaki je crnogorski državljanin dužan služiti u vojsci i na poziv Gospodarev braniti oružjem u ruci svoju otadžbinu do potpunog iscrpljenja sviju sila; vojska je odbrana otadžbine i potpora zakonitosti” (čl. 1).

Sveštenstvo, i pravoslavno i rimokatoličko i muslimansko, oslobođeno je svakogodišnje obaveze da učestvuje u vojnim vježbama, ali je prethodno moralo, kao i svi vojno-sposobni muškarci, da prođe dvokratni regrutski (rekrutski) ciklus:

„Svještenici priznatih vjeroispovijesti u državi oslobođavaju se vojne obaveze, ali ni oni taj čin ne mogu dobiti, dok ne prođu obadva obavezna rekrutska vježbanja. Oni od njih, koje ministar vojni odredi u saglasnosti s ministrom crkvenih poslova za VOJNE SVEŠTENIKE, s objavom ratnog stanja ulaze u sastav odjeljenja kojima su dodijeljeni i idu s njima u rat” (čl. 18 st 2).

Dakle, i župnik Andrija Đeković je prošao najmanje dva regrutska vježbanja, prije nego ga je ministar vojni u saglasnosti s ministrom crkvenih poslova odredio za vojnoga sveštenika u 15. batalionu (Ulcinj) Crmničko-Primorske brigade 1. divizije Crnogorske kraljevske vojske.

A „Knjazu (Kralju) Gospodaru, kao vrhovnom Zapovjedniku vojske i predstavniku Države i Otadžbine, svaki vojnik, pri svome stupnanju u vojsku, polaže svečanu vojničku zakletvu na vjernost”.

Crnogorska zakletva, propisana Zakonom o ustrojstvu vojske (čl. 211 st. 3 i 4), glasi:

„Zaklinjem se svemogućim Bogom, da ću biti vjeran mojemu Gospodaru Njegovom Kraljevskom Visočanstvu Knjazu Nikoli I; da ću za nerazdvojnu korist i ugled otadžbine i Njegovu savjesno vršiti povjerene mi dužnosti; da ću na tu cilj slušati sve moje starješine i da ću do potonje kapi krvi braniti naš mili i sveti barjak crnogorski. — Tako mi Bog pomogao”…

„Antena M” serijom tekstova obilježava 110. godišnjicu crnogorskih ratova 1912-1913, tokom kojih su, između ostaloga, oslobođeni:

- Mojkovac (desna obala Tare), Bijelo Polje, Berane (i sadašnja Petinjica), Rožaje, Plav, Pljevalja.

Novooslobođene varoši i oblasti su uključene u Kraljevinu Crnu Goru, što je Londonskim mirovnim ugovorom međunarodno priznato 30. maja 1913, a potvrđeno i bilateralnim Sporazumom o utvrđivanju državne granice između Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Srbije, potpisanim 30. oktobra 1913, kasnije ratifikovanim u Crnogorskoj narodnoj skupštini na Cetinju i u Narodnoj skupštini u Beogradu.

Upravo veliki dio postojećih crnogorskih državnih granica — prema Republici Srbiji (ondašnja Kraljevina Srbija), kao i dio prema Bosni i Hercegovini (ondašnja Austro-Ugarska) i Albaniji (odlukom velikih sila kao država krajem 1912. formirana) — utvrđen je u ratovima 1912-1913, tokom koji su Crnogorci imali sljedeće žrtve:

- poginulih 2.598, umrlih od bolesti 462, ranjenih 7.321.

Jedan od onih naših predaka koji su položili život za Kraljevinu Crnu Goru je i katolički sveštenik Andrija Đeković. Citiraću nekrolog „Glasa Crnogorca” iz oktobra 1912… 

„Uzoran sveštenik. — Iz St. Bara nam javljaju: Na 23. tek. mj. u gori Kakarić Bušati hrabro je poginuo u prvim redovima naše vojske s krstom u ruci katolički vojni sveštenik ulcinjskog bataliona, otac Andrija Đeković, Crnogorac rodom iz Zatrijepča, paroh salčki od 36 godina.

On je 10 godina revnosno služio svojoj domovini, a sada krvlju potvrdio svoju odanost Kralju i domovini.

— Slava mu i vječna pamjat!”

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Neprimjereno

“Vječna pamjat”. Katolickom svestenilu ?