21 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
LSCG: Postojaće Crna Gora dok je Lovćena nad nama

Pješčani sat

Comments 21
PJEŠČANI SAT, 26. januar

LSCG: Postojaće Crna Gora dok je Lovćena nad nama

Autor: Antena M

  • Viber

26.01.1990.

Osnovan u deceniji beznađa, 26. januara 1990. godine, u prijestonici države kojoj je prijetilo nestajanje, Liberalni savez Crne Gore probudio je nadu i rasplamsao žar crnogorske državne nezavisnosti. Kao stranka diskontinuiteta i nosilac liberalne misli i ideologije, u svoje programske temelje ugradila je načela: slobodan pojedinac, slobodan narod, liberalna demokratija, privatna svojina, socijalna pravda, slobodno tržište, demokratska i nezavisna Crna Gora. Na Osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika izabran je Velimir Koko Vujović, a već naredne godine čelnu funkciju preuzeo je dotadašnji predsjednik Izvršnog odbora Slavko Perović, kasnije politički lider, rizničar stranke, poslanik u više parlamentarnih saziva, vizionar i opozicionar posebnog kova koji je obilježio prvu deceniju višestranačja u Crnoj Gori. Snagom ideje, riječi i argumenata poslanički klub Liberalnog saveza u Skupštni Crne Gore nije ostavljao ravnodušnim nikoga, ni sljedbenike i pobornike, ni političke protivnike.

Uprkos bespoštednoj kampanji koja je vođena protiv stranke i njenih čelnika, liberalni pokret u Crnoj Gori postajao je sve snažniji. Pored zalaganja za uspostavljanje demokratije i obnovu nezavisne Crne Gore, kao države skladnog prožimanja tri civilizacijska kruga, stranačko djelovanje obilježila je i borba za unapređenje ljudskih prava, a u godinama “rata za mir” i bezrezervni antiratni angažman.

Nakon raspada DPS-a u proljeće 1997. godine, crnogorska vlast okreće leđa Slobodanu Miloševiću i počinje da preuzima neke programske odrednice Liberalnog saveza. Mukotrpan put ka obnovi crnogorske državne nezavisnosti postaje izvjesniji, projekat dobija sve snažniju podršku, ali, paradoksalno, paralelno sa jačanjem ideje Liberalnog saveza, slabi njihova snaga u parlamentu. Ni kratkotrajno učešće u vlasti početkom novog vijeka nije dalo novi zamah partiji, koju je "istorija obavezala da brani ime i čast slavnih predaka".

Stranka koja je odoljela progonima i udarcima sa strane, nije izdržala rascjep u sopstvenim redovima. Ugasila se u martu 2005, godinu prije referenduma, u vrijeme kada je Crnoj Gori najviše trebala.U maju 2006. san liberala postao je java.  Crna Gora je obnovila državnu nezavisnost i pridružila se svjetskoj porodici naroda. Pjesma kojom su budili usnulu Crnu Goru odavno je nacionalna himna, a zastava koja se vijorila na njihovim skupovima sada leprša na jarbolu ispred Ujedinjenih nacija.  

Danas bi LSCG slavio 34. rođendan. Na Trgu nezavisnosti u Podgorici ili na Cetinju okupile bi se hiljade liberala i iz srca zapjevali Oj, svijetla majska zoro i Poljubi zemlju po kojoj hodaš. I još jednom svima poručili: „Postojaće Crna Gora, dok je Lovćena nad nama, dok je mora kod Bara i Kotora, dok je Sunca i dok je Grahovca!“.

Komentari (21)

POŠALJI KOMENTAR

Dusko

Slavko Perovic, sva cast, dostojanstvo, moralna i karakterna raskos, politicka zrelost nalazi se u tom covjeku. Dubrovnik Te pozdravlja i postuje Ti si onaj koji je svima rekao da ubijanje i razaranje Dubrovnika mogu izvoditi cetnicke horde koji ce platiti za svoju bestidnu, mracnu, ubilacku misiju

Dusko

Nekada, ne zaboravite, jedan unuk je protjerao svog djeda, i zauzeo u krvi i ognju, / 5.000 zapaljenih kuca/ sveto tlo ponosne drzave obescastio ga i silovao, utvare tih zlikovace danas se kao duhovi zla, mraka, srama, uzdizu i ponovo unistavaju Crnu Goru.

Tihana

I sad stari liberal Raonikije prenosi svetosavsku akademiju. E pa ajde